Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

  • Αγωνία για την πολιτιστική δράση στην εποχή του κορωνοϊού
  • Διερεύνηση της δυνατότητας η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να στηρίξει έμπρακτα τους πολιτιστικούς συλλόγους

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου, εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτιστικών συλλόγων για τη λειτουργία τους με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω Covid-19. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού – Αθλητισμού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συναντήσεις και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πλήθος εκπροσώπων συλλόγων, Πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. και χοροδιδάσκαλοι, έδωσαν το παρόν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, με τις καρέκλες να είναι τοποθετημένες σε απόσταση μεταξύ τους.

Εισαγωγικά στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος εξήρε το ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων για το σημαντικό έργο που επιτελούν και ενημέρωσε τους παριστάμενους για τα μέτρα που ισχύουν, βάση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία, όσον αφορά τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων, αν και όπως υπογράμμισε υπάρχει «ένα αδιευκρίνιστο και συγκεχυμένο τοπίο». Όπως εξήγησε ο κ. Παπαεμμανουήλ, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, όμως οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τα χορευτικά τμήματα και τα τμήματα χορωδίας είναι η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μ. και 2 μ. αντίστοιχα), η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το χοροδιδάσκαλο και η προαιρετική για τους χορευτές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τον χοράρχη και τους χορωδούς κατά την είσοδο στο μάθημα της χορωδίας και η αφαίρεση της μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, η είσοδος μαθητών σε κάθε χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά του μέτρα, η θερμομέτρηση και η καταγραφή των ονομάτων των εισερχομένων, η χρήση αντισηπτικών, το κενό χρονικό διάστημα μισής ώρας ανάμεσα στα μαθήματα, ο αερισμός και η απολύμανση των χώρων, η χρήση ατομικού μπουκαλιού νερού και η αποφυγή χρήσης τουαλέτας. Παράλληλα, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού – Αθλητισμού στάθηκε και στο θέμα της συνέπειας που πρέπει να υπάρχει από πλευράς συλλόγων, παρά τις ασάφειες που έχουν εντοπιστεί. Τέλος, ο κ. Παπαεμμανουήλ επεσήμανε ότι από πλευράς Περιφέρειας αναζητούνται τρόποι για να βοηθηθούν έμπρακτα οι σύλλογοι, είτε με τη χορήγηση υγειονομικού υλικού είτε ακόμη και με τη διάθεση χρηματικών ποσών. Εξάλλου, από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και μετέπειτα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες η Περιφέρεια ήταν συνδιοργανωτής, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Παπαεμμανουήλ ακολούθησαν ερωτήματα και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία που υπάρχει από τη μεριά τους για την πολιτιστική δράση την εποχή του κορωνοϊού. Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού – Αθλητισμού κατέγραψε τις θέσεις και τα αιτήματα των συλλόγων και δεσμεύτηκε ότι θα τα θέσει ανώτερο επίπεδο, δηλαδή είτε στον Περιφερειάρχη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσον αφορά την στήριξη που μπορεί να υπάρξει, είτε στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως οι υγειονομικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται από την πλευρά των συλλόγων.

 

«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε εφικτές και πραγματοποιήσιμες λύσεις»

 

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της ενημερωτικής συνάντησης, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Εμείς ως Τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θέλουμε να κοιτάζουμε κατάματα όλους αυτούς τους ανθρώπους του πολιτισμού, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει τη ψυχή τους και κρατάνε τους συλλόγους τους σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και να τους πούμε τι συμβαίνει μέχρι στιγμής. Τα δεδομένα, όπως υπάρχουν, πραγματικά έχουν πολλές ασάφειες. Υπάρχουν κάποιες απορίες, για τις οποίες κι εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις από μόνοι μας, σχετικά με τα χορευτικά τμήματα και τις χορωδίες. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες πολιτιστικές – καλλιτεχνικές δομές, υπάρχουν θεατρικές ομάδες, όπου κι εκεί υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν τα Ωδεία. Νομίζω ότι βγήκε κάτι θετικό από αυτή τη συνάντηση. Χαίρομαι πάρα πολύ και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτιστικών συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, που ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας, κι έγινε αυτός ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος. Έγινε από μέρους μου στην αρχή μια ενημέρωση για το τι ισχύει ακριβώς, παρόλες τις ασάφειες που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σύλλογοι που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία και υπάρχουν σύλλογοι που έχουν αποφασίσει να μη ξεκινήσουν ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που δεν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει και νομίζω ότι ενημερώθηκαν μέσα από αυτή τη συνάντηση. Μια συνάντηση, που απ’ ότι κατάλαβα, οι άνθρωποι των συλλόγων θέλουν να πραγματοποιηθεί και στο προσεχές μέλλον. Εμείς ως Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. δεσμευτήκαμε για κάποια πράγματα, θα τα μεταφέρουμε στον Περιφερειάρχη και στα ανώτερα όργανα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν χρειαστεί, και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε εφικτές και πραγματοποιήσιμες λύσεις».

Όσον αφορά την στήριξη που μπορεί να υπάρξει από πλευράς Περιφέρειας, ο κ. Παπαεμμανουήλ επεσήμανε πως «θα γίνει διερεύνηση» για το αν υπάρχει τρόπος το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο να επεκταθεί και στους πολιτιστικούς συλλόγους. «Έστω μια στοιχειώδης οικονομική βοήθεια, θα ήταν μια τονωτική ένεση σε αυτούς τους ανθρώπους, που πραγματικά φυλάνε Θερμοπύλες. Δεν είναι μόνο υπεύθυνοι για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων του τόπου μας, αλλά βοηθούν και τη ψυχοσωματική υγεία πολλών συμπολιτών μας, που αποφασίζουν να πάνε στους συλλόγους για να ψυχαγωγηθούν και να αθληθούν», πρόσθεσε ο κ. Παπαεμμανουήλ. Τέλος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού – Αθλητισμού ανέφερε: «Θα διερευνηθούν επίσης και τρόποι εξεύρεσης αντισηπτικών, μασκών, γαντιών και θερμομέτρων, ούτως ώστε οι σύλλογοι να πληρούν τα απαραίτητα για να γίνεται σωστά η λειτουργία τους».