Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πλην, όμως, με δύο μέτρα και δύο σταθμά και κατ’ άνιση μεταχείριση ομοίων καταστάσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προβαίνει σε διαχωρισμούς και διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί την λογική αυτή των εξαιρέσεων, καθώς περιφέρεια και εθνικά ευαίσθητη περιοχή δεν είναι μόνον η Θράκη αλλά και όλη η Ανατολική Μακεδονία. Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης καυτηριάζει την πολιτική αυτή της Κυβέρνησης, ζητώντας την άμεση άρση της έκδηλα άνισης αυτής αντιμετώπισης και την επέκταση του σχετικού μέτρου σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η πρόσφατη κρατική παρέμβαση για δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και εντεύθεν για την εξασφάλιση στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών του δικαιώματος στην ενημέρωση και ψυχαγωγία πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Διακρίσεις, εξαιρέσεις και διαχωρισμοί δεν νοούνται, αλλά και ούτε παρίστανται ανεκτοί από την κοινωνία. Περιφέρεια δεν είναι μόνον η Θράκη αλλά και η Ανατολική Μακεδονία, γεγονός που δεν πρέπει να λησμονεί η Κυβέρνηση. Εθνικά ευαίσθητη περιοχή είναι και η Δράμα και δη οι ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της ως λ.χ. αυτές του Κ. Νευροκοπίου, του Παρανεστίου και του Σιδηρονέρου, όπου η λήψη του τηλεοπτικού σήματος τυγχάνει περιορισμένη και πάντως προβληματική. Κατά τούτο, η πολυδιαφημιζόμενη και εντελώς αποσπασματική αυτή παρέμβαση της Κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί την λογική των εξαιρέσεων για περιοχές που έχουν τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ανάλογους λόγους εθνικού συμφέροντος, παρίσταται εν τέλει προβληματική και κυρίως ακατανόητη.

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι ακριτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και ειδικότερα ο Νομός της Δράμας;

Σκοπεύει η Κυβέρνηση να άρει άμεσα αυτή την διακριτική αντιμετώπιση των κατοίκων, επεκτείνοντας το σχετικό μέτρο σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

 

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας

Δημήτρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