Σύμφωνα με την απόφαση, στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.
Οι εν λόγω πυροσβέστες δεν μβολιάστηκαν και έτσι, απομακρύνθηκαν με τρεις συναδέλφους να έρχονται ήδη για να πάρουν τη θέση τους.
Άγνωστο παραμένει εάν το κενό των τεσσάρων πυροσβεστών καλυφθεί στο προσεχές διάστημα, κάτι που είναι πολύ πιθανό, όπως σχολιάζουν στελέχη της πυροσβεστικής.
Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή
Υπνεθυμίζεται οτι το ΣτΕ απέρριψε πριν 20 μέρες την προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ που ζητούσαν την αναστολή της διαταγής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του Σώματος.
Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.
Όπως αναφέρεται δε στην απόφαση:
«Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19».