ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, για τη «Λειτουργία του Γεν. Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας» κατέθεσε, την 30 Οκτωβρίου 2017, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κυριαζίδη αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας είναι πολλά, με βασικότερο εξ αυρών τον υπερσυνωστισμό των κρατουμένων. Το ζήτημα αυτό, αν και έχει συζητηθεί πολλάκις στη Βουλή, αντιμετωπίζεται στρεβλώς από την επίσημη Πολιτεία, η οποία λαμβάνει κατά καιρούς μέτρα αλυσιτελή και απρόσφορα που καταλήγουν στην πρόωρη και άκριτη αποφυλάκιση δραστών ακόμη και πράξεων κακουργηματικής φύσης. Και, δυστυχώς, συμβαίνει αυτό παρά το γεγονός ότι υφίστανται έτοιμες υποδομές που μπορούν να δώσουν λύση, έστω και μερική, στο όλο πρόβλημα. Και αναφέρομαι στην λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου, ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (ιδ. σχετ. ερωτήσεις μου μα αριθμ. πρωτ. 731/12-3-2015, 123/10-11-2015 και 6805/6-7-2016) αλλά και την αρμόδια Επιτροπή (ιδ. ενδ. Πρακτικά συνεδρίασης της 25ης/11/2015 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων). Παρά, όμως, τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του προκατόχου σας, καμμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί για την έναρξη της λειτουργίας τους, αν και οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ως διαπίστωσα και ο ίδιος σε αυτοψία που πραγματοποίησα πρόσφατα.

Εν όψει των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προ διετίας δημόσιες διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, για την άμεση λειτουργία τουλάχιστον μίας πτέρυγας, αλλά και την υπ’ αριθμ.: 33/2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με την πρόσληψη 633 ατόμων στα καταστήματα κράτησης για το έτος 2018, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Για ποιο λόγο δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα οι Φυλακές του Νικηφόρου; Πότε επιτέλους θα τεθούν αυτές σε πλήρη λειτουργία; Υπάρχει σχετικός προγραμματισμός εκ μέρους του Υπουργείου;»