ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΙΑ

 

 

  • Ίδρυση Φυσικομαθηματικής Σχολής του Δ.Π.Θ. στην Αν. Μακεδονία με 2 Τμήματα στη Δράμα (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πληροφορικής) και 2 στην Καβάλα (Φυσικής και Χημείας)
  • Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελατιά, μετά την παραχώρηση μέρους του Δασικού Χωριού, για πρακτική άσκηση φοιτητών, Περιβαλλοντικό Κέντρο για μαθητές, σχολή υλοτόμων, σχολή δασοφυλάκων και άλλες δράσεις
  • Α. Καραμπίνης, Πρύτανης Δ.Π.Θ.: «Ένα Πανεπιστήμιο δεν πρέπει μόνο να παράγει και να μεταδίδει γνώση, αλλά είναι υποχρέωσή του σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να βοηθάει, να έχει μια κοινωνική ώσμωση όπως λέμε και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις πλην της εκπαιδευτικής, να αναβαθμίζει την περιοχή που δραστηριοποιείται»
  • Στ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ειδικά σήμερα μέσα στην κρίση τα προβλήματα με τις δικές μας δυνάμεις και να φεύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την μικροπολιτική που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση»

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» διοργάνωσαν το Δ.Π.Θ. και το Επιμελητήριο Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2017, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας. Από πλευράς Πανεπιστημίου παρόντες ήταν ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης και ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καραμπίνης παρουσίασε αναλυτικά τις κινήσεις από πλευράς Δ.Π.Θ. για άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Δράμα, αλλά και στην Καβάλα. Ο βασικός άξονας για να επιτευχθεί αυτό είναι κατ’ αρχήν η ίδρυση Φυσικομαθηματικής Σχολής του Δημοκριτείου στην Ανατολική Μακεδονία, με τη δημιουργία 4 Τμημάτων εκ των οποίων τα 2 θα έχουν την έδρα τους στη Δράμα και τα 2 στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφασή της η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. αποφάσισε την επικαιροποιήση και την εκ νέου υποβολή παλαιότερου φακέλου, ο οποίος όμως δεν είχε γίνει αποδεκτός από το Υπουργείο Παιδείας το 2007. Τα νέα Τμήματα για την Ανατολική Μακεδονία είναι τα Τμήματα Φυσικής και Χημείας με έδρα την Καβάλα και τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πληροφορικής με έδρα τη Δράμα. Όπως επισημάνθηκε η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Δράμα θα προσδώσει νέα ώθηση στην περιοχή και θα οδηγήσει σε νέους πολλαπλούς δρόμους ανάπτυξης.

Επιπλέον, το Δημοκρίτειο εδραιώνει την παρουσία του στο Νομό Δράμας, μετά την παραχώρηση για 30 χρόνια μέρους των κτηρίων και των υποδομών του Δασικού Χωριού Ελατιάς (Πέτρινα). Ο κ. Καραμπίνης, στην ομιλία του, ανέλυσε το σχεδιασμό που υπάρχει για την περιοχή με τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελατιά.

Τόσο για το θέμα της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής στη Δράμα όσο και για την αξιοποίηση του Δασικού Χωριού Ελατιάς ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. ζήτησε την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, έτσι ώστε να ευοδωθούν οι σχεδιασμοί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία συνεργασίας με τους φορείς, ζητώντας την συνδρομή τους στο επίπεδο που μπορεί ο καθένας, ούτως ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

«Θέλουμε να είμαστε ένα με όλη την περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης»

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης ανέφερε για την εκδήλωση του Πανεπιστημίου στη Δράμα: «Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όλα αυτά τα χρόνια και επειδή γνωρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο αυτό ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε ορισμένους Νομούς, ήδη εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχουμε καταστρώσει ορισμένα σχέδια προκειμένου να αναπτυχθεί από τη μια πλευρά το Πανεπιστήμιο και από την άλλη πλευρά να αγκαλιάσει όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως μια Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός της σημερινής Διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι να μπορέσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα, που είναι η Παιδεία, να το υλοποιήσουμε πρώτιστα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, την οποία θεωρούμε ως ένα πολυκεντρικό campus του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι.». «Πρόσφατα είχαμε πάρει μια απόφαση να επικαιροποιήσουμε αυτά που είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας το 2007 για την ίδρυση της Σχολής των Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα και τη Δράμα, τα 4 Τμήματα. Ήδη έχουν συνταχθεί οι επίκαιρες μελέτες, θα τις καταθέσουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι μαζί με τα άλλα Τμήματα στο Υπουργείο Παιδείας και θέλουμε αυτή τη φορά, να τύχουμε σε ένα ευήκοο ους. Δεν ζητάμε χρήματα, ας ακούγεται περίεργο. Δεν θέλουμε να κοπούν από συνταξιούχους χρήματα για να τα πάρουμε εμείς. Εμείς καταφέρνουμε στη δύσκολη περίοδο, όχι μόνο να χρησιμοποιούμε τις δράσεις μας και να παίρνουμε χρήματα, αλλά αντίστοιχα να βοηθάμε και το κράτος. Κι έτσι με το αποθεματικό της Επιτροπής Ερευνών πολλές φορές φαίνεται να τα δίνουμε και στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως πλεόνασμα του κράτους μας» σημείωσε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. και πρόσθεσε: «Θέλουμε, όμως, παράλληλα να δει η πολιτεία, και αυτό που για μας είναι ο γεωπολιτικός και στρατηγικός στόχος της Ελλάδας, που είναι η Αν. Μακεδονία και Θράκη. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τους ορίζοντες όπως πιθανόν κάποιοι από την Αθήνα να βλέπουν. Βλέπουμε ότι γεωστρατηγικά η περιοχή μας έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ενεργειακά και όχι μόνο. Θέλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι ως Πανεπιστήμιο, να είμαστε πρωτοπόροι σε όλα αυτά».

