Τη Δράμα επισκέφτηκε σήμερα (30/6) το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Οι κ.κ. Πέτσας και Σταυριανουδάκης, μαζί με τον Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχο, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της πόλης, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, καθώς και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου.

Ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Δήμο Δράμας, με τις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να κυριαρχούν, ενώ τέθηκαν θέματα όπως η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων ή η ρευστότητα του Δήμου. Παράλληλα, από πλευράς του κ. Μαμσάκου τέθηκε και το ζήτημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και τη μη συμμετοχή της Δράμας στη χάραξη, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έκδοση ψηφίσματος με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόντες στη σύσκεψη από πλευράς Δήμου ήταν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Τάσσου και Γιάννης Καψημάλης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ενώ σε αυτήν συμμετείχε και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου.

Όπως είναι γνωστό, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει τεθεί πλαφόν εντάξεων έργων για κάθε Δήμο με πληθυσμιακά κριτήρια και για τον Δήμο Δράμας το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στα 22 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα ότι θα χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που έχουν υποβληθεί από πλευράς Δήμου Δράμας και φτάνουν στο πλαφόν των 22 εκ. ευρώ, ενώ 2 ακόμη έργα της ΔΕΥΑΔ, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ θα υπάρξουν εντάξεις σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Δήμος Δράμας αναμένεται να εκτελέσει συνολικά έργα ύψους 32 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση είτε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είτε από άλλα προγράμματα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης).

Αυτά είναι τα εξής:

Ανάπλαση Περιφερειακού Κορυλοβου, προϋπολογισμού 5.800.000 €

Κερκίδες σταδίου Αλέκος Φρουσσιος, προϋπολογισμού 4.400.000 €

Γωνίες Ανακύκλωσης, προϋπολογισμού 1.000.000 €

Αγροτική οδοποιία, προϋπολογισμού 2.700.000 €

Ηλεκτροκίνηση, προϋπολογισμού 2.000.000 €

Smart apps, προϋπολογισμού 800.000 €

Ωρίμανση Μελετών, προϋπολογισμού 600.000 €

Προσεισμικος Έλεγχος Κτιρίων, προϋπολογισμού 800.000 €

Συντήρηση Σχολείων, προϋπολογισμού 550.000 €

Νέος Παιδικός Σταθμός Χελμού, προϋπολογισμού 1.200.000 €

Τηλεμετρία Ύδρευσης, προϋπολογισμού 7.300.000 €

Αναβάθμιση Βιολογικού, προϋπολογισμού 5.100.000 €

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κ. Πέτσα τέθηκε και το ζήτημα που δημιουργήθηκε στην οδό Ηπείρου, όπου υποχώρησε το οδόστρωμα και δημιουργήθηκε μια μεγάλη τρύπα, μετά από τις πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν τη Δράμα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό να επισημαίνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει εφόσον λάβει το τεχνικό δελτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο με ανακατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, οι κ.κ. Μαμσάκος, Πέτσας και Μπλούχος προχώρησαν σε δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε.

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Είχα τη χαρά να υποδεχτώ στον Δήμο Δράμας τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και είχαμε μια πάρα πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Συζητήσαμε για εντάξεις έργων στην κατάθεση προτάσεων που είχε κάνει ο Δήμος Δράμας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ήδη είμαστε σε μια πάρα πολύ θέση να ανακοινώσουμε ότι τα έργα μας τα περισσότερα θα ενταχθούν στο σύνολό τους, γιατί εκτός από το πλαφόν των 22 εκ. ευρώ, είχαμε άλλες δύο προτάσεις 10 εκ. ευρώ. Έχουμε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του Υπουργείου για να εντάξουμε αυτά τα επιπλέον 10 εκ. σε άλλες προσκλήσεις. Θεωρώ ότι η συνεργασία μας είναι άριστη. Εκτός των άλλων, θέλω να τονίσω ότι με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραδώσαμε στον Υπουργό ένα ψήφισμα σχετικά με τη Σιδηροδρομική Εγνατία για να το παραδώσει στον Πρωθυπουργό».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας σημείωσε: «Ευχαριστώ κ. Δήμαρχε για την υποδοχή και την πολύ γόνιμη συζήτηση που είχαμε με θέματα πολλά. Θέματα που αφορούν την στελέχωση του Δήμου, θέματα που αφορούν έκτακτες συνθήκες. Όπως αντιλαμβάνομαι, αντιμετωπίσατε πρόσφατα και ένα ζήτημα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος στο κέντρο της πόλης σας κι εδώ το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να συνδράμει αναμένοντας τεχνικό δελτίο από εσάς, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ώστε να μην έχετε ζητήματα τα οποία θα καθυστερήσουν πολύ την αποκατάσταση.

