Με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας και των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας και ο Σύλλογος Εστιατόρων Δράμας διοργανώνουν το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο δημοτικό κήπο της Δράμας.

Σε αντίστοιχες ημερομηνίες πέρυσι είχε διοργανωθεί το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ στον αύλειο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Σημαντική διαφοροποίηση της φετινής διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι συμπράττουν με την Ένωση Ξενοδόχων τόσο το Επιμελητήριο όσο και ο Σύλλογος Εστιατόρων. Επιπλέον φέτος έχει αλλάξει και ο χώρος διεξαγωγής, καθώς επιλέχθηκε από τους διοργανωτές ο δημοτικός κήπος για πρακτικούς λόγους, έτσι ώστε παραγωγοί – εκθέτες, καθώς και επισκέπτες να προστατεύονται από τη ζέστη και τον ήλιο, ο οποίος παραμένει έντονος ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα θα είναι πιο εύκολη η επίσκεψη στους χώρους του φεστιβάλ τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

Σχετική συνέντευξη τύπου για το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ παραχώρησαν, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, οι Πρόεδροι των τριών συνδιοργανωτών φορέων και συγκεκριμένα ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και ο κ. Ανέστης Τοπαλίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Δράμας.

«Πάρα πολύ καλή αφετηρία να πάμε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ ένα βήμα παραπάνω»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Καλλίας ανέφερε πως το Γαστρονομικό Φεστιβάλ θα είναι διαφορετικό, «διότι φέτος δεν είναι μόνο Ένωση Ξενοδόχων». Όπως είπε, «είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά οι φορείς, οι οποίοι από πέρυσι από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν, υλοποιούν την επιθυμία τους. Για εμάς είναι χαρά που συμμετέχουν το Επιμελητήριο με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη, όπως και ο σύλλογος των επισιτιστών με τον Ανέστη Τοπαλίδη. Αυτό για εμάς είναι μια πάρα πολύ καλή αφετηρία να πάμε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ ένα βήμα παραπάνω, ούτως ώστε να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας, τους παραγωγούς της Δράμας. Κι αυτό το οποίο ζήσαμε πέρυσι όλοι μαζί να είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ακόμη πιο πλούσιο σε εμπειρίες, αλλά και ακόμη πλούσιο σε γαστρονομικές εμπειρίες και γεύσεις».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επεσήμανε ο κ. Καλλίας, θα είναι πάρα πολύ πλούσιο, ενώ «όλοι οι παραγωγοί θα εκθέτουν τα προϊόντα τους και ταυτόχρονα σε μια σκηνή θα μαγειρεύουν πάρα πολλοί με τοπικά προϊόντα, την τοπική γαστρονομία». Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων επεσήμανε: «Είναι σημαντικό κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε φέτος, ότι και μέσα από το Επιμελητήριο, όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, τα οποία είναι οι παραγωγοί αλλά και οποιοσδήποτε κλάδος ο οποίος αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα, σε μέλι, σε πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, σε χαλβά, σε ο,τιδήποτε, να μπορέσουν όλα αυτά μαζί να αναδείξουν κάτι το οποίο θα είναι διαφορετικό. Η διαφοροποίηση από πέρυσι είναι φέτος ότι οι σεφ της Δράμας, οι μάγειρες της Δράμας, τα καταστήματα της Δράμας, θα τους δοθεί η δυνατότητα να μας προτείνουν οι ίδιοι κάποια πιάτα. Η επιθυμία μας είναι αυτά τα πιάτα να τα υιοθετήσουν τα καταστήματα, όχι μόνο τα επισιτιστικά, αλλά και τα επισιτιστικά τμήματα των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να παραμείνουν μέσα στα μενού, τα οποία υπάρχουν, ούτως ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα γνωρίζει.

Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν κάποια masterclass, όπου οι καλεσμένοι τους οποίους θα έχουμε, σεφ, δημοσιογράφοι, από την πολιτική σκηνή, να μπορέσουν να γευτούν και να δουν τι παράγει ο τόπος, ούτως ώστε όλα αυτά τα προϊόντα μας να τα αναδείξουν μετά στα καταστήματα, στις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν, αλλά και στους τόπους από τους οποίους θα έρθουν, αλλά και γενικότερα οι δημοσιογράφοι να τα επικοινωνήσουν όπως έγινε και πέρυσι.