Αναφερόμενος στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς ο κ. Καραμπίνης επεσήμανε: «Παράλληλα θα μιλήσουμε για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας που έχουμε για το Δασικό Χωριό της Ελατιάς που μας παραχωρήθηκε για 30 χρόνια, όπου ξεκινάμε μια ευρύτερη συντήρηση, συνήθως κάναμε κάποιες συντηρήσεις της τάξεως των 30.000-40.000 ευρώ το χρόνο. Τώρα θέλουμε αυτό να το κάνουμε ένα Κέντρο μαζί με την Περιφέρεια και το Δήμο, όπου θα κάνουμε διάφορες δράσεις ευρωπαϊκού επιπέδου. Εκτός δηλαδή από την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Είναι περίπου 10 ομάδες δράσεων που σχεδιάζουμε να κάνουμε επάνω».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για την επιλογή του χώρου του Επιμελητηρίου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ο κ. Καραμπίνης ανέφερε: «Το Πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να μείνει μακριά από το πολιτικό σύστημα. Όμως, το Πανεπιστήμιο και η διοίκησή του, οφείλουν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, είναι πάντοτε δίπλα σε όλους τους φορείς και τους βοηθάει και πολλές φορές πρώτοι τρέχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Γιατί ένα Πανεπιστήμιο δεν πρέπει μόνο να παράγει και να μεταδίδει γνώση, αλλά είναι υποχρέωσή του σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να βοηθάει, να έχει μια κοινωνική ώσμωση όπως λέμε και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις πλην της εκπαιδευτικής, να αναβαθμίζει την περιοχή που δραστηριοποιείται. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε ένα με όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα, είναι το Πανεπιστήμιο, μακράν το καλύτερο πράγμα που έχει κάνει η πολιτεία για αυτή την περιοχή. Άρα, οφείλει και το Πανεπιστήμιο να προσφέρει στην κοινωνία ότι μπορεί περισσότερο».

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το κατά πόσο η πολιτεία θα κάνει δεκτό το αίτημα του Δ.Π.Θ. για ίδρυση Σχολών στη Δράμα και την Καβάλα, ο κ. Καραμπίνης δήλωσε: «Σίγουρος δεν είμαι. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσει το Υπουργείο Παιδείας, γιατί σε μια μελέτη τόσο τεκμηριωμένη, χωρίς κόστος, χωρίς να ζητάμε τίποτα από το Υπουργείο Παιδείας, αρνείται σε μια περιοχή που δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και παράλληλα την ίδια χρονιά ίδρυσε δύο Τμήματα σε περιοχές της χώρας που τουλάχιστον δεν ήταν ενταγμένες στον χάρτη της στρατηγικής ανάπτυξης, ίδρυσε δύο Τμήματα στον Πειραιά και αλλού και ίδρυσε και μια Σχολή. Θα πρέπει να το εξηγήσει όχι μόνο στον Πρύτανη του Δημοκριτείου αλλά και στους πολίτες της Περιφέρειας». «Και την προηγούμενη φορά είχε γίνει αυτό και πιστεύω ότι δεν θα γίνει τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να ιδρύσουν τα Τμήματα οποία είναι απαραίτητα στην περιοχή. Εάν μπούμε σε μια λογική της νέας χάραξης της στρατηγικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης για όλη τη χώρα, θα πρέπει τότε να μην είναι μόνο η Δράμα και η Καβάλα οι οποίες ακολουθούν αυτό το χάρτη, αλλά θα πρέπει να τον ακολουθεί όλη η Ελλάδα. Όταν λοιπόν τον Φεβρουάριο, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας με τη σημερινή του ηγεσία ιδρύει Τμήματα τα οποία δεν έχουν περάσει από τη σύνοδο των Πρυτάνεων, δεν έχουν περάσει από πουθενά, δεν καταλαβαίνουμε εμείς εδώ στο Δημοκρίτειο, γιατί θα αρνηθεί στη Δράμα και την Καβάλα», πρόσθεσε ο κ. Καραμπίνης.

