ΑΡΘΡΟ
Του Γ.Κ. Χατζόπουλου
τ. Λυκειάρχη
(συνέχεια από προηγούμενο)
Στη σαραντάχρονη πορεία της, και, παρά την οικονομική της δυσπραγία, η Ε.Δ.Μ. πέτυχε την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη της Δράμας, την ίδρυση ανεξάρτητης αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τη διενέργεια ανασκαφικών ερευνών στην ακρόπολη της Πλατανιάς, τη λειτουργία σεμιναρίων διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας, την πολιτιστική αποκέντρωση, την πραγματοποίηση διαλέξεων και ομιλιών στην επαρχία, την καθιέρωση εορτασμού της Γιορτής των Γραμμάτων στους Δήμους και στα κεφαλοχώρια του Νομού, τη διάσωση τοπικών κωδίκων και ιστορικού αρχειακού υλικού, την εισήγηση συνεδρίων για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, τη συγκρότηση βιβλιοθήκης με βιβλία αναφερόμενα στην τοπική ιστορία, την εισήγηση ανέγερσης ανοιχτού θεάτρου, κατά το πρότυπο των αρχαίων θεάτρων, με τη μετατροπή του λατομείου του Προφήτη Ηλία, στο οποίο θα παρουσιάζονται θεατρικά έργα και θα διεξάγονται συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βράβευσε ακόμη σε επίσημες τελετές τα Μέλη της Συγγραφείς.
Επίσης συνέδραμε και συνδράμει στην εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών πονημάτων από πτυχιούχους Πανεπιστημιακών Σχολών, προερχόμενους από τη Δράμα και την περιοχή της, ενώ κατά καιρούς παρενέβη για τη διάσωση ιστορικών κτισμάτων.
Προέβη ακόμη στην έκδοση πονημάτων αναφερομένων στην τοπική ιστορία, δημιουργώντας τη βιβλιοθήκη της, την οποία θέτει στη διάθεση ερευνητών. Έχει εκδώσει μέχρι τώρα 5 πονήματα.
Με την αφορμή του εορτασμού των «Ελευθερίων» της Δράμας προέβη στην κατασκευή της προτομής του Μητροπολίτη της απελευθέρωσης της Δράμας Αγαθαγγέλου Β’ Κωνσταντινίδη του Μάγνητος και στην τοποθέτησή του σε ειδική τελετή στον χώρο του παλιού μητροπολιτικού ναού με τη χορηγία του φιλογενούς από την Αλιστράτη αειμνήστου Ιω. Μουμτζή, ενώ στην εκδοτική της προσπάθεια συνέβαλαν οικειοθελώς ο επί σειρά ετών Γ.Γ. της Ε.Δ.Μ. οφθαλμίατρος Γ. Ιντζές, ο οποίος ευγενώς χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου «Η Αλιστράτη ως έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας» και η επιχείρηση Σαρήμπογια (Sary) χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου «Πρότυπο Κέντρο Υγείας» το οποίο συνέγραψε η αείμνηστη ιατρός Ευαγγελία Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, ενώ ο αείμνηστος δημοσιογράφος και Μέλος της Ε.Δ.Μ. Στ. Στολίγκας παρεχώρησε το συγγραφικό δικαίωμα για έκδοση του βιβλίου του αδελφού του Κ. Στολίγκα «Με αίμα και δάκρυ», το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν όπως και όλα τα βιβλία των εκδόσεων της Ε.Δ.Μ.
Με εισήγηση του Δ.Σ. της στον Δήμο Δράμας μία ανώνυμη οδός της πόλης μας έλαβε, σε ειδική τελετή, το όνομα του αειμνήστου συμπολίτη μας και Μέλους της Στέφανου Στολίγκα.
Με άλλη εισήγησή της στο Δ.Σ. του Δήμου Δοξάτου ονομάσθηκε η πλατεία του Νεροφράκτη με το όνομα της αείμνηστης ιατρού Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια.
Με έγγραφό της προς τους Δήμους του Νομού και τους φορείς εισηγήθηκε την ίδρυση Κέντρου Υγείας για τους παχύσαρκους συνανθρώπους μας, όραμα της αείμνηστης ιατρού Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια.
Στην εισήγηση της Ε.Δ.Μ. ανταποκρίθηκε ο αείμνηστος Δήμαρχος Δοξάτου ιατρός Θέμης Ζεκερίδης, ένθερμος υποστηρικτής του Φορέα, ο οποίος και υλοποίησε το όραμα.
Με αναφορές της στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους οικείους Μητροπολίτες, τους τοπικούς Δημάρχους και Φορείς ζήτησε επίμονα την επιστροφή των κλαπέντων χειρογράφων και κειμηλίων από τους Βουλγάρους από την παλαίφατη Ιερά Μονή της Εικοσιφοινίσσης, την κιβωτό της Ορθοδοξίας.
Με άλλη αναφορά της προς τη βουλγαρική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή των αρπαγεισών αρχαιοτήτων από τον Νομό μας (επιγραφές – αγάλματα).
Πραγματοποίησε επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους για ξενάγηση, στις οποίες έλαβαν μέρος Μέλη της και συμπολίτες μας.
Αριθμεί εκατό και πλέον Μέλη επίλεκτα της δραμινής κοινωνίας, τα οποία συνδράμουν ηθικά και οικονομικά στο έργο της.
Στόχος της ήταν και εξακολουθεί να υφίσταται η έκδοση εντύπου, όπου θα φιλοξενούνται μελέτες για την ιστορία, αρχαιολογία και γενικά κάθε πνευματική δημιουργία, που παρατηρείται στην πόλη και στον Νομό καθώς και η συγγραφή ολοκληρωμένης ιστορίας της Δράμας και της περιοχής της.
Το Δ.Σ. επάνδρωσαν και επανδρώνουν επίλεκτα πνευματικά Μέλη της δραμινής κοινωνίας αφήνοντας το θετικό τους αποτύπωμα στην πολιτιστική προσφορά στη Δράμα και στην περιοχή της.
Στη σαραντάχρονη πορεία της, τηρώντας με ευλάβεια το καταστατικό, στάθηκε μακριά από κόμματα κρατώντας ίσες αποστάσεις από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς με αποκλειστικό στόχο την προαγωγή του τοπικού πολιτισμού.
Φρόντισε να συγκαταλέγονται στα Μέλη της άτομα, τα οποία εμφορούνται από αγάπη, αποκλειστικά για τον τόπο, του οποίου επιδιώκουν την προαγωγή χωρίς υστεροβουλίες.
Αυτή υπήρξε επιγραμματικά η προσφορά της Ε.Δ.Δ. στον τοπικό πολιτισμό και στα Γράμματα εδώ και σαράντα ολάκερους χρόνους.