Η δικιά μας δουλειά, ως Ένωση Ξενοδόχων, διότι ο καθένας έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο να υλοποιήσει, είναι να φιλοξενήσουμε όλους τους επισκέπτες μας, να τους ξεναγήσουμε, να μπορέσουμε διοργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε όσο γίνεται περισσότερο σε όλα τα κοινά της Ελλάδας ότι η Δράμα μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό. Κάτι το οποίο το πετύχαμε πέρυσι και φέτος θέλουμε να το συνεχίσουμε».

«Στη Δράμα δεν μιλάμε για τουρισμό, αλλά για βιωματικούς επισκέπτες»

Ο κ. Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά να συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες, γιατί υπάρχει μια χημεία συνεννόησης και σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες τις οποίες βλέπουμε στον χώρο της γαστρονομίας και στα μέλη μας. Με αυτές τις συνθήκες, το Επιμελητήριο Δράμας με μεγάλη χαρά συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα. Προσδοκούμε κι αυτό να γίνει και θεσμός, μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων και τους εστιάτορες. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να εξελιχθεί σε ένα θεσμό. Για το Επιμελητήριο Δράμας η γαστρονομία είναι κορυφαία δραστηριότητα της οποιασδήποτε περιοχής θέλει να δώσει μια ταυτότητα. Κι επειδή αυτή η ταυτότητα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί σε μια σωστή βάση και πέρα του γενικότερου ζητήματος που θεωρούμε ότι, εμείς τουλάχιστον ως Επιμελητήριο και πιστεύω και ότι οι συνάδελφοι το υιοθετούν, στη Δράμα δεν μιλάμε για τουρισμό, αλλά μιλάμε για επισκέπτες βιωματικούς. Αυτούς οι οποίοι έρχονται να μείνουν κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, να ζήσουν τον Νομό και να βιώσουν συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά πάνω από όλα η γεύση είναι αυτή που μένει μαζί με την επισκεψιμότητα που θα έχουν κάποια σημεία αναφοράς. Με αυτό το σκεπτικό προτάσσουμε το φεστιβάλ ως μια από τις δράσεις οι οποίες θα μας δώσουν ουσιαστικά και μια πορεία για μια γαστρονομική ταυτότητα.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως στη Δράμα πέρα από τα ποιοτικά προϊόντα, «έχουμε πολύ καλούς επαγγελματίες». Όπως είπε, «αυτοί οι καλοί επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη και πασχίζουν να διαμορφώσουν μια κουλτούρα ουσιαστικά καινούργια πάνω στα θέματα των επισκεπτών. Με τις ποιοτικές παρουσίες, με τα καταστήματά τους, με τα προϊόντα τους. Οπότε ως Επιμελητήριο ένας λόγος παραπάνω είναι κι αυτός για τον οποίο συμμετέχουμε, διότι θα πρέπει να στηρίξουμε όλο αυτό τον καλό επαγγελματικό κόσμο. Το δε παραγόμενο προϊόν της περιοχής μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η δε κουλτούρα η γαστρονομική είναι ακόμη πιο πλούσια, διότι είναι ένα μίγμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, λόγω των προσφύγων οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και έχουν διαμορφώσει ειδικές συνθήκες. Εμείς, ως Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι πρέπει να μπει η ταυτότητα. Η ταυτότητα δεν είναι το γκουρμέ, δεν είναι αυτό το οποίο μάθαμε τα τελευταία χρόνια να ζούμε στα μάστερ σεφ. Για μας η ταυτότητά μας εδώ είναι η παραδοσιακή μας κουζίνα. Είναι η κουζίνα η οποία γίνεται από τα τοπικά μας προϊόντα πρώτα και αυτά που έχουν μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές τις οποίες ξέρουμε από τις γιαγιάδες μας, τους παππούδες μας, τους ανθρώπους από τους οποίους βιώνουμε κάθε μέρα στα μαγαζιά της περιοχής μας. Άρα η περιοχή έχει ταυτότητα, την οποία πρέπει να αναδείξουμε».

«Η ένωση των δυνάμεων φέρνει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα»

Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε: «Είναι χαρά μας φέτος που συνεργαζόμαστε και με την Ένωση Ξενοδόχων, αλλά και με το Επιμελητήριο, γιατί πιστεύουμε ότι η ένωση των δυνάμεων φέρνει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι πλέον σαφές ότι οι επαγγελματίες που εμπλεκόμαστε με τον τουρισμό, βλέπουμε με εξωστρέφεια τέτοιου είδους δράσεις και αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητά τους για το κοινό καλό και το όφελος όλων μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα δοθεί έμφαση στα τοπικά προϊόντα του Νομού μας, τα οποία πλαισιώνουν κάθε μαγειρική διαδικασία και θα αναδείξουν τον πλούσιο γαστρονομικό χαρακτήρα της περιοχής μας. Σκοπός μας, άλλωστε, είναι να αναδείξουμε κάθε τι παράγει ο τόπος μας κι αποτελεί μέρος του γαστρονομικού χαρακτήρα του Νομού μας, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με τον πολιτισμό μας και είναι μέρος του τουρισμού μας.

