Επίσκεψη στη Δράμα, στο πλαίσιο εθιμοτυπικών επισκέψεων στην περιοχή, πραγματοποίησε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξάντερ Στσερμπακόβ, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Δήμο και στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Στο Διοικητήριο τον υποδέχτηκε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου. Στη συνάντηση των κ.κ. Στσερμπακόβ και Γεωργιτσόπουλου παρόντες ήταν ακόμη ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κωνσταντίνος Κινατζίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος.

Οι κ.κ. Στσερμπακόβ και Γεωργιτσόπουλος συζήτησαν για θέματα υποστήριξης του προξενικού γραφείου ενημέρωσης και διαμεσολάβησης για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και άλλα ζητήματα, που λειτουργεί στον Δήμο Δράμας για Ρώσους πολίτες που μένουν μόνιμα στην Δράμα και αδυνατούν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κοινά σημεία, που συνδέουν τον ελληνικό και ρωσικό λαό, όπως η Ορθόδοξη θρησκεία και οι βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί. Συμφωνήθηκε να γίνουν περαιτέρω και περισσότερο οργανωμένες ενέργειες για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, όπως την προώθηση των τοπικών δραμινών κρασιών, του μαρμάρου, καθώς και αγροτικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, αλλά και για την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από Ρώσους τουρίστες στους προορισμούς της Περιφέρειας ΑΜΘ και ειδικότερα της Δράμας. Τέλος, ο Ρώσος πρόξενος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την περιοχή μας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γεωργιτσόπουλος χάρισε στον Ρώσο Πρόξενο αναμνηστικό δώρο-ενθύμιο, που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Δράμας. Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιτσόπουλος ανέφερε: «Συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί σύσκεψη στην Δράμα μεταξύ του Επιμελητηρίου, δραμινών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μαρμάρου και του Προξενείου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, η οποία να συνδυαστεί και με ξενάγηση στα πανέμορφα οινοποιία της περιοχής. Ως τοπική περιφερειακή αρχή, έχουμε την βούληση να παρέχουμε κάθε υποστήριξη στους τοπικούς επιχειρηματίες για ενίσχυση των σχέσεων και των ανταλλαγών τους με την Ρωσία».

Στο Δημαρχείο Δράμας ο κ. Στσερμπακόβ συναντήθηκε με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της γενικότερης πολιτικής κατάστασης, αλλά και θέματα επιπλέον ανάπτυξης των σχέσεων του Δήμου Δράμας με τη Ρωσία. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε κυρίως στον οίνο και τα μάρμαρα της Δράμας που μπορούν να αποτελέσουν εξαγώγιμα προϊόντα και έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με έμφαση στη Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος (Ταξιάρχες), όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης. Επιπλέον επισήμανε τις παραδοσιακές φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Δράμας είναι δεκτικός να αναπτύξει επαφές και συνεργασίες που θα ευνοήσουν τις τοπικές κοινωνίες και σημείωσε ότι μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες και σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο. Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Δήμαρχος προσέφερε στον κ. Πρόξενο δραμινό οίνο και αναμνηστικά της περιοχής, ενώ ο κ. Πρόξενος ανταπέδωσε το δώρο.