ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ 35 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ 8 ΧΩΡΕΣ (ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΙΤΑΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ)

 

 

  • Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας και χάρη στις χορηγίες των Α. Θεοδωρίδη (ΑΜΚΕ «Κύκλωψ») και Κ. Αποστολίδη (Raycap), ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Είναι σημαντικό να έχουμε φοιτητές από 8 χώρες, που βρίσκονται στην πόλη μας και μεταδίδουν τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας»
  • Μ. Μορφακίδης – Φυλακτός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Γρανάδας και Διευθυντής του προγράμματος: «Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που βρισκόμαστε εδώ και αυτό έχει σχέση με την εξαιρετική επιτυχία που είχε πέρσι το πρόγραμμά μας και λόγω του χαρακτήρα των κατοίκων της πόλης, που είναι φιλόξενοι»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Από τις 15 έως 28 Ιουλίου του 2019 διεξάγεται στη Δράμα το 9º Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που διοργανώνεται μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Δράμας, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική επιτυχία που είχε πέρσι, αλλά και στη γενναιόδωρη συμβολή των συνδιοργανωτών φορέων, στις χορηγίες της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κύκλωψ» και του κ. Άρη Θεοδωρίδη και της Εταιρείας Raycap και του κ. Κώστα Αποστολίδη, καθώς και στις υποδομές που θέτει στη διάθεσή του ο Δήμος Δράμας. Τα μαθήματα διεξάγονται και φέτος στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Παιδείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας (παλιό Δημαρχείο).

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή και συνεργασία διαφόρων φορέων και θεσμών της πόλης και του Νομού Δράμας, όπως η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου, ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου και το Πνευματικό Κέντρο Δοξάτου.

Τα μαθήματα παρακολουθούν 35 φοιτητές, που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, προερχόμενοι από 8 χώρες: Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία, Παλαιστίνη. Παράλληλα, προσφέρονται δωρεάν μαθήματα ισπανικής γλώσσας για νέους της Δράμας.

Το πρόγραμμα έχει δύο βασικές κατευθύνσεις:

α) Μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε 4 επίπεδα: Αρχαρίων ΙΙ, Μέσο I και II, και Προχωρημένο.

β) Δύο εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά προς τα ισπανικά και τα τουρκικά. Τα κείμενα, που αποτελούν αντικείμενο των μαθημάτων, ανήκουν στον δραμινό συγγραφέα Νάσο Βαγενά, ενώ στο περσινό θερινό πρόγραμμα μεταφράστηκαν διηγήματα του Βασίλη Τσιαμπούση. Οι μεταφράσεις θα εκδοθούν από την «Κύκλωψ» σε έντυπη μορφή και από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών σε ηλεκτρονική, η οποία θα προσφέρεται σε ελεύθερη πρόσβαση on-line για το αναγνωστικό κοινό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού (αρχαίου, βυζαντινού, νεότερου) και πολιτιστική δραστηριότητα:

-Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης

-Μαθήματα δημοτικών χορών

-Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κ.λπ.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες συνοδεύονται από εισαγωγικά μαθήματα σε μορφή διαλέξεων ή ξεναγήσεων.

Διευθυντής του προγράμματος και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας δρ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός. Ακαδημαϊκή Συντονίστρια η δρ. Παναγιώτα Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Γρανάδας) και Συντονίστρια του πολιτιστικού μέρους η κ. Ευανθία Τζήμου. Στα γλωσσικά μαθήματα και στα εργαστήρια μετάφρασης διδάσκουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Γρανάδας (Μόσχος Μορφακίδης, Παναγιώτα Παπαδοπούλου, και Maribel Montoya), Ανδρονίκη Γεωργάρα (συνεργάτιδα Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας), Damla Demirozu (Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης), Αθανάσιος Κούγκουλος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου (συγγραφέας μεθόδων διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας).

Εκτός από τα γλωσσικά μαθήματα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν με διαλέξεις διάφορες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, λογοτεχνικό και πολιτιστικό χώρο: Νάσος Βαγενάς, (ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ-συγγραφέας), Βασίλης Τσιαμπούσης (συγγραφέας), Ζωή Γαβριηλίδου (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ.), Ροδόλφος Μασλίας (Διευθυντής Ορολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Βασιλική Πουλιούδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας), Μαρία Κοντογιαννοπούλου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας), Ανδρονίκη Δισλία (Θεολόγος-Φιλόλογος), Κυριάκος Συλφιτζόγλου (ποιητής), Δημήτρης Βλάχος (Φιλόλογος-συγγραφέας), Κώστας Βιδάκης (ΤΕΙ Δράμας), Άννα Κονδυλάκη (Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Δράμας), Δημήτρης Καζάκης (δάσκαλος), Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής (αγιογράφος).

