ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ» ΤΟΥ ΔΡΑΜΙΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ ΚΑΙ ΛΕΚΤΟΡΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

 

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Πτωχευτικό Δίκαιο – Το νέο Δίκαιο της Αφερεγγυότητας» του Δραμινού δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κ. Γρηγόρη Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον νομικό εκδοτικό οίκο Lex Book και τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο γέμισε την αίθουσα, τηρώντας βέβαια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ομιλίες για το βιβλίο και κατ’ επέκταση για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους ομιλητές, αλλά και το κοινό. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Λουκά Πουρσανίδη, δικηγόρο και διευθυντή των νομικών εκδόσεων Lex Book, τον κ. Βασίλειο Ταουξή δικηγόρο και επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και τον κ. Δημήτρη Φινοκαλιώτη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Γραπτούς χαιρετισμούς, τους οποίους ανέγνωσε ο κ. Πούλιος, απέστειλαν η Βουλευτής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, καθώς και ο κ. Χρήστος Παπαστυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Για το βιβλίο του κ. Μιχαηλίδη εισηγήσεις έγιναν από την κα Καλλιόπη Καλαμπούκα, Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, τον κ. Αλέξανδρο Δανιηλίδη, δικηγόρο, καθώς και από τον ίδιο τον συγγραφέα. Τον συντονισμό είχε ο κ. Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος ανέφερε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας βρίσκεται στην εξαιρετική ευχάριστη θέση, μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής σιωπής όσον αφορά της διά ζώσης εκδηλώσεις, να επανεκκινεί αυτή τη διαδικασία, να διοργανώνει δηλαδή μια εκδήλωση, επιστημονική αυτή τη φορά, με θέμα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και το νέο Δίκαιο της Αφερεγγυότητας. Είναι ακόμη μεγαλύτερη χαρά, γιατί το βιβλίο αυτό το έχει γράψει ένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ένας μάχιμος δικηγόρος και ταυτόχρονα Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης.

Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας. Διοργανώνει μαζί με τις εκδόσεις Lex Book αυτή την παρουσίαση του βιβλίου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση αυτή, δηλαδή στην ανάγκη για εκμετάλλευση των διατάξεων του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά λίγο ή πολύ όλους, είτε έχουν την εμπορική ιδιότητα πια είτε όχι. Αφορά όλους μας δηλαδή. Είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους νομικούς, αφορά κάθε πολίτη που θέλει είτε να είναι ενημερωμένος είτε να γνωρίζει τις τελευταίες αλλαγές σε εξαιρετικά σημαντικά νομοθετικά κείμενα που τον αφορούν».

Για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα ο κ. Πούλιος σημείωσε: «Ο Πτωχευτικός Κώδικας έχει αλλάξει πέρσι το καλοκαίρι. Είναι θεαματικές οι αλλαγές. Υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές. Για πρώτη φορά προβλέπεται πλέον πτώχευση και του ιδιωτικού προσώπου. Δεν είναι μόνο πλέον ο έμπορος που πτωχεύει, είναι και το ατομικό φυσικό πρόσωπο που μπορεί να πτωχεύσει. Υπάρχει ειδική πλατφόρμα πλέον διαχείρισης των πτωχευτικών χρεών. Έχει καταργηθεί ο σύνδικος της πτώχευσης και γίνεται πλέον η διαδικασία αυτή από τον διαχειριστή φερεγγυότητας. Υπάρχουν μια σειρά από αλλαγές που καλό είναι να τις γνωρίζουμε όλοι μας, γιατί αφορούν όλους τους Έλληνες ενημερωμένους πολίτες».

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης, στις δηλώσεις του, επεσήμανε: «Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω και τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και την Ένωση Μαχόμενων Δικηγόρων Ελλάδας για την τιμή που μου έκαναν να παρουσιάσουμε το δικό μου το βιβλίο εδώ στον τόπο μας, καθώς και τον Δήμο Δράμας για την παραχώρηση της αίθουσας.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο αναλύει στο σύνολό του, είναι ένα συνολικό δικαιϊκό βιβλίο του κλάδου του Πτωχευτικού Δικαίου, του νέου Δικαίου. Είναι ένα βιβλίο το οποίο το έγραψα από ανάγκη να καταγραφεί η καινούργια θεωρία του Πτωχευτικού Κώδικα, ο οποίος είναι ένας καινούργιος εντελώς Κώδικας. Το Πτωχευτικό Δίκαιο στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι πριν από 1-2 χρόνια και από αυτά που διδαχτήκαμε εμείς στο Πανεπιστήμιο. Είναι ένα Δίκαιο το οποίο προσπαθεί να ρυθμίσει ξανά την οικονομία, να επαναφέρει τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση, πριν από την οικονομική κρίση, και για αυτό το θεωρώ ένα Δίκαιο της ανάγκης».

