Τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Δικαιοσύνη ανέπτυξε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπ. Βουλευτής Δράμας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε ένα θεματικό ντιμπέιτ με τον πρώην Υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.
Όπως σημείωσε, το θέμα της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισής της ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρή υποστελέχωση που παρατηρείται στο διοικητικό προσωπικό, με ευθύνη της κυβέρνησης. «Οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι διεκπεραιωτές αλλά οργανικά μέλη της δικαστικής διαδικασίας. Η αναλογία 3 υπάλληλοι προς ένα δικαστή έχει ανατραπεί. Υπάρχουν πρωτοδικεία όπου η αναλογία αυτή είναι κάτω και από το ένας προς ένα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι 3.000 κενές θέσεις δεν στελεχώθηκαν τα 4 τελευταία χρόνια. “Η απόφαση της κυβέρνησης για ετήσιες προσλήψεις μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών δεν απαντά στο πρόβλημα. Εμείς είχαμε μνημονιακή υποχρέωση προσλήψεων 5 προς ένα, αλλά και διαγωνισμό κάναμε και την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων προχωρήσαμε», υπογράμμισε
Ο κ. Ξανθόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρώην Υπουργό Κ. Τσιάρα, για την καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Παραδώσαμε το 2019 σε εξέλιξη τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων σε όλα τα δικαστήρια και σήμερα βρίσκονται περίπου στο ίδιο σημείο. Τα ηλεκτρονικά πινάκια δεν εφαρμόστηκαν σε όλα τα δικαστήρια ενώ το πρόβλημα με το Κτηματολόγιο είναι επίσης χαρακτηριστικό». Παρέπεμψε μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣΑ, ο οποίος καταγγέλλει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα διαταγών πληρωμής του πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου λόγω της έλλειψης προσωπικού παραλαμβάνονται μόνο 50 αιτήσεις την ημέρα με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να πηγαίνουν από τα ξημερώματα στα δικαστήρια! «Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν υπάλληλοι αλλά και γιατί δεν λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εξυπηρετούσε. Αλλά και εδώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης περί άλλα τυρβάζει. Όσα υπόσχεται ο κ. Τσιάρας είναι αναντίστοιχα με τις ανάγκες της δικαιοσύνης και της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.
Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε τέλος ότι και η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πρέπει να αλλάξει και να αποσυνδεθεί η εξέλιξη των δικαστών από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Απαιτούνται, όπως είπε, και συνταγματικές αλλαγές αλλά μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για επιλογή της ηγεσίας από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να μην απολαμβάνει την εκτίμηση μόνο του υπουργικού συμβουλίου. «Χρειάζεται επίσης να εξορθολογισθεί η διαδικασία εξέλιξης, αξιολόγησης και επιθεώρησης των δικαστών και επειδή η ιστορία του δικαστή δεν ξεκινά από την τοποθέτησή του σε ένα δικαστήριο, χρειάζεται αναπροσανατολισμός των σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών, στη γνώση και αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας, με την αύξηση των χρόνων προηγούμενης άσκησης της δικηγορίας, με εμπλουτισμό και εισαγωγή των κοινωνικών επιστημών στο πρόγραμμα σπουδών, με τη σύνδεσή της με ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα σχετικά με τις δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης, με την άσκησή τους σε δομές όπου παρέχεται κοινωνικό έργο, ώστε οι νέες, αυξημένες εισαγωγές υποψηφίων δικαστών, να μην έχουν μόνο νομικά γνωστικά εφόδια αλλά και κοινωνική εμπειρία», κατέληξε.