• «Ο αγώνας της ΕΠΟΝ είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης, αλλά και πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τον λαό μας και για τον αγώνα που πρέπει να δώσει σήμερα ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο»
  • «Όταν είναι διακυβέρνηση η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ έχει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στο νεολαιίστικο κίνημα όσο και στον πολιτισμό»

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργάνωσαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε., η Τομεακή Οργάνωση Δράμας της ΚΝΕ και το παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Γιάννης Βοζίκης, μέλος της ΤΕ Δράμας του Κ.Κ.Ε., και ο κ. Νίκος Θ. Γεωργιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εργασία… συν», η κ. Μαρία Μάλλη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε., ανέφερε: «Για τα 80 χρόνια από τν ίδρυση της ΕΠΟΝ συνδιοργανώνουμε εκδήλωση αποτίνοντας φόρο τιμής στους ΕΠΟΝίτες και στις ΕΠΟΝίτισσες που μαζί με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με πρωτοπόρο το Κ.Κ.Ε., την περίοδο της Κατοχής, πολέμησαν τον φασισμό – ναζισμό και βοήθησαν τους λαϊκούς ανθρώπους στη χώρα μας να ορθοποδήσουν, να επιβιώσουν από τις κακουχίες της Κατοχής. Σε μια περίοδο που το επίσημο κράτος λάκισε στη βόρεια Αφρική, Βασιλιάδες και η λοιπή αστική τάξη, κάποιοι συνεργάστηκαν, κάποιοι έφυγαν, οπότε έμεινε πραγματικά το Κ.Κ.Ε. να οργανώσει όλη αυτή την προσπάθεια και για τη ζωή του λαού και για να πολεμήσει τον κατακτητή. Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια, ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες ήταν τα καλύτερα νιάτα της πατρίδας μας. Και στην περιοχή μας είχαμε πολλούς που μπήκαν στη δράση, με καταγωγή από τη Δράμα ή άλλους από άλλες περιοχές που έπεσαν στην περιοχή της Δράμας. Όλους αυτούς τιμάμε. Συνεχίζουμε τα οράματά τους. Νιώθουμε ακόμη και στις σημερινές συνθήκες αυτό που λέμε ότι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής. Παίρνουμε το νήμα της ιστορίας από τους ΕΠΟΝίτες και τις ΕΠΟΝίτισσες και συνεχίζουμε.

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Βοζίκης αναφέρθηκε στη δράση της ΕΠΟΝ σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και στα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτή τη δράση. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο κ. Βοζίκης σημείωσε: «Τιμάμε τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, της θρυλικής αυτής νεολαίας του ΕΑΜ, που ο αγώνας της είναι πηγή έμπνευσης και γνώσης για εμάς σήμερα, αλλά και πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τον λαό μας συνολικά και για τον αγώνα που πρέπει να δώσει σήμερα ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που περνάει ή θα περάσει οποιαδήποτε επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Καλούμε τον λαό σε συμπόρευση με το Κ.Κ.Ε., να δυναμώσουμε την πάλη μας για να φέρουμε εμπόδια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που είναι δεδομένο ότι θα έρθει το επόμενο διάστημα. Σε αυτό τον δρόμο του αγώνα για τα καθημερινά, τα μικρά και τα μεγάλα, να ανοίγουμε και την προοπτική για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που δεν θα έχει θεό της το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Για τη συμπόρευση της νεολαίας με το Κ.Κ.Ε., είτε κατά το παρελθόν μέσω της ΕΠΟΝ, είτε τη σημερινή εποχή μέσω της ΚΝΕ, ο κ. Βοζίκης δήλωσε: «Η ΕΠΟΝ υπήρξε η μαζικότερη νεολαιίστικη οργάνωση που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας κι αυτό έγινε γιατί συναντήθηκαν οι νέες και οι νέοι της εποχής με τα ιδανικά για μια νέα Ελλάδα λεύτερη από ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές. Συνδέθηκαν με την υπεράσπιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους την εποχή εκείνη. Σήμερα η ΚΝΕ κρατάει ψηλά αυτή τη σημαία του αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αφορά κάθε νέο και κάθε νέα των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Δρ Ιστορίας κ. Νίκος Γεωργιάδης, στην ομιλία του, παρουσίασε το ιστορικό της δράσης της ΕΠΟΝ στην περιοχή της Δράμας μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και πληροφορίες που έχει συλλέξει ο ίδιος, στο πλαίσιο πολύχρονης έρευνας για την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην περιοχή μας. Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», για τη δράση της ΕΠΟΝ στη Δράμα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Στην αρχή δεν είχε τόσο μεγάλη δράση ή εμφάνιση η ΕΠΟΝ. Ξεκινάει το 1944. Ο λόγος είναι ότι πολλοί νέοι σκοτώνονται στην εξέγερση της Δράμας το 1941 ή φεύγουν από τη Δράμα. Η βουλγαρική κατοχή είναι πολύ πιο σκληρή από άλλες περιοχές. Τον Σεπτέμβριο του 1944, που απελευθερώνεται η περιοχή μας από τον ΕΛΑΣ, τότε πλέον φαίνεται και ο πολιτιστικός χαρακτήρας και ο καθοδηγητικός χαρακτήρας της ΕΠΟΝ, καθώς όταν είναι διακυβέρνηση η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ έχει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στο νεολαιίστικο κίνημα όσο και στον πολιτισμό. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, αρκετά μέλη της ΕΠΟΝ ήταν στο βουνό είτε στην παρανομία, για να βοηθήσουν το λαϊκό κίνημα». Ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του, παρουσίασε πολλές ηρωικές μορφές της ΕΠΟΝ, νέες και νέοι της Δράμας «που σκοτώθηκαν, εκτελέστηκαν ή πέθαναν κι από την πείνα στο βουνό». Όπως είπε, «ο Γραμματέας της ΕΠΟΝ τον Ιούνιο του 1944 ήταν ο Σωτήρης Χατζηγιάννης, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Βουλγάρους τον Αύγουστο. Ήταν και αυτός μία από τις ηρωικές μορφές της ΕΠΟΝ και ήταν και ο Γραμματέας της».