Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη αναφέρονται τα εξής:

Συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2024, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το μέλλον των στρατοπέδων στον Νομό Δράμας, μετά από τις αποφάσεις μετακίνησης του 518 Τάγματος Πεζικού από το Κ. Νευροκόπι στη Δράμα και του 779 Λόχου Εφοδιασμού – Μεταφορών από τη Δράμα στην Ελευθερούπολη.

Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο ο κ. Νικολαΐδης είχε καταθέσει σχετική γραπτή ερώτηση, στις 18 Νοεμβρίου 2024, ζητώντας να ενημερωθεί εγκαίρως για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η γραπτή απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 27 Δεκεμβρίου 2024, ήταν γενικόλογη και δεν παρείχε ενημέρωση. Ως εκ τούτου, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025.

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης παρευρέθηκαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, επιδεικνύοντας ενότητα και ομοθυμία απέναντι στην υποβάθμιση του Νομού Δράμας. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Νικολαΐδης, λειτουργώντας με θεσμικό τρόπο και αποτελώντας εκπρόσωπο όλων των πολιτών του Νομού Δράμας, αναφέρθηκε στην κοινή σύσκεψη των τοπικών φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2025. Ακόμη, στάθηκε στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, μεταφέροντας στον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη τη θέση της τοπικής κοινωνίας: «Η συνέχιση λειτουργίας των μονάδων είναι κρίσιμη για την ακριτική μας περιοχή για λόγους κοινωνικούς, δημογραφικούς, οικονομικούς, ιστορικούς αλλά και αισθήματος ασφάλειας και εθνικού φρονήματος των πολιτών. Ζούμε σε μια ορεινή, ακριτική περιοχή με μακρά μεθοριακή γραμμή και αποκομμένη από συγκοινωνιακούς άξονες, η οποία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Η συνέχιση της λειτουργίας των στρατιωτικών μονάδων είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και ως εκ τούτου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η κατάργηση καμίας εξ αυτών. Δεν γίνεται να μιλάμε για μέτρα συγκράτησης πληθυσμού στην επαρχία και ταυτόχρονα να την ερημώνουμε (στρατόπεδα, σχολικές μονάδες, ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα Τραπεζών)».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο πρόβλημα του Δημογραφικού, επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση με τις πράξεις της αποδεικνύει ότι αδιαφορεί πλήρως». Ειδικότερα, ανέπτυξε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία του Κ. Νευροκοπίου από τη μεταφορά του στρατοπέδου και πώς αυτές επηρεάζουν τις ζωές των κατοίκων, αγγίζοντας όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης μίλησε και για την απροειδοποίητη αλλαγή στην καθημερινότητα του προσωπικού του ΛΕΜ, καθώς εντελώς ξαφνικά αναγκάζεται να αλλάξει τόπο εργασίας. Όπως είπε, η κυβέρνηση όφειλε να φροντίσει, ώστε να ενισχυθούν τα υπάρχοντα στρατόπεδα και όχι να κλείσουν. Καταλήγοντας, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε: «Ο όποιος σχεδιασμός δεν αφορά μόνο αριθμούς, αλλά ανθρώπους και η κάθε απόφαση πέρα από το παρόν πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το μέλλον. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, στην προκειμένη περίπτωση ούτε τους ανθρώπους σκεφτήκατε ούτε το μέλλον της πατρίδας μας».

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κεφαλογιάννης μετέφερε την ευθύνη για τον σχεδιασμό στην στρατιωτική ηγεσία, αρνούμενος να εξηγήσει τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνεται η απόφαση να κλείσουν συγκεκριμένα στρατόπεδα και ειδικά αυτά της Δράμας. Πάντως, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Κεφαλογιάννη περί ενίσχυσης των ακριτικών περιοχών και την ένταξη του Νομού Δράμας στην προμετωπίδα της εθνικής προσπάθειας, αποδεικνύεται ότι ο τόπος μας για ακόμη μια φορά αναγκάζεται να υποστεί άδικη αντιμετώπιση. Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να κατανοήσει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και με απαρχή το θέμα της λειτουργία των στρατοπέδων, να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να τερματιστεί άμεσα η υποβάθμιση του Νομού Δράμας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στις τοπικές διεκδικήσεις. Το πρώτο θετικό βήμα με την κοινή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Δράμας στη Βουλή πρέπει να έχει και την ανάλογη συνέχεια, ώστε με την απαιτούμενη συσπείρωση να διεκδικηθούν με δυναμικό τρόπο τοπικά αιτήματα ανάπτυξης της Δράμας και όχι να γίνεται προσπάθεια απλά για τη διατήρηση των κεκτημένων. Ως εκ τούτου, ο κ. Νικολαΐδης θα λάβει την πρωτοβουλία για να κατατεθεί ως Αναφορά η επιστολή του Δημάρχου Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια με θέμα «Αίτημα μετεγκατάστασης της 1ης Ταξιαρχίας και του ΚΕΑΠ από τη Ρεντίνα στο Στρατόπεδο Παπαργύρη της Δράμας».