Στοχευμένα -και όχι οριζόντια- μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνέντευξης στον Σκάι.

Αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε ό, τι αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη του 2%.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2%. […] Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκπτώσεις στο ρεύμα για όσο χρειαστεί

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση, είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις.

Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους. «Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα και δεν θα υπάρχουν οριζόνται μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε, εκφράζοντας ελπίδα ότι από την άνοιξη θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας που έχουν «φουσκώσει» τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μόνιμα και στοχευμένα μέτρα

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, ουσιαστικά δηλαδή την κατάργηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν απαλλαγεί το 2022.

Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι απαράβατη. Εφόσον πάρουμε μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφ’ όσον πάρουμε μέτρα τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα. […] Να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης […] για όλους κάποια στιγμή από το 2023», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Η πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης να αποτελεί από το 2023 παρελθόν για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

Πηγή: ot.gr