ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Μετά την έγκριση διενέργειας δράσεων ακμαιοκτονίας στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. από το Υπουργείο Υγείας, εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έδωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στον γενικό συντονιστή του προγράμματος καταπολέμησης κ. Λουκά Γεωργίου και στους κατά τόπους επιστημονικά υπεύθυνους, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στην Κομοτηνή.
Στη σύσκεψη υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των δράσεων καταπολέμησης, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μία από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Επίσης, τονίστηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος των ίδιων των πολιτών στην επιτυχία των δράσεων καταπολέμησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μέριμνά τους να απομακρύνουν στάσιμα νερά από τις ιδιοκτησίες τους ή να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ύπαρξη εστιών κουνουπιών στις περιοχές τους. Για αυτό, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξουν περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Εξετάστηκε τέλος η αναβάθμιση του προγράμματος καταπολέμησης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου αυτό να είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στις απότομες και έντονες μεταβολές του καιρού.
Σε συνέχεια της σύσκεψης, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜΘ συνιστά στους πολίτες την εφαρμογή των παρακάτω ατομικών μέτρων προστασίας:
-Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
-Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. (Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει).
-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)
-Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια)
-Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
-Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές, και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας θα είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.