ΕΠΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 5 ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 2 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Με πρόσφατη απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Θόδωρου Λιβάνιου καθορίστηκε ο αριθμός των εδρών των Περιφερειακών Συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας της χώρας, σύμφωνα με τον μόνιμο πληθυσμό, μετά την πρόσφατη απογραφή του 2021. Έτσι, πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες εκκρεμότητες σε θεσμικό επίπεδο και οι περιφερειακές παρατάξεις εντείνουν την προσπάθειά τους για να λάβουν τη στήριξη από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Φυσικά, η δραστηριότητα παρατάξεων και υποψηφίων αναμένεται να αυξηθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και να κορυφωθεί με την έλευση του Σεπτεμβρίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και δεύτερος γύρος από τη διαδικασία της 15ης Οκτωβρίου, θα αποτελείται από 45 μέλη. Ανά εκλογική περιφέρεια ο αριθμός των συμβούλων έχει ως εξής:

-Ροδόπη: 8 Περιφερειακοί Σύμβουλοι

-Δράμα: 7 Περιφερειακοί Σύμβουλοι

-Έβρος: 11 Περιφερειακοί Σύμβουλοι

-Θάσος: 1 Περιφερειακός Σύμβουλος

-Καβάλα: 9 Περιφερειακοί Σύμβουλοι

-Ξάνθη: 9 Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Σε σχέση με την τρέχουσα θητεία η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα έχει 1 λιγότερο Περιφερειακό Σύμβουλο, καθώς στη συγκεκριμένη αυτοδιοικητική περίοδο ο αριθμός τους είναι 8 (3 είχαν εκλεγεί από την πλευρά συμπολίτευσης και 5 από την πλευρά της αντιπολίτευσης). Από εκεί και πέρα, βέβαια, εκτός από τη Θάσο, η Π.Ε. Δράμας έχει τον μικρότερο αριθμό συμβούλων σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Η απλή αναλογική, με την οποία διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, σε Δήμους και Περιφέρειες, το 2019 ανήκει πλέον στο παρελθόν και οι Περιφερειακές Αρχές που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές θα έχουν αυξημένη πλειοψηφία (60%) στα νέα Περιφερειακά Συμβούλια. Έτσι, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία του προσεχούς Οκτωβρίου, θα έχει 27 έδρες σε σύνολο 45, ενώ οι 18 Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα προέρχονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αναλόγως τον αριθμό τους και φυσικά των ψήφων που θα λάβει η κάθε παράταξη.

Αν και οι έδρες για την ενισχυμένη πλειοψηφία της διοίκησης προκύπτουν στο σύνολο της Περιφέρειας, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι στη Δράμα η νέα Περιφερειακή Αρχή, όποια κι αν είναι αυτή, να εκλέξει 5 Περιφερειακούς Συμβούλους και από πλευράς αντιπολίτευσης να εκλεγούν οι άλλοι 2. Όσον αφορά τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των παρατάξεων που θα συμμετέχουν στις εκλογές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το πιθανότερο σενάριο είναι 1 να προέρχεται από τη μείζων αντιπολίτευση και 1 από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ανάλογα βέβαια με τον αριθμό των ψήφων που θα λάβει η κάθε παράταξη σε κάθε εκλογική περιφέρεια, οπότε οι έδρες που θα δικαιούται θα κατανεμηθούν στις Π.Ε. με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ο καθορισμός του αριθμού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια ξεκαθαρίζει και τον αριθμό των υποψηφίων για κάθε παράταξη. Έτσι, στη Δράμα ο μέγιστος αριθμός υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων που μπορεί να έχει ένα ψηφοδέλτιο είναι 18, ενώ οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, βάζοντας τους αντίστοιχους σταυρούς προτίμησης.

Μέχρι στιγμής στις περιφερειακές εκλογές είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν η νυν Περιφερειακή Αρχή, δηλαδή η παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μέτιο, η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» με επικεφαλής τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον κ. Διονύση Κλάδη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διεργασίες για να συμμετέχουν στις εκλογές παρατάξεις που θα έχουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Για την παράταξη που θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει έντονη φημολογία ότι επικεφαλής και υποψήφια Περιφερειάρχης θα είναι η πρώην Βουλευτής του Νομού Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου.

