ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Αρνητικές επιπτώσεις ή όχι;
Η χρησιμοποίηση ανθρώπων και πόρων με στόχο αύξηση του τζίρου με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος παροχής των υπηρεσιών και μείωση του προσωπικού με εκμετάλλευση των συνεργασιών λέγονται εξωτερικοί συνεργάτες.
Η έννοια αυτή εμφανίστηκε στην Ευρώπη στα τέλη της 10ετίας του 1980, ενώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα μέσα της 10ετίας του 1990.
Γράφω το κείμενο και ας προβληματιστούμε…
Πήρα τηλέφωνο στο δημόσιο Νοσοκομείο με τον γνωστό 10ψήφιο αριθμό για να κλείσω ραντεβού. Ηχογραφημένο μήνυμα με παρέπεμψε σε 5ψήφιο αριθμό και η εργαζόμενη, αφού είδε τα ραντεβού με την ιατρική ιδιότητα που ήθελα, μου έδωσε ραντεβού μετά από 3 μήνες.
Εγώ βέβαια έχω εργασθεί στο Νοσοκομείο ως εθελόντρια αδελφή αλλά και μισθοδοτούμενη ως αδελφή νοσοκόμα, επίσης στο λογιστήριο και ως τηλεφωνήτρια. Κρατούσαμε λοιπόν τον αριθμό τηλεφώνου του ασθενούς για να ειδοποιήσουμε τον γιατρό να ορίσει ημερομηνία. Σε περίπτωση που κάποιος ακύρωνε το ραντεβού, ειδοποιούσαμε με εντολή του γιατρού τον αμέσως επόμενο. Οπότε το είπα στην τηλεφωνήτρια και απάντησε: Α… δεν ξέρω, εγώ είμαι εξωτερικός συνεργάτης…
Ο σύζυγός μου, που άκουγε, μου απευθύνθηκε λέγοντας: Αμ τι νόμισες, σ’ έγραψαν στα α…δια τους!
Έτσι λειτουργεί το σύστημα τώρα. Ναι ένας εξωτερικός συνεργάτης δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ικανοποιητικά αν του λείπει μια συνολική εικόνα και αν δεν του δώσουν –αφού θα ‘χει επικοινωνία- εντολή. Αν και οι εξωτερικοί συνεργάτες μπορεί να κοστίζουν ακριβά σε υπηρεσίες και αυτά τα έξοδα ποιος τα επωμίζεται; Όσο για τις αρνητικές επιπτώσεις σε οργανισμούς, νοσοκομεία, ηλεκτρικά δίκτυα, μια διακοπή στα συστήματα (ρεύμα, τηλεφωνικό κέντρο), μπορεί να κοστίζει ζωές.
Έτσι έγινε και με την ΑΤΕ, όταν αναρωτιόμασταν τι χρειάζονται οι εξωτερικοί συνεργάτες, ενώ μπορούσαν να προσληφθούν άτομα. Και μετά από λίγο πουλήθηκε η ΑΤΕ…
Κρίμα αν τα συστήματα δεν λειτουργούν όπως θα ‘πρεπε, έτσι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι, εξασφαλισμένοι σε θέματα υγείας, παιδείας, εργασίας για να λειτουργεί το κράτος επαρκώς…