ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

AIRLINE PILOT

Πτέραρχος Πολιτικής Αεροπορίας

 

 

Έχω μάθει από τους σεβάσμιους γονείς μου, αλλά και από τους διδασκάλους μου, να μπορώ πάντα ευθαρσώς να αποδίδω την αλήθεια των λόγων και πράξεων σε αυτούς που τους αξίζουν, έστω και αν ήμουν στην αντίπερα όχθη με αυτούς.

Μετά την εις ανάδειξή του σε Μητροπολίτη Δράμας, ο κ .Παύλος επέδειξε από τας πρωτιάς ημέρας την διαγεγραμμένη του πορεία αλλά και τις ανησυχίες του για την ιστορικότητα του απανταχού Ελληνισμού και ιδιαιτέρως του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έχοντας ζήλον, πνευματική πληρότητα και γήινη τρέλα μέσα στα 13 χρόνια της ποιμαντορίας του ανέδειξε με τον ζήλο του, αλλά και την επιμονή του, έργα, αλλά και στάσεις, οι οποίες πυροδοτούν αφυπνίσεις τόσο συνειδησιακά, αλλά και ουσιαστικά.

Από το 2005, πού ποιμαίνει τον λαό της Θεοσώστου Επαρχίας του, διοργάνωσε την Μητρόπολή του. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ένθεο ζήλο, άλλα με σεμνότητα και αγωνιστικό φρόνημα, έχοντας πλήρη συνείδηση της μεγάλης αποστολής του, εκδαπανά τον εαυτό του στην επιτέλεση τού ιερού χρέους.

Υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες, που επιβεβαιώνουν την εργατικότητά του και τούς κόπους του. Ακόμη και άνθρωποι αντίθετοι με την Εκκλησία ξαναγνωρίζουν την ανύστακτη μέριμνά του για το καλλίκαρπο και πολυσχιδές ποιμαντικό έργο, πού προσφέρει στην κοινωνία της Δράμας.

Μεταξύ των περίλαμπρων κτηρίων τού υπόδουλου ελληνισμού ξεχωριστή θέση κατέχει το περιώνυμο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, φάρος τηλαυγής στο πυκνό σκοτάδι της δουλείας, εστία αναπτύξεως των γραμμάτων και τονώσεως τού εθνικού φρονήματος τού ελληνισμού τού Εύξεινου Πόντου.

Παρά τις δυσκολίες στις οποίες περιήλθε ο Ποντιακός Ελληνισμός με την άλωση της πρωτεύουσας του Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς δεν παραμέλησε την παιδεία του και πυλώνας της στον Πόντο ήταν το Ελληνικό Φροντιστήριο Τραπεζούντος που ιδρύθηκε το 1682.

Μέχρι σήμερα ορθώνεται επιβλητικό, περήφανο, μεγαλόπρεπο στην παραλία της Τραπεζούντας, δίνοντας τη μαρτυρία του ως κέντρου παιδευτικού, αφού για αιώνες δεχόταν στην αγκαλιά του τα παιδιά του Πόντου και όχι μόνον και των γειτονικών περιοχών, που διψασμένα για μάθηση έτρεχαν να στεγασθούν στις φιλόξενες αίθουσές του.

Έτσι το νέο κόσμημα το οποίο φαντασμαγορικά στέκει δίπλα του Επισκοπικού, εντρυφάται από πλήρη πνευματική εκχύλιση και στέκεται ήδη ανακαινισμένο και περίοπτο έτοιμο να προσφέρει πνευματικές εξάρσεις οι οποίες με την σειρά τους θα μετουσιώνονται σε εθνικό φρόνημα περιστοιχισμένο από τις διδαχές των προγόνων μας.

Σήμερα αυτό το ιστορικό μορφωτικό κέντρο το οποίο απετέλεσε τον φάρο της διατήρησης ηθών εθίμων παραδόσεων και της παιδείας των Ελλήνων του Πόντου, μεταφορικά αλλά και ουσιαστικά βιώνεται μέσα από το έργο το οποίο επιτέλεσε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, εγκαινιάζοντας και δίνοντας το όνομα του πάλαι ποτέ ιστορικού αυτού κέντρου παιδείας της Τραπεζούντας στην πόλη της Δράμας έτσι ώστε να αποτελέσει νέο φάρο πνευματικής και ηθικής ανάπλασης της νεολαίας της πόλης μας και όχι μόνο, αλλά και της εθνικής συνείδησης όλων μας μέσα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε.

Σήμερα το νέο αυτό μεγαλοπρεπές και άρρηκτα δια της ιστορίας φερόμενο δια της ταύτης ονομασίας, απόκτημα της πόλεως φέροντας περιώνυμα την ονομασία αλλά και την αίγλη του πάλαι ποτέ διάσημου πνευματικού κέντρου παιδείας ναι επιμόρφωσης γενεών και γενεών του Ποντιακού Ελληνισμού δεσπόζει περίλαμπρο και φωταγωγημένο έτοιμο να δώσει υπερφίαλη πνευματική δράση στους κάτοικους του Νομού και όχι μόνο.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Δράμας, κατά το ανθρώπινο, σας συγχαίρω για ότι με κόπο και προσπάθειες επιλαμβάνεστε και σας εύχομαι να είστε γερός, ευήκοος, δυναμικός, να συνεχίσετε το κατά νου έργο σας προς όφελος των πολλών, μιας και το πνευματικό αλλά και ιστορικό χρέος που επωμιστήκατε ανά σειρά και τάξη των προκατόχων σας δεν παύει να είναι μεγάλο. Και τα ακούσματα, συμβουλές παραινέσεις και πληροφορίες από τους πολίτες αυτής της ιστορικής πόλης θα στέκονται βοηθοί σας σε κάθε βήμα σας, μιας και η ιστορική Μητρόπολη, την οποία έχετε την διαποίμανσή της, εδώ και αιώνες με καταγωγές προσφυγικές από τις χαμένες Πατρίδες του απανταχού Ελληνισμού τόσο αυτή αλλά και οι κατοικουντες εν αυτή κάτοικοι της συμβιώνουν μέσα σε πνεύμα ευσέβειας, αγάπης, πίστης και καλής γειτονίας. Αδιατάρακτα επί αιώνες έχοντας μέσα τους ασβέστη την φλόγα των παραδόσεων και των ηθών που οι πάπποι τους και γονείς τους μεταλαμπάδευσαν στις ψυχές τους.