ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ» ΜΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

  • «Η Δράμα προχωρά. Η Δράμα αλλάζει σελίδα. Η Δράμα μπορεί να δει καλύτερες μέρες»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, με το κοινό να διακόπτει πολλές φορές τη ροή της εκδήλωσης με το έντονο χειροκρότημά του. Ο επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος παρουσίασε στο ακροατήριο το έργο που παράχθηκε από τη Δημοτική του Αρχή από το 2014 που ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου, καθώς και το σχεδιασμό που υπάρχει για την επόμενη περίοδο, ενώ παράλληλα έγινε και η παρουσίαση 38 υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαΐου. Άλλωστε το χαρακτηριστικό σύνθημα, τόσο στο έντυπο υλικό που μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους όσο και στις αφίσες στο χώρος της εκδήλωσης, ήταν «Μαζί αλλάξαμε σελίδα. Συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά».

Μετά την κοπή βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο πατέρας Διονύσιος, ακολούθησε προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο, στο οποίο παρουσιάστηκαν τόσο τα έργα που έχουν γίνει στο Δήμο Δράμας από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» όσο και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον.

Στη συνέχεια την προσωπικότητα του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου σκιαγράφησαν, μέσω των χαιρετισμών που απεύθυναν, ο Καθηγητής και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης. Επίσης προβλήθηκε βίντεο με την μητέρα του κ. Μαμσάκου, η οποία μίλησε για τον ίδιο, δίνοντας φυσικά και την ευχή της για την παρουσία του Δημάρχου στα κοινά.

Οι 38 υποψήφιοι της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα»

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την επίσημη παρουσίαση 38 υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», οι οποίοι θα στελεχώσουν το συνδυασμό στις προσεχείς δημοτικές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Πρόκειται για τους:

Αρτεμιάδου Ξένια, δικηγόρος

Γιάγκα Μαρία, οικονομολόγος

Δαράκη Αντωνία, βοηθός βρεφονηπιοκόμου

Δεμερτζής Γιώργος, αξιωματικός εν αποστρατεία

Δερματίδης Ανέστης, ελεύθερος επαγγελματίας

Εφραιμίδης Ιωάννης, ελεύθερος επαγγελματίας

Θεμέλογλου Διαμαντούλα, γυμνάστρια

Θεολόγου Νούλα, ελεύθερος επαγγελματίας

Κανετίδης Παύλος, αγρότης

Καραμούτα Βίλλυ, αισθητικός

Καραμπατζάκης Δημήτρης, επίκουρος καθηγητής

Καρυοφυλλίδου Ζωή, αγρότης

Καψημάλης Ιωάννης, πολιτικός μηχανικός

Κουνδουράς Ανέστης, συνταξιούχος ΔΕΗ

Κουτελίδου Ειρήνη, φιλόλογος

Κυριακίδης Χρήστος, ελεύθερος επαγγελματίας

Κωνσταντινίδου Όλγα, ιδιωτική υπάλληλος

Κωφαντίδης Παύλος, οικοδόμος

Μανώλας Δημήτρης, τεχνίτης αυτοκινήτων

Μουρβετίδης Μιχάλης, ελεύθερος επαγγελματίας

Μπακιρτζίδου Λαγηνά Ζέττα, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών – επιχειρηματίας

Ντινάκης Κωνσταντίνος, έμπορος

Παναγιωτίδης Αλέξανδρος, γιατρός

Παπαχρήστου Φωτεινή, ιδιωτική υπάλληλος

Πατρωνίδου Δήμητρα, φιλόλογος

Σαχανίδης Θεοδόσιος Θωμάς, μελισσοκόμος

Σιδηρόπουλος Δημήτρης, αυτοαπασχολούμενος

Σολάκης Άγγελος, οικονομολόγος

Σουσαμλή Γεωργία, εκπαιδευτικός

Τάσσου Μιχάλης, δικηγόρος

Τοπαλίδης Ανέστης, επιχειρηματίας

Τσαντσάνη Ελένη, αυτοαπασχολούμενη

Τσεπίλης Γιώργος, επιχειρηματίας

Χαραλαμπίδης Ανδρέας, συνταγματάρχης εν αποστρατεία

Χαραλαμπίδου Μαρία, ηλεκτρολόγος μηχανικός

Χατζηγιάννης Αναστάσιος, υπάλληλος ΤΟΕΒ

Χρονοπούλου Αντωνία, νηπιαγωγός

Ψαρράς Γιώργος, λογιστής

«Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε»

 