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Δράμας και της περιοχής της πραγματοποιώντας διάφορες επισκέψεις: Παρθένο Δάσος του Φρακτού, ποταμό Νέστο, νησί της Θάσου, αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων (όπου θα παρακολουθήσου την παράσταση «Οιδίποδας» του Σοφοκλή), κωμοπόλεις Δοξάτου και Προσοτσάνης, οικισμοί Μοναστηρακίου και Καλής Βρύσης (όπου θα παρακολουθήσουν τοπικά δρώμενα), σπήλαιο Μααρά.

Ένας από τους λόγους της επιλογής της Δράμας για την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι ο φιλόξενος και εξωστρεφής χαρακτήρας των κατοίκων της, ενώ οι ξένοι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους νέους της Δράμας.

Η τελετή έναρξης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο παλιό Δημαρχείο, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των διπλωμάτων θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 20.30 στο Γυμνάσιο Αρρένων, όπου θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών από τον συνεργάτη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας, καθηγητή Θανάση Κουτσογιάννη. Στην εκδήλωση είναι ευπρόσδεκτοι όσοι Δραμινοί το επιθυμούν.

«Μόνο κέρδος από τη συνεργασία με ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης»

 

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Διευθυντής του προγράμματος και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, δρ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Ο κ. Μαμσάκος, στις δηλώσεις του, αρχικά ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη μας για δεύτερη χρονιά το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και φοιτητές από 8 χώρες που αποφάσισαν να σπουδάσουν την ελληνική γλώσσα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή μας να έχουμε τους φοιτητές από τις 8 χώρες στην πόλη μας, γιατί πρώτα πρώτα από όλα αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές της χώρας μας, αλλά και στη συνέχεια της ίδιας μας της πόλης. Όλο αυτό το πρόγραμμα το επιμελείται και είναι επικεφαλής ένας Δραμινός συντοπίτης μας, ο κ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός, ένας άνθρωπος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και προσωπικά από μένα, αλλά και από όλη τη Δράμα και τους πολίτες της. Είναι πολύ θετική συγκυρία να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους για δεύτερη φορά στην πόλη μας». Ο Δήμαρχος Δράμας καλωσόρισε όλους τους εμπλεκόμενους με το πρόγραμμα στη Δράμα και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η διαμονή θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για να διαφημιστεί και η πόλη μας και ο Δήμος μας και ο Νομός μας».

Από την πλευρά του κ. Μορφακίδης – Φυλακτός επεσήμανε: «Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που βρισκόμαστε εδώ και αυτό έχει σχέση με την εξαιρετική επιτυχία που είχε πέρσι το πρόγραμμά μας και λόγω του χαρακτήρα των κατοίκων της πόλης, που είναι φιλόξενοι». Όσον αφορά τις καινοτομίες της φετινής χρονιάς, ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός ανέφερε ότι το πρόγραμμα «είναι υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού». «Η διοργάνωση εξακολουθεί να τρέχει με τη συνεργασία των φορέων του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του Κέντρου της Ελληνικής Γλώσσας και του Δήμου Δράμας και ασφαλώς με τη συνεργασία διαφορών φορέων. Χωρίς αυτούς θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι βασικοί χορηγοί είναι οι δυο ευεργέτες στη Δράμα, ο υπεύθυνος της “Κύκλωψ” κ. Θεοδωρίδης και ο υπεύθυνος της Raycap κ. Αποστολίδης» σημείωσε ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός και πρόσθεσε ότι τα μαθήματα παρακολουθούν 35 άτομα, τα οποία δεν είναι στο σύνολό τους φοιτητές. «Έχουμε και καθηγητές που έρχονται για μαθήματα επιμόρφωσης. Π.χ. από την Τουρκία έχουμε και καθηγητές που θα διδάξουν, αλλά και διδάσκοντες από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το Istanbul University», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις καινοτομίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας εξήγησε πως «φέτος το νέο είναι ότι εκτός από τη μετάφραση από τα ελληνικά προς τα ισπανικά, έχουμε και την μετάφραση από τα τουρκικά, για αυτό και μας ήρθαν συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης». Όπως εξήγησε, «το κείμενο που θα μεταφραστεί θα είναι ενός Δραμινού – γιατί αποφασίσαμε να μεταφράζουμε στα εργαστήρια μόνο Δραμινούς συγγραφείς- του Νάσου Βαγενά». Κατά τη διάρκεια του περσινού προγράμματος είχε μεταφραστεί έργο του κ. Βασίλη Τσιαμπούση. Μια ακόμη φετινή καινοτομία, υπογράμμισε ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός, είναι ότι φέτος προσφέρονται μαθήματα της ισπανικής γλώσσας σε νέους της Δράμας. «Είναι μια προσφορά που κάνει το πρόγραμμά μας και μάλιστα δωρεάν για νέους της Δράμας, ώστε να μπουν στο θέμα της εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας», πρόσθεσε. Όσον αφορά τα θεωρητικά μαθήματα του ελληνικού πολιτισμού, ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο συμβάλλουν πάρα πολλοί φορείς της πόλης. Θα επισκεφτούν μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης, θα γίνουν μαθήματα δημοτικών χορών, αγιογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους». Τέλος, σχετικά με την τελετή λήξης του προγράμματος, ανέφερε ότι θα γίνει στο Γυμνάσιο Αρρένων, καθώς «προσφέρθηκε ο Διευθυντής του κ. Συμεωνίδης, ώστε να γίνει μια τελετή, στην οποία είναι προσκεκλημένοι όλοι οι Δραμινοί. Εκεί θα γίνει και η παράδοση των διπλωμάτων του προγράμματος».