Συζητήσαμε επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα του Δήμου. Κι εδώ θα είμαστε ξανά δίπλα. Αλλά κυρίως ασχοληθήκαμε με τα αναπτυξιακά θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τις εντάξεις φιλόδοξων έργων του Δήμου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Αυτά τα έργα έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι έργα τα οποία είναι συμβατά για χρηματοδότηση και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και είχαμε τη χαρά ήδη να συζητήσουμε κάποια από αυτά τα οποία έχουν τύχει της επιλογής από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν από εκεί κι έτσι θα δημιουργηθεί χώρος και για τα άλλα έργα που έχει υποβάλλει ο Δήμος, να πάρουν τη σειρά αξιολόγησης από την επιτροπή αξιολόγησης και ένταξης με υπογραφή μου. Μεταξύ αυτών είναι έργα κλασικά υποδομών, όπως έργα αγροτικής οδοποιίας που θα δρομολογηθούν γρήγορα στην ένταξή τους, αλλά και έργα σύγχρονα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου, όπως θέματα ανακύκλωσης και θέματα ηλεκτροκίνησης και με χαρά θα δούμε και αυτά τα έργα να εντάσσονται.

Παράλληλα, συζητήσαμε για το θέμα που ανέφερε ο Δήμαρχος. Μου παρέδωσε την επιστολή μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Πρωθυπουργό, την οποία θα του την παραδώσω. Αυτό που έχω να πω, όπως είπα και στη συζήτησή μας, με τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, δεν είναι θέμα εσωστρέφειας για τη Δράμα. Είναι θέμα εξωστρέφειας για τη Δράμα. Η Δράμα δεν έχει καμία λογική απομόνωσης, αλλά απελευθέρωσης με τη σύνδεσή της με τον οδικό άξονα που συνδέει με την Εγνατία, αλλά κυρίως με όλα τα έργα που δρομολογούνται όχι μόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, γενικά από τη συνολική κυβερνητική πολιτική, ώστε η Δράμα να πάρει τη θέση που της αξίζει. Δηλαδή πάντα μπροστά, όχι εσωστρεφής, όχι πίσω, πάντα στην πρωτοπορία».

Τέλος, ο Βουλευτής κ. Μπλούχος επεσήμανε: «Να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον Υπουργό μας για την παρουσία του. Γόνιμη και εποικοδομητική η συζήτησή μας με τον Δήμαρχο. Είναι δεδομένο πλέον ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ. Είναι σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίαρχα σήμερα είναι εδώ, είναι στη Δράμα μας. Το έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα του Νομού μας έχουν βρει τη λύση τους. Να θυμίζω εκτός από τον κάθετο άξονα, τις φυλακές Νικηφόρου, όπου ήδη το πρώτο μέρος της προκήρυξης έχει ολοκληρωθεί στον ΑΣΕΠ.

Όλα τα έργα που θα αξιολογηθούν και αξιολογούνται συνέχεια για το Υπουργείο μας για την προτεραιοποίηση και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με ταχύ ρυθμό πιστεύω, Πρόσφατη ήταν η πολύ γενναία χρηματοδότηση για την αγροτική οδοποιία του Δήμο Δοξάτου και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνησή μας είναι εδώ, είναι στη Δράμα μας, είναι σε όλη την επικράτεια, είναι σε όλη την Ελλάδα. Είναι το νέο ήθος και το νέο ύφος της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Είναι και στο δικό μας χέρι, με αυτοπεποίθηση πλέον και με εξωστρέφεια, όπως τόνισε και ο Υπουργός, να βγούμε μπροστά και να αναδείξουμε αυτά που πρέπει για τη Δράμα μας».

Η επίσκεψη του κ. Πέτσα ολοκληρώθηκε με την παράδοση συμβολικών δώρων από την πλευρά του κ. Μαμσάκου.