Εξηγώντας περισσότερο τη θέση αυτή, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ένας Κώδικας, ο οποίος προσπαθεί να ξαναρυθμίσει από την αρχή κάποια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τα νοικοκυριά και την οικονομία, με τρόπο που είναι έκτακτος. Θα διαρκέσει η ισχύς του μερικά χρόνια και θα επανέλθει πάλι ο νομοθέτης σε ένα νέο Κώδικα. Δηλαδή, για να το πω έτσι πολύ χαρακτηριστικά –οι πιο πολλοί νομικοί θα με καταλάβουν- οι παλιοί Κώδικες είχαν τιμωρητικό χαρακτήρα. Λάμβαναν υπόψη τη σωστή λειτουργία της οικονομίας και όποιος πτώχευε ή κινδύνευε να πτωχεύσει, κατά μία έννοια, τιμωρούνταν. Εδώ δεν υπάρχει αυτό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, όπου και οι συνεπείς και οι σωστοί επιχειρηματίες και οι νοικοκύρηδες έχουν κίνδυνο να πτωχεύσουν ή πτώχευσαν άδικα. Αυτό προσπαθεί να διορθώσει ο Κώδικας και θέλω να πιστεύω σε πολύ καλά πλαίσια, παρόλη την κριτική που κάνουμε, η οποία κριτική υπάρχει και στο βιβλίο».

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης ευχήθηκε «να είμαστε γεροί, να ξεκινήσουμε και πάλι από κοντά σιγά σιγά τις διά ζώσης εκδηλώσεις και επικοινωνίες. Να ξαναβρισκόμαστε διότι η πανδημία μάς τα στέρησε αυτά. Ήμασταν μόνο διαδικτυακά, μόνο από απόσταση, κάτι το οποίο νομίζω έχει κουράσει τους πάντες».

Ο δικηγόρος και Διευθυντής των νομικών εκδόσεων Lex Book κ. Λουκάς Πουρσανίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αναφέρθηκε στην έκδοση του βιβλίου, σημειώνοντας πως «ο νέος πτωχευτικός νόμος, όπως όλοι ξέρουμε, έχει αλλάξει. Πλέον έχουν εισαχθεί και τα νομικά πρόσωπα για πρώτη φορά. Είναι ένα πολύ χρηστικό εγχειρίδιο. Είναι ένα εγχειρίδιο, το οποίο μπορεί και αφορά τον πρωτοετή φοιτητή μέχρι και τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό. Ευχόμαστε εκτός από τη νομική κοινότητα, να φανεί και χρήσιμο σε όλους τους πολίτες».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Βασίλης Ταουξής, δικηγόρος και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, επεσήμανε πως στην εκδήλωση παρίστανται πολλοί δικηγόροι από όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μιχαηλίδη ως «εκλεκτό συνάδελφο» και το βιβλίο ως «εξαιρετικό», για το οποίο ο συγγραφέας «έχει καταναλώσει πολύ φαιά ουσία και πολύ χρόνο». Παράλληλα, ευχήθηκε το βιβλίο «να είναι καλοτάξιδο».

Μιλώντας για την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγορών, ο κ. Ταουξής ανέφερε: «Είμαι ο ιδρυτής της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με χιλιάδες μέλη, μαχόμενους συναδέλφους δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, που πασχίζουμε, εκτός από το να υπηρετήσουμε τη νομική επιστήμη, να καταφέρουμε τη συναδέλφωση των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα, μακριά από στερεότυπα, μακριά από αθηνοκεντρικά πρότυπα και να δώσουμε βήμα και λόγο στους συναδέλφους της περιφέρειας, στους νέους δικηγόρους και στις νέες δικηγορίνες, που μέχρι χτες ήταν κλειστά τα φόρα, οι πόρτες των συνεδρίων για αυτούς. Εμείς, λοιπόν, καταφέραμε να ανοίξουμε αυτές τις πόρτες, να δώσουμε λόγο, να δώσουμε βήμα, να δώσουμε τη δυνατότητα της έκφρασης στους νέους και στις νέες και στους συναδέλφους της περιφέρειας, παράλληλα με δικαστές όλων των βαθμίδων, από τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέχρι τον τελευταίο Πρωτοδίκη, από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κρήτη, την Καβάλα, την Κέρκυρα, τα Γιαννιτσά, τη Δράμα, και πολλούς έγκριτους καθηγητές νομικών σχολών, μαζί με έγκριτους δικηγόρους, τα μεγάλα ονόματα που λέμε, της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ο κ. Ταουξής είπε: «Έχω τη γενναιότητα και την ευθύνη του λόγου μου να πω ότι δυστυχώς η Δικαιοσύνη δεν είναι αδέκαστη. Το γεγονός και μόνο ότι πάρα πολλοί δικαστές, που υποτίθεται όλη τους τη ζωή δεν πρέπει να έχουν σχέση, επαφές και εξαρτήσεις με την πολιτική εξουσία, τους βλέπουμε σήμερα να είναι Βουλευτές και Υπουργοί αυτό δείχνει κάτι. Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να απονέμεται αλά καρτ. Δηλαδή εξαντλούμε τα μέγιστα προβλεπόμενα θεσμικά πλαίσια για τον νεαρό τον Ρομά ή για τον νεαρό τον Αλβανό ή για τον νεαρό τον τοξικομανή, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλα ανθρώπων του λευκού περιλαιμίου, όπως λέγονται, εκεί κι αν δεν υπάρχουν νόμοι, ψηφίζουμε νόμους προκειμένου να τους αθωώσουμε και να τους απαλλάξουμε. Είναι κάτι που έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα».

