Την ίδια ώρα, εξήγησε πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το τρίτο κύμα περιέχει και νέα στελέχη του ιού, τα οποία μεταδίδονται με ταχύτατα έως και 50% μεγαλύτερη από αυτή που μεταδιδόταν ο ιός πέρσι.
«Το κύμα αυτό, στις χώρες τις οποίες βρήκε απροετοίμαστες, όπως η Πορτογαλία, έδωσε πολλές χιλιάδες νεκρούς και το δικό μας μέλημα είναι να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση. Κι αυτό συμβαίνει προς ώρας», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ενδεικτικά, στις 3 Φεβρουαρίου οι διασωληνώμενοι ήταν 244 και 23 μέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, έφτασαν τους 371, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50%. «Αν πάμε πίσω στο φθινόπωρο, στις 3 Νοεμβρίου είχαμε 169 και στις 26 Νοεμβρίου είχαμε 603 διασωληνωμένους. Άρα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, έγκαιρα, είναι αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να περιοριστεί η πανδημία τώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί.
Και αυτό για να μη βρεθεί κυρίαρχο ένα στέλεχος, το οποίο δεν θα καλύπτουν σωστά τα εμβόλια.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκτίμησε πως σήμερα περίπου το 10% των ανθρώπων βρίσκεται σε κατάσταση ανοσοποίησης είτε γιατί έχουν αναρρώσει είτε διότι έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, όπως είπε, περιμένουμε και ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς μέσα στον Μάρτιο –κάτι που σημαίνει πως στο τέλος του μήνα το ποσοστό ανοσίας θα έχει αυξηθεί στο 20%.
«Το Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό»
Ερωτηθείς για το Πάσχα, εξήγησε πως δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό και υπογράμμισε πως τώρα, στο τέλος της προσπάθειας, δεν πρέπει να σταματήσουμε.
«Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έχουν διαφορετικό επίπεδο μέτρων, αλλά έχουν το ίδιο επίπεδο ιικού φορτίου όπως φαίνεται από τα λύματα. Ίσως χρειαζόμαστε λιγότερα μέτρα στην Αττική και περισσότερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να προχωρήσουμε αισιόδοξα», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι, το λιανεμπόριο μπορεί να είναι ανοικτό χωρίς να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, όπως συνέβη άλλωστε και τον περασμένο Δεκέμβριο.