Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μη ίδρυση γυμνασιακής τάξης στην ακριτική Γαύδο», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Όπως ήδη γνωρίζετε, με δήλωσή μου στις 18 Αυγούστου 2022, σχετικά με την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ακριτικό Γυμνάσιο Γαύδου με 2 μαθητές, που είναι απαράδεκτη, σας έχω καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Γαύδο και σε όλα τα παραμεθόρια, ακριτικά και δυσπρόσιτα σχολεία και για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων αυτών.

Το θέμα της Γαύδου είναι η αφορμή για να προβληματιστούμε και να δώσετε, ως αρμόδια Υπουργός, λύσεις στο μείζον ζήτημα της εκπαίδευσης στις ακριτικές περιοχές της χώρας που κινδυνεύουν με ερήμωση.

Επανέρχομαι σήμερα με Ερώτηση για το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του ΥΠΑΙΘ σχετικά με την μη ίδρυση γυμνασιακής τάξης στο νησί της ακριτικής Γαύδου, που έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική μετακίνηση της οικογένειας με τα 2 παιδιά (μαθητές της Α’ Γυμνασίου και το μικρότερο παιδί που θα πάει νηπιαγωγείο), από την ακριτική Γαύδο σε άλλη περιοχή της Κρήτης. Αυτή δεν είναι πολιτική υποστήριξης της μικρο – νησιωτικότητας. Αποδεικνύετε έτσι την αδιαφορία του κράτους και της κυβέρνησής σας απέναντι στις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και στα ακριτικά μας νησιά.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αναθεωρήσετε τη συγκεκριμένη απόφαση –και υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που ισχύουν στα ψαροχώρια της Σκανδιναβίας, τις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, τις απομακρυσμένες περιοχές του Καναδά και της Αυστραλίας- για να λειτουργήσει άμεσα το Γυμνάσιο στη Γαύδο με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής τάξης-σχολείου, τοποθετώντας έναν εκπαιδευτικό, που εκτός από το μάθημα της ειδικότητας του/της, θα εποπτεύει και τα άλλα μαθήματα που θα γίνονται εξ αποστάσεως;
  2. Τι απαντάτε στη συγκεκριμένη οικογένεια, που ενώ επιθυμεί να παραμείνει ενωμένη με τα τρία της παιδιά στην ακριτική Γαύδο, εσείς τους αναγκάζετε, με την απόφασή σας αυτή, να χωριστούν και η μητέρα να παρατήσει την εργασία της εκεί και με τα παιδιά να φύγουν για να φοιτήσουν σε Γυμνάσιο σε άλλη περιοχή της Κρήτης;