O Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση 18 συνολικά Βουλευτών, σχετικά με την αυξανόμενη βία των ανηλίκων και την έλλειψη ουσιαστικής αντιμετώπισης της από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού Θεανούς Φωτίου, το bullying στα σχολεία απέναντι στον ξένο, τον ανίσχυρο, τον διαφορετικό αναπτύσσεται ραγδαία και η βία επεκτείνεται και εκτός σχολείων, στη γειτονιά, τους χώρους άθλησης, την πόλη, ακόμη και ενάντια σε ενήλικες, για κλοπή, οπαδικές διαφορές, ή και «διασκέδαση».

«Και, μόλο που η βία δεν αφορά μόνο παιδιά φτωχών ή ακατάλληλων οικογενειών, σήμερα η φτώχεια, η αύξηση των ανισοτήτων, η στεγαστική κρίση και η ανασφάλεια για το μέλλον δημιουργούν εύφορο έδαφος για τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που την υποθάλπουν, την ατομική ευθύνη, την επικράτηση του ισχυρού και τη μισαλλοδοξία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές πρακτικές της αστυνόμευσης και της ποινικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν επιδρούν στα βαθύτερα αίτια της βίας των ανηλίκων. Οφείλουμε να μετατοπισθούμε από αυτό το μοντέλο σε ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας των παιδιών στην κοινότητα μέσω νέων και ενισχυμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε Δήμους, υπουργεία, δομές της Δικαιοσύνης, αστυνομία κ.λπ. με δράσεις στη πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό των περιστατικών, την προστασία του παιδιού θύματος, την ψυχοκοινωνική στήριξη του καθώς και τα ειδικά μέτρα στήριξης για παιδιά σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό με ιδιαίτερη έμφαση στα ανάπηρα παιδιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2015-19, δρομολόγησε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτίων της βίας των ανηλίκων: Διπλασίασε τα vouchers για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, και για άνεργες μητέρες. Ενέταξε το νηπιαγωγείο στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Δημιούργησε τα σχολικά γεύματα. Στη μεταναστευτική πολιτική η προστασία των ανηλίκων ήταν απόλυτη αξία. Δρομολόγησε τα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων («Σπίτια του Παιδιού») στις μεγάλες πόλεις για εξέταση των ανήλικων θυμάτων μία μόνο φορά με τρόπο που να μην επαναθυματοποιούνται. Δυστυχώς, μετά το 2019 υπήρξε αναστολή ή πάγωμα των περισσοτέρων από αυτά τα μέτρα, ακόμη και των πιο προχωρημένων εφαρμογής.

Οι 18 Βουλευτές ρωτούν την αρμόδια Υπουργό αν έχει επεξεργαστεί επιτελικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας των ανηλίκων, ποια μέτρα έχει προβλέψει για τη γενικότερη στήριξη σε παιδιά με ευαλωτότητες (φτώχεια, αναπηρία κ.λπ.), αν θα προωθήσει τη δημιουργία Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΕΣΟΙΠ) σε όλους τους Δήμους και αν θα συνεργαστεί με το Υπ. Δικαιοσύνης για τον πολλαπλασιασμό των δομών «Σπίτια του Παιδιού και των Εισαγγελέων ανηλίκων ώστε να μην επαναθυματοποιούνται τα παιδιά-θύματα.