Τ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ Κ.Κ.Ε.

 

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. και του παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τιμώντας την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στη Χωριστή Δράμας, στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές από τους Βουλγάρους φασίστες τον Σεπτέμβρη του 1941. Στην εκδήλωση εκ μέρους της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε. χαιρετισμό απεύθυνε η Μάλη Μαρία, μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Σήμερα τιμάμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, όσες και όσους μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα διάφορα μέτωπα του πολέμου, από στεριά, θάλασσα και αέρα, στις πόλεις και τα χωριά, στα εργοστάσια και τους αγρούς, στη μάχη της παραγωγής. Εκείνες και εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη στο χέρι, που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και τα σαμποτάζ, που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Σαν σήμερα η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη νίκη των λαών επί του φασιστικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του “Άξονα” και των συμμάχων του. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο οποίος συνολικά κράτησε 2.194 μέρες, απλώθηκε σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χλμ. και στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, εμπόλεμους και άμαχους μαζί…

Σ’ αυτή τη μεγάλη νίκη των λαών ξεχωριστός υπήρξε ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων ως ψυχή, οργανωτή και κύριου αιμοδότη των απανταχού εθνικοαπελευθερωτικών – αντιφασιστικών κινημάτων και σίγουρα καθοριστική η προσφορά στον αντιφασιστικό αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού. Η ΕΣΣΔ έδωσε στον αγώνα αυτό πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς. Στη μάχη έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 2.000.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων, δηλαδή πάνω από τα μισά του μέλη! Συνολικά, οι ανθρώπινες θυσίες της, μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματίες, πλησίασαν τα 30 εκατομμύρια. Ανυπολόγιστες ήταν ακόμη οι υλικές καταστροφές που υπέστη η Σοβιετική χώρα…

Η δημιουργία αντάρτικων ομάδων και στη Δράμα, συνδέεται με την απόφαση για αντίσταση στη Μακεδονία στα τέλη του Ιούνη του 1941 του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης (Μακεδονικό Γραφείο) του Κ.Κ.Ε., από τις λίγες οργανώσεις που είχε καταφέρει το Κόμμα να διατηρήσει μέσα στις μεταξικές διώξεις. Η Εξέγερση της Δράμας ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη απέναντι στους φασίστες κατακτητές.

Το καλοκαίρι του ’41 έχουμε στην περιοχή αντάρτικη ομάδα στο Τσαλ- Νταγ. Το Σεπτέμβρη του ‘41, μετά από συσκέψεις στην περιοχή, αποφασίζεται ταυτόχρονη, συντονισμένη εξέγερση στη Δράμα και τα χωριά της με κατάληψη κοινοτικών γραφείων και σταθμούς χωροφυλακής ενάντια στους Βούλγαρους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Η λαϊκή εξέγερση κατά των Βουλγάρων κατακτητών στην οποία πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές είναι το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Άξονα.

Η εξέγερση απέτυχε και οι Βούλγαροι προχώρησαν σε αντίποινα σε όλη την περιοχή. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, βασανισμοί, φυλακίσεις.

Στη Χωριστή το βράδυ στις 29του Σεπτέμβρη πήραν όμηρους 17 παλικάρια και τους οδήγησαν σε στρατόπεδο της Δράμας. Την Τρίτη συνέλαβαν περίπου 200 άντρες, τους οδήγησαν στη Γκιόλα, όπου 106 απ’ αυτούς εκτελέστηκαν. Το ίδιο βράδυ εκτελέστηκαν και οι 17 όμηροι. Τα αντίποινα στη Χωριστή συνεχίστηκαν και μετά την 30η Σεπτέμβρη. Ο αριθμός των νεκρών της φτάνει τους 147 μαζί με τους 15 που καταδικάστηκαν από το βουλγάρικο Στρατοδικείο κι εκτελέστηκαν ως κομμουνιστές που συμμετείχαν στην Εξέγερση.

Η Χωριστή είχε μεγάλη προσφορά στους αγώνες. Η προηγούμενη δράση στο καπνεργατικό κίνημα, η δράση του Κόμματος σ’ εργάτες και αγρότες και γενικότερα οι στενοί δεσμοί της με το ΚΚΕ ήταν σημαντικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Χωριστιανών από το καλοκαίρι του ’41 κιόλας στην αντάρτικη ομάδα του Τσαλ Νταγ και σ’ όλη την περίοδο της Αντίστασης.

Ο κατάλογος της προσφοράς και της θυσίας δε σταματά εδώ. Μετά την Απελευθέρωση, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της Αντίστασης, είχαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές. Το ΚΚΕ, που ήταν ο οργανωτής και καθοδηγητής αυτής της πάλης, ήταν το Κόμμα που γιγαντώθηκε μέσα σε συνθήκες ένοπλου αγώνα και βαθιάς παρανομίας από τη δεκαετία του ’30, με χτυπημένες τότε τις Οργανώσεις, έφτασε να μετρά εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.

Αγωνιστές από τη Χωριστή στη δύναμη του ΕΛΑΣ στο Τσαλ- Νταγ, εκτελεσμένοι κομμουνιστές από έκτακτα στρατοδικεία, μαχητές του ΔΣΕ στη διάρκεια του εμφύλιου, φυλακισμένοι κι εξόριστοι αγωνιστές δίνουν την εικόνα της προσφοράς αυτού του τόπου στον αγώνα κατά του φασισμού και στην υπόθεση της ταξικής πάλης…

…Εβδομήντα πέντε χρόνια από την “Αντιφασιστική Νίκη των Λαών” τιμάμε και διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο 21οςαιώνας θα είναι αιώνας νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οπλισμένοι με τη δύναμη της κοσμοθεωρίας μας, αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, των νικών και των ηττών του κινήματος, θα τραβήξουν μπροστά τους τροχούς της κοινωνικής εξέλιξης, με μεγαλύτερη ωριμότητα και αυτοπεποίθηση από ποτέ.

Το θάνατό τους, τη θυσία τους μόνο μια ανταμοιβή τους πρέπει. Να μη λυγίσουμε, να μην κάνουμε βήμα πίσω, να παλέψουμε για το δίκιο, για μια ζωή λεύτερη από βαρβαρότητα, πολέμους, εκμετάλλευση. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Η μνήμη δεν σβήνει. ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.