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης, στις δηλώσεις του, ανάφερε: «Ο Γρηγόρης Μιχαηλίδης ήταν φοιτητής μου στο μεταπτυχιακό. Ήμουν ο επιβλέπων καθηγητής του στο διδακτορικό και συνεπώς τον γνωρίζω αρκετά χρόνια. Πρόκειται για έναν εκλεκτό πραγματικά επιστήμονα και άνθρωπο. Σε σχέση με το βιβλίο, το οποίο με τιμά με την αφιέρωση στο όνομά μου, πρέπει να πω ότι είναι ένα βιβλίο, το οποίο είναι περιεκτικό, το χαρακτηρίζει η ευρύτητα της παρουσίασης, το βάθος των ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο βοήθημα για όλους τους επιστήμονες, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς, για μελέτη σε αυτό το νέο και ιδιαίτερα κρίσιμο θεσμό που αφορά την πτώχευση. Ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας και είναι ιδιαίτερα επίκαιρα λόγω της οικονομικής κατάστασης».

Για το Πτωχευτικό Δίκαιο, ο κ. Φινοκαλιώτης είπε: «Είναι ένας θεσμός, με τον οποίον προσπαθούν να διευκολύνουν, να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς τους οποίους είχαν την ατυχία. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό, εάν υλοποιηθεί σωστά, μπορεί να λύσει τα προβλήματα».

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, τόσο οι ομιλητές όσο και ο συντονιστής μίλησαν με εξαιρετικά λόγια για τον κ. Μιχαηλίδη και το νέο του βιβλίο, ενώ παράλληλα παρέθεσαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το οποίο είναι και το θέμα του πονήματος του Δραμινού δικηγόρου και συγγραφέα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης, ο οποίος είχε τον συντονισμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο κ. Μιχαηλίδης είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος και άνθρωπος, ενώ το αντικείμενο του βιβλίου του έχει μεγάλη θεωρητική και πρακτική αξία και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις εποχές μας. Όπως είπε ο κ. Φινοκαλιώτης, «πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, ένα βιβλίο εύχρηστο, ένα βιβλίο το οποίο είναι χρήσιμο, όχι μόνο για τους ακαδημαϊκούς, αλλά και για τους μαχόμενους δικηγόρους. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αποτελέσει σίγουρα ένα πολύτιμο βοήθημα σε όλους τους νομικούς, των οποίων η επιστημονική και επαγγελματική ενασχόληση συναντά ή τέμνεται με το Πτωχευτικό Δίκαιο, αλλά και βάση επιστημονικού διαλόγου για όλα τα ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο μέλλον».

Η κα Καλλιόπη Καλαμπούκα είπε πως η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν η επιθυμία του κ. Μιχαηλίδη να αποτελέσει εγχειρίδιο για τους φοιτητές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα ως ανήσυχο νομικό, ο οποίος «ασχολείται πάντοτε με επίκαιρα ζητήματα και είναι πάντα στις επάλξεις της επιστήμης και της μαχόμενης δικηγορίας». Ακόμη, η κα Καλαμπούκα χαρακτήρισε το βιβλίο ως «εξαιρετικά καλογραμμένο», «ευανάγνωστο», «με σαφείς έννοιες και νοήματα» και ως «εξαιρετικά επίκαιρο». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μπορεί το θέμα του βιβλίου να είναι εξειδικευμένο, «αλλά δεν στερεί τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να μάθει για τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα».

Ο κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Δράμα και εξήγησε πως με τον «εκλεκτό συνάδελφο και φίλο» κ. Μιχαηλίδη είναι συνεργάτες εδώ και χρόνια. «Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ και σε αυτό το πόνημα. Δεν ήταν η πρώτη μας συνεργασία φυσικά και δεν θα είναι και η τελευταία, διότι η κοινή μας αυτή συγγραφική πορεία μετράει τρεις Κώδικες (Εμπορικό, Πτωχευτικό, Ναυτικού Δικαίου) που ήδη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Lex Books και έχουν μεγάλη επιτυχία μάλιστα, αλλά πολύ σύντομα θα δημοσιευτούν και ορισμένα άρθρα σε ξενόγλωσσα νομικά περιοδικά» ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Μιχαηλίδης δεν έκρυψε τη χαρά του και τη συγκίνησή του για την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση. Ακόμη ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για τους καλεσμένους ομιλητές, μέσα από προσωπικές αναφορές και από το πώς καθόρισαν την πορεία του στον χώρο της νομικής επιστήμης. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ακροατήριο το οποίο αποτελούνταν από δικηγόρους της Δράμας, από φοιτητές του, από συνεργάτες και πελάτες, αλλά και από συναγωνιστές του από τα παλιά χρόνια που ο ίδιος ασχολούνταν με την πολιτική. Ο κ. Μιχαηλίδης, ολοκλήρωσε την ομιλία του, κάνοντας αναφορές στους λόγους συγγραφής του βιβλίου, αλλά και στο Πτωχευτικό Δίκαιο.