Σε μια κατάμεστη αίθουσα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας, παρουσίασαν το βιβλίο της Ελένης Καλαφάτη με τίτλο: «ΑΘΗΝΟΥΛΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ».

Τη συγγραφέα και το βιβλίο παρουσίασαν οι:

– Άγγελος Παληκίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

– Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, ερευνητής τοπικής ιστορίας και Αντιπρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων της παρουσίασης, θα διατεθούν στον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας, για τον οποίο μίλησε στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρός του Αρχέλαος Γρανάς.

Οι ομιλητές σκιαγράφησαν την συγγραφέα, που με το δικό της ξεχωριστό και γλαφυρό τρόπο περιγράφει την ζωή… τριών γενεών προσφύγων με επίκεντρο την… Αθηνούλα. Μέσα από μια συγκλονιστική διήγηση ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ελλάδας και ειδικά των προσφύγων από τις Πατρίδες της Ανατολής.

Η Ελένη Καλαφάτη με συγκίνηση μίλησε για το βιβλίο της, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης δουλειάς και ατελείωτων ωρών συζήτησης με το κύριο πρόσωπο της ιστορίας.

Πριν οκτώ χρόνια το κοινό της Καβάλας γνώρισε την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια με το βιβλίο: «Αθεράπευτα Ναυτικός». Η έκδοση εκείνη είχε αποτελέσει έναν φόρο τιμής στους πρόσφυγες ναυτικούς και δη στον πατέρα της καραβοκύρη Γιάννη Άτσαλο. Το βιβλίο εκείνο της Ελένης Καλαφάτη αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλοφροντισμένη έκδοση που επιμελήθηκε ο διακεκριμένος Καβαλιώτης φωτογράφος και γιος της Στράτος Καλαφάτης. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ταξιδεύει σε μνήμες, γεγονότα και διαδρομές ζωής που σημάδεψαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και σίγουρα διαβάζει ονόματα γνωστών ακόμη και σήμερα Καβαλιωτών με τους οποίους συνυπήρχε κυρίως επαγγελματικά ο πατέρας της Γιάννης Άτσαλος. Το βιβλίο έχει διατεθεί στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας.

Η Ελένη Άτσαλου – Καλαφάτη είναι Θρακικής καταγωγής και ο πατέρας της ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Θρακικής Εστίας Καβάλας. Η Θρακική Εστία συγχαίρει την κ. Ελένη Καλαφάτη για τη νέα της συγγραφική δουλειά.