Πάντως, ενώ ο χρόνος προχωρά με γοργούς ρυθμούς, η δημιουργία νέων σχημάτων εντός του καλοκαιριού για να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη φαίνεται πως τελικά θα στοχεύει στην καταγραφή ποσοστών, παρά στη δημιουργία παρατάξεων που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη διοίκηση της Περιφέρειας, κυρίως λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου, γεγονός που δυσχεραίνει τη δημιουργία δυναμικής και προοπτικής νίκης.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα επαναληφθεί το σκηνικό των περιφερειακών εκλογών του 2019 τουλάχιστον όσον αφορά τις παρατάξεις που θα ξεχωρίσουν την α’ Κυριακή των εκλογών. Σε εκείνη την εκλογική διαδικασία, στον δεύτερο γύρο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κ.κ. Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης, με την παράταξη του νυν Περιφερειάρχη να επικρατεί τελικά με διαφορά περίπου 3.700 ψήφων. Η συμμετοχή στον β’ γύρο των εκλογών των δύο συγκεκριμένων παρατάξεων, «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» και «Περιφερειακή Σύνθεση», εκτιμάται πως είναι ένα αρκετό πιθανό σενάριο, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή κάποιας άλλης παράταξης στη διαδικασία της Κυριακής 15 Οκτωβρίου ή ακόμη και της εκλογής Περιφερειακής Αρχής από την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Πάντως με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, δηλαδή της συμμετοχής στον β’ γύρο των παρατάξεων των κ.κ. Μέτιου και Τοψίδη και έχοντας γίνει γνωστό το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων για «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» και «Περιφερειακή Σύνθεση, ήδη αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για το ποια στελέχη των δύο αυτών συνδυασμών, θα εκλέγονταν αν η παράταξή τους ήταν τελικά νικήτρια των εκλογών και αναδεικνυόταν ως νέα Περιφερειακή Αρχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Έτσι, στην περίπτωση που οι πολίτες της Περιφέρειας επιλέξουν να συνεχιστεί η διοίκηση της Περιφέρειας από την παράταξη του κ. Μέτιου, οι επικρατέστεροι για να εκλεγούν Περιφερειακοί Σύμβουλοι στη Δράμα εκτιμάται πως θα είναι τα νυν μέλη της Διοίκησης που κατέχουν διακριτές θέσεις. Συγκεκριμένα, εφόσον η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» κατορθώσει να είναι Περιφερειακή Αρχή και εκλέξει 5 Περιφερειακούς Συμβούλους στη Δράμα, τότε ως επικρατέστεροι για να εκλεγούν θεωρούνται πως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μωυσιάδης. Από εκεί και πέρα, φαίνεται να ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της κ. Κατερίνας Μποδούρογλου, ενώ δεν αποκλείεται να βρίσκονται σε καλή θέση και οι κ.κ. Αχιλλέας Καψημάλης και Βασίλης Κρυωνίδης.

Από την άλλη, αν ως νέα Περιφερειακή Αρχή επιλεγεί από τους πολίτες η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση», οι επικρατέστεροι για να εκλεγούν Περιφερειακοί Σύμβουλοι στη Δράμα εκτιμάται πως είναι ο νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης και Αλέξης Παναγιωτίδης, καθώς και ο δικηγόρος κ. Κώστας Κόντος. Από εκεί και πέρα, για την άλλη θέση, ίσως να δοθεί μάχη ανάμεσα στον κ. Χρήστο Κιόσσε και τον κ. Χρήστο Γκόντια, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να ξεχωρίσει και κάποιος άλλος υποψήφιος από την παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση».

Φυσικά, η ονοματολογία προκύπτει στη βάση σεναρίων και εκτιμήσεων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ψήφο των πολιτών, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εξάλλου, μέχρι τις εκλογές, μεσολαβεί χρονικό διάστημα περίπου 2 μηνών, οπότε είναι αρκετά νωρίς και ενέχει υψηλό ρίσκο, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.