Αλλαγές στα τεστ για τον κορονοϊό ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πανδημίας. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας κρίνουν ότι δεν έχει νόημα πια να ακολουθείται η ίδια τακτική στο testing αλλά και στην επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, οι ειδικοί επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων είναι και μέλη της επιτροπής για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας, σημείωσαν πως πλέον η καταγραφή του αριθμού των κρουσμάτων δεν θα έχει νόημα, καθώς δεν θα αποδίδει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης επεσήμανε μάλιστα ότι μετά και από σύσταση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) θα πρέπει να αλλάξει το επόμενο διάστημα το testing.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θα μπορούν να κάνουν τεστ

 

Όπως σημείωσε ο κ.Ζαούτης σύντομα τεστ για τον κορονοϊό θα κάνουν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και όσοι παρουσιάζουν αναπνευστική λοίμωξη.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι παράλληλα θα αλλάξει και η καταγραφή των κρουσμάτων καθώς δεν αποδίδει πλέον το σύστημα να συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία τα οποία δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα της πανδημίας.

Όπως είπε, σύντομα θα καταγράφονται μόνο οι σκληροί δείκτες δηλαδή, οι διασωληνωμενοι, όσοι είναι σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι.

Πάντως αυτή τη στιγμή παρατηρείται μικρή αύξηση των κρουσμάτων κατά τον Θεοκλή Ζαούτη, η οποία οφείλεται στην επέλαση της Όμικρον 2 Μετάλλαξης.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, η Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον 1.

Μάλιστα όπως τόνισε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση του ΕΚΠΑ, η Όμικρον δεν είναι αμελητέα. Μπορεί να είναι μικρότερη σε βαρύτητα αλλά οδηγεί σε νοσηλείες ατόμων που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και είναι και ανεμβολίαστοι.

Πηγή: ethnos.gr