Είναι σημαντικό για εμάς να εμπλέκονται τοπικοί σεφ και μάγειρες της Δράμας, καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι στο ταξίδι του επισκέπτη της πόλης. Μέσα από το φεστιβάλ γινόμαστε όλοι πρεσβευτές της γαστρονομίας, αλλά κυρίως των τοπικών προϊόντων που παράγει ο τόπος μας. Εμείς οι εστιάτορες καλούμαστε να δώσουμε ώθηση στα τοπικά προϊόντα και για τον λόγο αυτό φέτος συμμετέχουμε ακόμη πιο ενεργά, καθώς αναλαμβάνουμε και διοργανώνουμε τις εξής δράσεις: Θα διοργανωθεί μια δράση η οποία λέγεται masterclass. Είναι μαθήματα από τοπικούς σεφ για συνταγές με τοπικά προϊόντα στον χώρο του φεστιβάλ. Σε αυτή τη δράση θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχουν τοπικές συνταγές με τοπικά προϊόντα, οι οποίες όχι μόνο στη Δράμα και ανά την Ελλάδα, αλλά είναι γνωστές και σε όλη την Ευρώπη. Θα δημιουργηθούν gala σε διάφορα εστιατόρια της Δράμας που θα γίνεται παρουσίαση του μενού με τοπικά προϊόντα εμπνευσμένα από τους σεφ των εστιατορίων. Θα υπάρχει συμμετοχή των εστιατόρων και των σεφ στις παρουσίες τοπικών συνταγών από συλλόγους, όπως επίσης θα γίνει και ένας διαγωνισμός μαγειρικής και θα είμαστε οι σεφ και οι εστιάτορες ως κριτές.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι η εστίαση στη Δράμα αποτελεί προορισμό για τις γειτονικές πόλεις και αυτό εδώ μας έδωσε ώθηση να δημιουργήσουμε κατιτί το παραπάνω σε όλο αυτό φεστιβάλ και γιατί όχι γιατί να μη γίνει και για όλη την Ελλάδα».

«Να μπορέσουμε μετά από 3-4 χρόνια να αρχίσουμε να έχουμε γαστρονομικό τουρισμό»

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να έχει προϋπολογισμό 25.000-30.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσοι από τους καλεσμένους θα επιβεβαιώσουν τελικά την παρουσία τους. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, στόχος είναι να παραβρεθεί στη Δράμα κόσμος που θα είναι στη συνέχεια ωφέλιμος για την περιοχή.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που είχε η περσινή διοργάνωση, ο κ. Καλλίας σημείωσε: «Η Ελλάδα έμαθε μετά από πάρα πολλά δημοσιεύματα τα οποία έγιναν το ότι έχουμε ένα γαστρονομικό πλούτο. Μέχρι πρότινος ήξεραν όλοι τη Δράμα για τα οινοποιεία της, τώρα βλέπουμε ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται και ψάχνουν να βρουν τα άλλα προϊόντα. Η αφετηρία ήταν ότι αρχίσαμε να έχουμε κι άλλους επισκέψιμους χώρους», όπως ζυθοποιείο, ελαιοτριβείο, χαλβαδοποιείο, τα οποία ο κόσμος αρχίζει να τα επισκέπτεται

Ακόμη, ο κ. Καλλίας επεσήμανε: «Άρα, στέλνουμε κάποια μηνύματα. Δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ότι ήρθε ο κόσμος για να κάνει ένα γαστρονομικό ταξίδι, αλλά ξέρουμε ότι ο κόσμος έρχεται και τα ζητάει κάποια πράγματα, όπως το τι τοπικό μπορούμε να φάμε εδώ. Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι όταν ξεκινάς μια προσπάθεια βάζεις τα θεμέλια και σιγά σιγά χτίζεις πάνω σε αυτό, ούτως ώστε να μπορέσουμε μετά από 3-4 χρόνια (αυτή είναι και η επιθυμία της Ένωσης Ξενοδόχων) να αρχίσουμε να έχουμε γαστρονομικό τουρισμό. Δηλαδή, μετά από ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών να βλέπουμε στα ξενοδοχεία μας κόσμο, ο οποίος έρχεται επί τούτου».