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Μαμσάκος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε φοιτητές από 8 χώρες, που βρίσκονται στην πόλη μας και μεταδίδουν τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, μιας πανέμορφης χώρας και μιας εξίσου όμορφης πόλης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την μελλοντική πορεία του προγράμματος, ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός επεσήμανε ότι θα εξαρτηθεί από την επιτυχία που θα έχει, καθώς τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα. Όπως πρόσθεσε, αν όλα προχωρήσουν καλά και εφόσον οι χορηγοί του προγράμματος εξακολουθήσουν να ενδιαφέρονται και εφόσον και ο Δήμος Δράμας συνεχίσει να ενδιαφέρεται, τότε θα γίνουν κινήσεις για τη θεσμοθέτηση του προγράμματος. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός εξήγησε πως το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, που είναι ένα από τα παλαιότερα της Ισπανίας και σε λίγο καιρό θα γιορτάσει τα 500 χρόνια του, θα μπορούσε να μεταφέρει στη Δράμα κι άλλα προγράμματα. Πάντως, τόνισε ότι το συγκεκριμένο θερινό πρόγραμμα «θα επικεντρωθεί όχι μόνο στο θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής, που θα είναι ο κορμός, αλλά και σε θέματα μετάφρασης, γιατί έχουμε διερευνήσει το χώρο και είδαμε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, από την πλευρά του, μιλώντας για την μελλοντική πορεία του προγράμματος, δήλωσε: «Όταν μια περιοχή της Ελλάδας, η Δράμα, που θεωρούμε όλοι ότι είναι υποβαθμισμένος ως Νομός σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έρχεται να συνεργαστεί με ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε. Κι επειδή από την πρώτη στιγμή που έχουμε μιλήσει με τον κ. Μορφακίδη, δηλώσαμε την αμέριστη στήριξή μας σε αυτό το εγχείρημα, δηλώνω και τώρα ότι φυσικά θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία». Παράλληλα, ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε τους χορηγούς του προγράμματος, λέγοντας: «Προσωπικά να ευχαριστήσω τους δύο ανθρώπους που συμβάλλουν τα μέγιστα στην πόλη και όχι μόνο σε αυτό το εγχείρημα, αλλά σε πολλά, τον κ. Θεοδωρίδη και τον κ. Αποστολίδη, που πάντα σε τέτοιες δράσεις και ενέργειες τούς έχουμε και χορηγούς και συμπαραστάτες».

Τέλος, μιλώντας για την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Γραμμάτων, στο πρόγραμμα, ο κ. Μορφακίδης – Φυλακτός επεσήμανε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρθηκε λόγω του θέματος της μετάφρασης. Είναι κάτι το πρωτότυπο, γιατί summer school μόνο γλώσσας και πολιτισμού υπάρχουν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, κυρίως σε πόλεις που υπάρχουν Πανεπιστήμια ή είναι πολύ τουριστικές, στα νησιά δηλαδή, γιατί υπάρχει ένα κοινό από το εξωτερικό που θέλει να έρθει στην Ελλάδα και να συνδυάσει την Ελλάδα που βλέπουν στις φωτογραφίες, τις παραλίες, το μπάνιο και τα μαθήματα. Η δική μας φιλοσοφία είναι διαφορετική. Το Πανεπιστήμιό μας έχει κάνει μια “έρευνα αγοράς” και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα summer school μπορούν να έχουν επιτυχία και έχουν – το δικό μας πάντα έχει- όταν πρόκειται για πόλη που δεν έχει Πανεπιστήμιο, όταν πρόκειται για πόλη μη τουριστική, όπου οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, είναι πιο αγνοί, το δέχονται διαφορετικά, μας προσέχουν και βλέπουμε τη φιλοξενία. Αυτό νομίζω είναι ίσως το πιο σημαντικό για την επιτυχία του προγράμματος».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Έχουμε πολύ σημαντικούς Δραμινούς επιστήμονες εκτός Ελλάδας, που στην κρίσιμη στιγμή κι όταν ήταν να αποφασίσουν, αποφάσισαν να φέρουν φοιτητές στην πόλη τους. Αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντική την παρουσία του κ. Μορφακίδη και τον ευχαριστώ».

Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε η τελετή έναρξης του προγράμματος στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας «Γ. Παρασίδης», στο παλιό Δημαρχείο.