Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο καθορισμός τελών, φόρων και δικαιωμάτων για το έτος 2021. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα κάθε χρονιάς, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου.

Το σώμα αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία (θετικά ψήφισαν Δημοτική Αρχή, “πόλη+ζωή”, “Project Δράμα 2020″ και Προοπτική για τη Δράμα”) τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, η βασικότερη κατηγορία που αφορά το σύνολο των πολιτών, να μειωθούν οριζόντια κατά 10%. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες τελών θα παραμείνουν σταθερές.

Επίσης αποφασίστηκε μείωση 50% στα τέλη βοηθητικών χώρων και ίδια μείωση στα τέλη όλων των κοινωφελών οργανισμών (όπως π.χ. πολιτιστικών συλλόγων – σωματείων).

Ακόμη, το σώμα έλαβε την απόφαση για απαλλαγή τελών όσων έχουν κλειστά τα καταστήματα τους λόγω της πανδημίας για όσο καιρό διαρκεί το lockdown και απαλλαγή τελών για τους καταστηματάρχες της περιοχής παρέμβασης του ΒΑΑ.

Η τελική πρόταση που υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε από το συνδυασμό της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, η οποία παρουσιάστηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Εφραιμίδη, και της εναλλακτικής πρότασης της παράταξης “πόλη+ζωή”.

Ο κ. Εφραιμίδης έκανε λόγο για οριζόντια μείωση 7% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αν και η πρόταση που είχε περάσει από την Οικονομική Επιτροπή μείωνε τα δημοτικά τέλη κατά 5%. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “πόλη+ζωή” κ. Μιχάλης Μλεκάνης παρουσίασε την πρόταση της παράταξής του για μείωση 10%. Λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος αποδέχτηκε την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης. Μια πρόταση που υιοθετήθηκε και από τις παρατάξεις “Project Δράμα 2020” και “Προοπτική για τη Δράμα”.

“Για τα τέλη συνθέσαμε απόψεις με τον κύριο Χαρακίδη, και αυτές έγιναν δεκτές και από τους κύριους Τσιαμπούση και Καλαηδόπουλο. Σε αυτούς τους καιρούς, δεν είναι δυνατόν να μην συνθέτουμε. Στόχος μου είναι να σέβομαι πάντοτε τους συνδημότες μου στην πράξη και σήμερα είμαι χαρούμενος για την μείωση τελών. Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά είμαστε εδώ για εσάς και θα τα καταφέρουμε!”, ανέφερε σε σχετική διαδικτυακή ανάρτηση ο κ. Μαμσάκος.

Το ποσό που θα προκύψει από τη μείωση των τελών θα προέλθει από τις διορθώσεις των τετραγωνικών, μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν μέσα στο 2021, που θα γίνει πλέον γνωστό σε πρακτικό επίπεδο το όφελος που θα έχει ο Δήμος από τα αδήλωτα τετραγωνικά, να υπάρξει περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών για το 2022.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει για το 2020 αύξηση των τελών κατά 26,5%.