Τον Στ’ Κατανυκτικό Εσπερινό της Μεγάλης Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας και στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου ομίλησε ο π. Βαρνάβας Γιάγκου, ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη και υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Θέμα της ομιλίας του «η Συγχώρεση».

Ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Μεγάλη Σαρακοστή αρχίζει με την αλληλοσυγχώρεση και τελειώνει πάλι με τη συγχώρεση: “Αναστάσεως ημέρα… συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει”.

Η συγχώρεση δεν εννοείται ως ψυχολογικό γεγονός αλλά εκκλησιολογικό. Αφορά τη σχέση μας με τον Χριστό. Ο Θεός προτιμά, πάνω από τη λατρεία, τη συγχώρεση του αδελφού. Δεν μπορεί να έχεις προσευχή και κάποιος να είναι έξω από την καρδιά σου.

Η κόλασή μας είναι η αγωνία να δικαιωνόμαστε. Έτσι, όμως, βγάζουμε τον αδελφό από την καρδιά μας και δεν είμαστε πλήρεις. Τότε ο Θεός επιτρέπει να πέσουμε σε μεγάλη αμαρτία. Και αυτό αποτελεί ευλογία, διότι μόνον έτσι βλέπουμε τα χάλια μας.

Δεν υποτιμάμε πλέον τον άλλο αλλά συμπάσχουμε και μακροθυμούμε, όπως ο Κύριος. Τι κακό έχει η λογική μας; Ότι τα βάζουμε με τον αδελφό μας, ο οποίος είναι προστατευόμενος του Θεού! Χρειάζεται διάλογος με τον αδελφό μας, χωρίς έλεγχο και κατάκριση. Ο διάλογος διακρίνεται από την παραδοχή της δικής μας ασθένειας και όχι από την κυριαρχία επί του άλλου.

Απαραίτητη η συγχωρητικότητα για να προσέλθουμε στη Θεία Κοινωνία. Αλλιώς, προσβάλλουμε τη θυσία του Θεανθρώπου, που γίνεται από αγάπη για όλους μας.

Η ενότητα με τον συνάνθρωπο χρειάζεται μετάνοια. Η συγχώρεση δεν είναι νόμος αναγκαστικός αλλά ελευθερία από την αίσθηση ότι ο άλλος με αδικεί. Ο μόνος που με αδικεί είναι ο εαυτός μας (ιερός Χρυσόστομος)».