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος κινούνταν επί σκηνής έχοντας πίσω του τους υποψήφιους της παράταξής του, ανέφερε αρχικά ότι η «συγκλονιστική παρουσία του κόσμου» είναι «ένα μήνυμα σε όλους εμάς πως η Δράμα προχωρά. Η Δράμα αλλάζει σελίδα. Η Δράμα μπορεί να δει καλύτερες μέρες». Όπως είπε με την ομιλία του θα κάνει «κατάθεση ψυχής», καθώς «δεν ήταν εύκολα» όλα τα χρόνια που ασκεί Διοίκηση, όμως παράλληλα ήταν χρόνια που έπρεπε να βρεθούν για όλους καλύτερες μέρες. «Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα αν σε αυτή την προσπάθεια δεν είχα την βοήθεια και τη συμπαράσταση πρώτα από όλα των άξιων συνεργατών μου. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια», σημείωσε ο κ. Μαμσάκος, τονίζοντας ότι κινητήρια δύναμη ήταν «η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο μας». Απευθυνόμενος στο κοινό, υπογράμμισε ότι με την παρουσία του δίνει στήριξη «σε ανθρώπους που ειλικρινά αγωνίζονται για το καλό των παιδιών μας και όλων των Δραμινών».

Ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε ότι «με το που παραλάβαμε τη Διοίκηση πέσαμε σε σημαντικά και μεγάλα προβλήματα», καθώς υπήρχαν χρόνια θέματα, στα οποία έπρεπε να δοθούν λύσεις. Έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι «δώσαμε λύση» και «σήμερα δεν υπάρχει χωματερή των Ταξιαρχών», την οποία χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου μας». Ακόμη, όπως είπε, τα απορρίμματα όλης της Δράμας μεταφέρονται στις Σέρρες, «σε μια Περιφέρεια που δεν είναι δική μας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι ετοιμάζονται δύο μεγάλα εργοστάσια. Ειδικότερα, για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής είπε πως «ήδη έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και μάλιστα θα την λειτουργήσουμε τέλος Μαρτίου», υπογραμμίζοντας ότι θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Ειδική μνεία έκανε ο Δήμαρχος Δράμας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, έναν τομέα, που όπως ανέφερε, «δεν σηκώνει εκπτώσεις». «Δυστυχώς ο Δήμος Δράμας συγκαταλέγεται σε 13 Δήμους από όλη την Ελλάδα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε ότι αθόρυβα «μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Δράμας εξυπηρετούνται 5.000 οικογένειες». Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι «δεν είναι ό,τι καλύτερο να περπατάς σε καλοφωτισμένους δρόμους, όταν σε αυτούς τους δρόμους περπατούν δυστυχισμένοι άνθρωποι». Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος έκανε αναφορά σε προγράμματα του υλοποιεί ο Δήμος Δράμας όπως το «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, αλλά και σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως το Κέντρο Κοινότητας και το ΚΕΠ Υγείας. «Για μας αυτό που έχει σημασία είναι ο κόσμος. Η προσωπικότητα αυτών των ανθρώπων. Να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε φτωχούς και ανήμπορους συμπολίτες μας» είπε ο κ. Μαμσάκος, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην κοινωνική πολιτική».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μαμσάκος στάθηκε στην ίδρυση, σε συνεργασία με το ΕΑΠ, Σχολής Κινηματογράφου, η οποία θα στεγαστεί στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα. Παράλληλα, αυτό θα σημάνει, όπως είπε, και την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στο σημείο αυτό ο νυν Δήμαρχος έκανε αναφορά στον πρώην Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη Τζίμα, επί ημερών του οποίου έγινε η αγορά της συγκεκριμένης Καπναποθήκης από το Δήμο Δράμας. Το όλο εγχείρημα, ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, «βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο», επισημαίνοντας ότι «ο συγκεκριμένος χώρος θα έχει και ερευνητικό κέντρο», γεγονός που σημαίνει και «φυσική παρουσία φοιτητών στη Δράμα». Χαρακτηριστικά ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό μετά από πολλά χρόνια να δρομολογείται ένα Πανεπιστήμιο που θα φέρει φοιτητές από όλο τον κόσμο». Όπως ανέφερε, η μελέτη του κτηρίου γίνεται από την εταιρεία Raycap και τον επόμενο μήνα αναμένεται να παραδοθεί όλη η μελέτη, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει «από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με ποσό που αγγίζει τα 3 εκ. ευρώ».