 

Ο σχεδιασμός του Δ.Π.Θ. για τη Δράμα

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανου Γεωργιάδη, ο οποίος είχε και το συντονισμό. Ο κ. Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής στη Δράμα, έστειλε το μήνυμα του Επιμελητηρίου Δράμας, ότι δεν μπορεί να είναι κοινωνικά αποδεκτό πλέον η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος. Οι επιχειρήσεις και ο φορέας όπως είπε δεν θα επιτρέψουν καμιά προσπάθεια μικροπολιτικής του οποιουδήποτε ή απαξίωσης της προσπάθειας. Τάχθηκε υπέρμαχος της ποιοτικής και ουσιαστικής συνεργασίας των φορέων και του Δ.Π.Θ. το αμέσως επόμενο διάστημα, αποδεχόμενος την πρόταση του Πρύτανη μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει κατατεθεί ο φάκελος της μελέτης στο Υπουργείο επικαιροποιημένος. Όπως υπογράμμισε «πρέπει να αντιμετωπίζουμε ειδικά σήμερα μέσα στην κρίση τα προβλήματα με τις δικές μας δυνάμεις και να φεύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την μικροπολιτική που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση». Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο, αναδεικνύοντας ότι ο στόχος και των δύο φορέων είναι να υπάρξει ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της επιστήμης και των επιχειρήσεων, με απλά λόγια σύνδεση με την αγορά.

Στην ομιλία του ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης παρουσίασε το ιστορικό του Πανεπιστημίου, αλλά και τη σημερινή του κατάσταση, ενώ μίλησε και για τις δράσεις που έχει αναπτύξει και για τα οικονομικά του δεδομένα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που υπάρχει τόσο για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και ειδικότερα για το Νομό Δράμας.

Ο κ. Καραμπίνης παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα επέκτασης του Πανεπιστημίου στο σύνολο της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανόμενων της Δράμας και της Καβάλας. Παρουσίασε το σχέδιο της στρατηγικής του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη του, το οποίο αξιολογήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα και κατ’ επέκταση η υλοποίηση του βοηθά και στην ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο της αναφοράς του στην ίδρυση των νέων Τμημάτων στη Δράμα ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως επιθυμία του Πανεπιστημίου είναι ο επικαιροποιήμενος φάκελος να κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και για αυτό το λόγο ζήτησε βοήθεια από τους θεσμικούς φορείς του Νομού, όσον αφορά την εύρεση κτηρίων που θα στεγάσουν τα νέα Τμήματα και θα συμπεριληφθούν στην πρόταση. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο ιστορικό διεκδίκησης της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Δράμα, με ενέργειες που ξεκίνησαν το 2004, αλλά τελικά η πρόταση που κατατέθηκε το 2007 δεν έτυχε της έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως σημείωσε, η νέα Σχολή στην Ανατολική Μακεδονία (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Πληροφορική στη Δράμα και Φυσική και Χημεία στην Καβάλα) δεν θα επικεντρώνεται τόσο στο θεωρητικό επίπεδο όσο στον τομέα της εφαρμογής.

Όσον αφορά το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελατιά, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. ανέπτυξε το σχεδιασμό που υπάρχει από πλευράς Πανεπιστημίου. Με την αξιοποίηση του Δασικού Χωριού το Δημοκρίτειο στοχεύει να αξιοποιηθεί για:

-Πρακτική άσκηση φοιτητών του Δ.Π.Θ. και άλλων ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων

-Περιβαλλοντικό Κέντρο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

-Σχολή υλοτόμων

-Σχολή δασοφυλάκων

-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

-Περιβαλλοντική βιβλιοθήκη

-Σχολή Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον

-Συνεδριακό Κέντρο

Και για το Δασικό Χωριό στην Ελατιά ο κ. Καραμπίνης ζήτησε τη βοήθεια των θεσμικών φορέων της Δράμας, αναφέροντας ως παράδειγμα το γρήγορο ίντερνετ.

Ο κ. Καραμπίνης, επιπλέον, σημείωσε ότι το Δ.Π.Θ. δεν θέλει το Δασικό Χωριό για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αλλά μέσω της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με το Δήμο Δράμας και την Αντιπεριφέρεια Δράμας, να δημιουργηθεί ένα Κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Μάρης παρουσίασε την βούληση του Πανεπιστημίου να αξιοποιήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού της Ελατιάς, το οποίο περιήλθε στο ΔΠΘ μετά από αίτημα του. Η εκπαίδευση των φοιτητών ίσως στο καλύτερο και μοναδικό οικοσύστημα της Ευρώπης σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή ερευνητικών προγραμμάτων δίνει στην Δράμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα προβλέπονται μια σειρά από άλλες δραστηριότητες ενισχυτικές της εκπαίδευσης και στους τοπικούς πληθυσμούς όπως οι υλοτόμοι.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους φορέων, αλλά και σε πολίτες που παρακολουθήσαν την εκδήλωση. Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και Ειδική Σύμβουλος του κ. Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου εξέφρασαν την υποστήριξη των φορέων που εκπροσωπούν στις ενέργειες του Δ.Π.Θ., επισημαίνοντας ότι έχει αναπτυχθεί αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε κάθε πλευρά. Επιπλέον, υπήρξαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, από τον πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη, αλλά και από πολίτες όπως ο κ. Νίκος Γεωργιάδης και ο κ. Μάκης Μουρατίδης.