Στη διεύρυνση των ομάδων πληθυσμού για τις οποίες συνιστάται η τρίτη δόση εμβολίου προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Στη διεύρυνση των ομάδων πληθυσμού για τις οποίες συνιστάται η τρίτη δόση εμβολίου προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μεθαύριο Κυριακή 10 Οκτωβρίου –κατά τις απογευματινές ώρες–αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών καθώς και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αρκετά πιθανό να ακολουθήσει σύσταση τρίτης δόσης και για άλλες ηλικιακές ομάδες, προσθέτοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει τα σχετικά δεδομένα. Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί και άλλη δόση, καθώς η τρίτη δόση επαρκεί ώστε να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν οι εξορμήσεις των Κινητών Μονάδων για εμβολιασμό πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού – 2.249 τα νέα κρούσματα χθες, 30 οι θάνατοι ασθενών.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσαν απαντήσεις σχετικά με τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για τις νέες ελευθερίες των εμβολιασμένων. «Δεν έχουν ανασταλεί όλα τα μέτρα. Οι ελευθερίες έρχονται σε χώρους που είναι μόνο εμβολιασμένοι. Αρα το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή των μέτρων. Και γι’ αυτό είμαστε όλοι υπεύθυνοι» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι «τώρα πλέον, κοντά δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε τι είναι αυτό που θα μας κρατήσει ασφαλείς. Και νομίζω ότι μπορούμε να το ακολουθήσουμε» ενώ η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν τις νέες οδηγίες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Οχι στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, των μέτρων ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε περιβάλλον που νιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό»

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στα παιδικά πάρτι, σημειώνοντας ότι καλό είναι να συμμετέχει σε αυτά μονοψήφιος αριθμός παιδιών.

Προς το παρόν η πανδημία στη χώρα έχει μια σταθερή πορεία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Στην επικράτεια εκτιμάται ότι υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων περισσότερα από 3.000 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και 1.200 στη Λάρισα. Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του επιδημικού φορτίου στον Κεντρικό, τον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την οποία και παρακολουθεί με προσοχή η επιτροπή των ειδικών. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.700 ασθενείς. Η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID είναι στο 66% στο σύνολο της χώρας και στο 94% στη Θεσσαλονίκη. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.249 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 488 εντοπίστηκαν στην Αττική, 382 στη Θεσσαλονίκη και 158 στη Λάρισα. Τριάντα ασθενείς έχασαν χθες τη ζωή τους, ενώ διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 335 ασθενείς.

Πηγή: kathimerini.gr