ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

 

  • Μέχρι στιγμής μέσα στο 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 4 διανομές σε 450 οικογένειες και συνολικά σε 1.479 ωφελούμενους
  • «Βασικός μου στόχος είναι να μην μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς τρόφιμα σε αυτή την πόλη»

 

 

Συνέντευξη τύπου για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας παραχώρησε, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης. Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτίδης παρέθεσε στοιχεία για τους όλους όσοι σιτίζονται από επισιτιστικά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Δράμας, ενώ στάθηκε και στο θέμα της επανέναρξης του συσσιτίου, το οποίο υλοποιούνταν για χρόνια από την ιερά Μητρόπολη Δράμας, αλλά διεκόπη με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε: «Ο Δήμος Δράμας στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής του πολιτικής οργανώνει και υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν τη στήριξη ευάλωτων κι ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης γνωστό σε όλους μας ως Κοινωνικό Παντοπωλείο, με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης των συμπολιτών μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Προσφέρει 21 τυποποιημένα είδη διατροφής με ετήσιο προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Τη χρονιά που διανύουμε και μέχρι εχθές (σ.σ. Τρίτη 6 Οκτωβρίου) πραγματοποιήσαμε τέσσερις διανομές σε 450 οικογένειες (1.479 ωφελούμενες μονάδες). Απομένει άλλη μια διανομή η οποία έχει προγραμματιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Σε αυτή την τελευταία διανομή του έτους οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν και δωροεπιταγές αξίας 30, 50 και 70 ευρώ προκειμένου να ενισχύσουμε το εορταστικό τους τραπέζι με ένα είδος που δεν προσφέρεται από το παντοπωλείο, όπως είναι το κρέας. Το ίδιο κάνουμε κάθε χρονιά, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου που χωρίς τη δική τους ανιδιοτελή προσφορά δεν θα μπορούσαμε να παρέχουμε ένα τόσο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, με σεβασμό πάνω από όλα στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Η Δημοτική μας Αρχή αφουγκραζόμενη τις συγκυρίες των καιρών (υγειονομική κρίση) και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, προχώρησε πριν από δυο μήνες στην αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, δίνοντας τη δυνατότητα ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο μεγαλύτερου αριθμού συνδημοτών μας. Το ετήσιο εισόδημα για μονομελή νοικοκυριά από 4.200 ευρώ αυξήθηκε σε 5.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και άλλα 1.000 ευρώ όταν στη σύνθεση του νοικοκυριού υπάρχει άτομο με αναπηρία πάνω από 67%.

Άτομα ή οικογένειες που πληρούν κοινωνικοικονομικά κριτήρια, είναι δημότες και κάτοικοι του Δήμου Δράμας θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού προσκομίσουν μαζί με την αίτηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Καταστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας ξεκίνησε την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και η διαδικασία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, με τον κ. Παναγιωτίδη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Όπως επεσήμανε, «στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, παίρνουμε τα μέτρα προφύλαξης για να παραμείνουμε ασφαλείς για αυτό κρατάμε αποστάσεις, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας (Ισόγειο Διοικητηρίου, γραφεία 130 για νέες αιτήσεις και 131 για επανένταξη) καθημερινά από 8.30 π.μ έως 1.30 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2521351130 & 2521351131.

Σχετικά με τους ωφελούμενος από τα επισιτιστικά προγράμματα του Δήμου Δράμας, ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε πως είναι 1.780 από το ΤΕΒΑ και 1.479 από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και πρόσθεσε: «Επειδή λέχθηκε τον προηγούμενο καιρό ότι το 2011-2013 στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σιτιζόταν 720 άτομα, θα πω ότι αυτή την στιγμή σιτίζει ο Δήμος Δράμας 1.220 οικογένειες. Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχει μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος στο ΤΕΒΑ και στο ΚΕΑ. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε αυτό το πρόβλημα. Γιατί αυτή την στιγμή περιμένουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί πάρα πολύ στις αιτήσεις». Όπως εξήγησε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας, «γενικά ο Νομός Δράμας είναι από τους πιο φτωχούς Νομούς στην Ελλάδα» και για αυτό στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι «να κοιτάξουμε το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Δράμας που είναι η φτώχια. Έχουμε ανθρώπους που πραγματικά πεινάνε. Πραγματικά έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Και δεν κοιτάμε το βασικό πρόβλημα τόσα χρόνια. Κοιτάμε άλλα προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτίδης, μετά από σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στο θέμα του συσσιτίου. Όπως είπε: «Έχουμε έρθει σε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο για να συζητήσουμε το θέμα του συσσιτίου. Το συσσίτιο σταμάτησε από την Εκκλησία, λόγω Covid και λόγω αδυναμίας της Εκκλησίας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του συσσιτίου. Έχει σταματήσει από τον Μάρτιο. Από τότε ο Δήμος Δράμας κοιτάει πως θα σιτίσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Για αυτό και έγιναν περισσότερες διανομές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και δόθηκαν διάφορες χορηγίες και ψάχνουμε συνέχεια». Ακόμη, ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε: «Όσον αφορά για να αναλάβει ο Δήμος ένα συσσίτιο, το 2011-2014 ο Δήμος Δράμας είχε μια δυνατότητα να αναλάβει συσσίτιο. Υπήρχε χρηματοδότηση τότε, αλλά δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Δεν ασχολήθηκαν τότε κάποιοι κύριοι με το πρόγραμμα αυτό και δεν μπήκε ο Δήμος Δράμας σε κάποιο πρόγραμμα συσσιτίου. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή οι Δήμοι Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου». «Θα ψάξουμε τώρα μήπως μπορούμε κι εμείς να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα συσσιτίου. Για να αναλάβει ένας Δήμος ένα συσσίτιο, είναι πολύ μεγάλα τα κοστολόγια και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νούμερα αυτά. Στα λόγια είναι όλα ωραία, η πραγματικότητα όμως είναι δύσκολη» ανέφερε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας και πρόσθεσε: «Βασικός μου στόχος είναι να μην μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς τρόφιμα σε αυτή την πόλη. Μέχρι σήμερα πιστεύω ότι η Κοινωνική Υπηρεσία το έχει καταφέρει αυτό και τους επόμενους μήνες θα δούμε τι παραπάνω θα μπορέσουμε να κάνουμε για τους φτωχούς».

 

Θανάσης Σιουτόπουλος