Ο κ. Μαμσάκος, συνεχίζοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ενέργειες που έγιναν από την Δημοτική του Αρχή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Όπως είπε ενώ τα προηγούμενα χρόνια η χρηματοδότηση του Δήμου Δράμας ήταν 7-8 εκ. το χρόνο, «όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή το ποσό έπεσε στο 1 εκ. ευρώ». «Για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαμσάκος. Ο Δήμαρχος Δράμας εξήγησε ότι αυτό ώθησε στη δημιουργία του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, έτσι ώστε «μέσα από αυτή τη σύμπραξη των Δήμων θα δημιουργούσαμε καλές πρακτικές και χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων». «Η μαγική λέξη που ξεκλειδώνει προγράμματα είναι μία. Η συνέργεια», υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος και ανέφερε ότι σήμερα στο Δίκτυο συμμετέχουν 65 Δήμοι από όλη την Ελλάδα, 5 Πανεπιστήμια, 6 Επιμελητήρια και 5 Μ.Κ.Ο. από την κοινωνία των πολιτών. «Αυτή η προσπάθειά μας στέφθηκε με επιτυχία» υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος, επισημαίνοντας ότι «3-4 ευρωπαϊκά προγράμματα τρέχουν στο Δήμο Δράμας». Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, όπου ο ίδιος είναι συντονιστής των ελληνικών Δήμων. «Μέσα από αυτή τη σχέση, ως υπεύθυνος συντονιστής όλων των Ελλήνων Δημάρχων, πλέον έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες» ανέφερε και τόνισε ότι «βγάλαμε τη Δράμα από την αφάνεια» και «καταφέραμε να μας γνωρίσουν και κέντρα έξω από την Περιφέρειά μας και από την χώρα μας». Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για «πικρόχολα σχόλια ότι ο Δήμαρχος 4 χρόνια απουσίαζε με τα λεφτά των Δραμινών και πήγαινε ταξιδάκια», απαντώντας πως «το τι πέρασε ο Δήμαρχος της Δράμας το ξέρει καθαρά και αποκλειστικά η οικογένειά μου», ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να διεκδικήσει χρήματα για το Δήμο. Ο κ. Μαμσάκος δήλωσε «περήφανος» γιατί «δουλέψαμε νια να μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους», έτσι ώστε «να στηρίξουμε το Δήμο μας» και «να στηρίξουμε τα παιδιά μας».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Δράμας στάθηκε σε ανθρώπους που αποτέλεσαν «ορόσημα στην αυτοδιοικητική μου πορεία». Έτσι, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Υπουργό, πρώην Βουλευτή και πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος έκανε την πρόταση στον κ. Μαμσάκο να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του. «Ήταν ο άνθρωπος που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη, με τον οποίο, όπως είπε, συνεργάστηκε και η συνεργασία είχε «από την πρώτη στιγμή ορατά αποτελέσματα». Τέλος, ειδική μνεία έκανε και στον πρώην Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Στάθη Σαραφόπουλος, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «ουσιαστικά με έβαλε να ασχοληθώ γενικά με τα κοινά», μέσω της συμμετοχής του στη Ν.Δ., «την παράταξη που πάντα στήριξα και πάντα στηρίζω».

Ακόμη ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι «όταν εργάζεσαι, όταν προσπαθείς, όταν μοχθείς, κάνεις και λάθη», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι «άνθρωπος που αναγνωρίζει τα λάθη του. «Ούτε αλάνθαστος είμαι ούτε παντογνώστης» τόνισε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε: «Είμαι ένας άνθρωπος από εσάς, όπως όλοι σας». Όπως είπε, είναι υπερήφανος γιατί «ποτέ δεν αδίκησα εσκεμμένα κάποιον» και «πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ καλοπροαίρετα να στηρίξω τον κάθε συμπολίτη μου». Συνέχισε κάνοντας αναφορά στους «ανθρώπους που με στήριξαν από την πρώτη στιγμή», «σε όλους τους αρχικούς συνεργάτες μου στην προσπάθεια που κάναμε ως νέα Δημοτική Αρχή το 2014», ευχαριστώντας τους όλους «για μια ακόμη φορά, εκλεγμένους και μη». Μιλώντας για τους υποψηφίους που παρουσιάστηκαν λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Σας παρουσιάζουμε καινούργιους ανθρώπους, πλαισιωμένους από ανθρώπους που έχουν εμπειρία, αλλά και νέα παιδιά που αγαπάνε την πόλη τους, στηρίζουν την πόλη τους, θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά» και πρόσθεσε «εύχομαι στους πρώην συνεργάτες μου που έχουν επιλέξει άλλους δρόμους καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους». «Εμείς, η παράταξη της νίκης, είμαστε εδώ να συνεχίσουμε» ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του μέσα σε θερμό κλίμα με έντονα χειροκροτήματα. «Γιατί μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του στο τέλος της ομιλίας του.