ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Ο. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

Α. Νικολαΐδης: «Καλώ το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως όλους τους θεσμικούς φορείς, να δράσουμε από κοινού ασκώντας πίεση για τη λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας»

 

Στις 16 Απριλίου 2024 ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης κατέθεσε ως αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας κοινή επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας σχετικά με ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο της Δράμας.

Στις 16 Μαΐου 2024 δόθηκε απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, στην οποία, όσον αφορά τη λειτουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο αναφέρονταν τα εξής: «…θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με τροποποίηση του οργανισμού το έτος 2020, μετά από εισήγηση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Νοσοκομείο, Μονάδα ημερήσιας χημειοθεραπείας, δυναμικότητας 5 κλινών στη Βραχεία Νοσηλεία για την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν χημειοθεραπειών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους με μετακίνησή τους σε νοσοκομεία άλλων νομών, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία, εξυπηρετήθηκαν συνολικά 122 ασθενείς και το ποσοστό κάλυψης των κλινών ήταν 79%…».

Μετά τη συγκεκριμένη απάντηση ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, μαζί με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, την Πρόεδρο κ. Άρτεμις Δημητριάδου και μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας. Ο κ. Νικολαΐδης χαρακτήρισε την απάντηση ως «εμπαιγμό προς τους καρκινοπαθείς της Δράμας και γενικότερα προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας», τονίζοντας ακόμη: «Δυστυχώς από την απάντηση διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά πως μας κοροϊδεύουν, καθώς στο Υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας στη Δράμα, έχοντας μάλιστα πληρότητα 79%». Όπως είπε, «ένα από τα διαχρονικά προβλήματα του τόπου μας αφορά τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Πολλές Δραμινές και πολλοί Δραμινοί αναγκάζονται για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο να υποστούν τεράστια ταλαιπωρία ταξιδεύοντας σε άλλες πόλεις για να κάνουν χημειοθεραπείες σε άλλα νοσοκομεία. Είναι ένα γνωστό πρόβλημα και αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας, καθώς στο Νοσοκομείο της Δράμας δεν λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας. Επιπλέον, η περιοχή μας, όπως αποδεικνύεται και από την πραγματοποίηση σημαντικών συνεδρίων σε ετήσια βάση για τον καρκίνο, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τη συγκεκριμένη ασθένεια».

Ο κ. Νικολαΐδης ακόμη δήλωσε: «Θεωρώντας ότι σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να κινηθούμε με ενότητα, καλώ το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως όλους τους θεσμικούς φορείς, να δράσουμε από κοινού ασκώντας πίεση για τη λειτουργία της Μονάδας Χημειοθεραπείας. Να απαντήσουμε με δυναμικό τρόπο στον εμπαιγμό και να αα απαιτήσουμε την πρόσληψη των ογκολόγων που χρειάζονται και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Επιτέλους με γενναιότητα από την πολιτεία θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο».

Μάλιστα, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας τόνισε πως «στα ευαίσθητα θέματα της υγείας δεν πρέπει να υπάρχουν στρογγυλέματα, ναι μεν αλλά και πολύχρωμα γυαλιά. Για να πετύχουμε θα πρέπει να συνταχθούμε σε μία γραμμή. Με απόλυτο σεβασμό στη μάχη που δίνουν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα πρέπει να στηρίξουμε τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας με πράξεις». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι ευρωεκλογές θα τελειώσουν. Οι επισκέψεις των Υπουργών που μας θυμούνται προεκλογικά θα σταματήσουν. Το μείζον ζήτημα είναι να φτάσουμε στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν έντονα τη Δράμα μας».

Επιπλέον ο κ. Νικολαΐδης έκανε γνωστό πως προχώρησε σε κατάθεση επίκαιρης ερώτηση για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, διευκρινίζοντας πως κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, από την πλευρά του «θα τεθούν όλα τα επιχειρήματα για να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα».

Στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Βασιλείου υπογράμμισε πως «με την παρουσία μου αυτή θέλω να ξεκαθαρίσω ότι με τον θεσμικό ρόλο που έχουμε, για εμάς η υγεία δεν έχει χρώματα. Ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε πορτοκαλί. Η Υγεία είναι ενιαία. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για εμάς είναι ενιαίος και έτσι τον αντιμετωπίζουμε. Μακάρι αυτά τα οποία έγραψαν ως απάντηση προς τον Βουλευτή μας, να πραγματοποιηθούν». Όπως είπε η κ. Βασιλείου, το πιο σημαντικό είναι «να επανδρωθεί το τμήμα με υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό». «Επομένως το να γράφουμε και να δίνουμε κάποιες απαντήσεις, δεν σημαίνει για εμάς τίποτα, αν όλα αυτά που γράφουν σε αυτή την απάντηση δεν τα δούμε να υπάρχουν μέσα στο Νοσοκομείο της Δράμας», πρόσθεσε η κ. Βασιλείου.

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Άρτεμις Δημητριάδου ανέφερε: «Από το 2012 ξεκίνησε η απαίτηση των λίγων ανθρώπων του Συλλόγου Καρκινοπαθών να ζητούμε να γίνει το τμήμα για τις χημειοθεραπείες στη Δράμα. Η Δράμα είναι ένας Νομός, ο οποίος έχει μεγάλα ποσοστά καρκινοπαθών. Φαίνεται και από το βιβλίο μας, 1.200 άτομα περίπου». Ακόμη επεσήμανε πως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών σε όλες τις δράσεις του ζητάει τη συστράτευση των φορέων του Νομού για να λειτουργήσει το Τμήμα Χημειοθεραπείας. Μάλιστα, η κ. Δημητριάδου στάθηκε ιδιαίτερα στις μετακινήσεις που χρειάζεται να κάνουν οι καρκινοπαθείς για τις χημειοθεραπείες τους, λέγοντας: «Είναι με πολλές επιπτώσεις, οικονομικές, ψυχολογικές, σωματικές. Οι άνθρωποι πάνε και έρχονται το βράδυ. Έχουν θέματα. Αναγκάζονται την άλλη ημέρα να κατεβούν στο Διοικητήριο, να ζητήσουν για τη μετακίνησή τους τα 45-47 ευρώ, για να μπορέσουν να πάνε την επόμενη». «Δεν μπορεί όλοι οι ασθενείς, όλοι οι Δραμινοί να έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας, είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, και να μην μπορούμε να περιθαλφθούμε στην πόλη μας, στο Νοσοκομείο μας», πρόσθεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών.