ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Σε δήλωσή του ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Ν. Δράμας ανέφερε τα εξής:

Μετά από δύο και πλέον χρόνια διαστρέβλωσης θέσεων, καθύβρισης προσώπων και διασποράς ψεμάτων για το Ποινικό Κώδικα του 2019, η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια εκστρατεία ποινικού λαϊκισμού με το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε. Χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς ικανή δικαστική εμπειρία εφαρμογής (λόγω πανδημίας), ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, γκρεμίζοντας μια πολυετή προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου, ισορροπημένου και σταθερού ποινικού συστήματος. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ποινικός Κώδικας του 2019 συντάχθηκε από ανεξάρτητη Επιτροπή έγκριτων νομικών και η (τότε) Κυβέρνηση τον έφερε στη Βουλή χωρίς καμιά παρέμβαση. Τώρα η Κυβέρνηση έρχεται να γκρεμίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των νομικών της χώρας, απλά για να υπηρετήσει τις αυταρχικές της εμμονές.

Η Κυβέρνηση

-επένδυσε στη ρητορική της ασφάλειας. Τώρα μπροστά στο γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας των πολιτών, τρέχει να ξεπλύνει τις ευθύνες της, με άμετρη και ισοπεδωτική «αυστηρότητα». Βέβαια η αυστηρότητά της είναι επιλεκτική καθώς δεν αγγίζει τους «φίλους» της – οικονομικά ισχυρούς τραπεζίτες- και την ασυλία που τους παρέχει.

-επιχειρεί να καταπνίξει κάθε φωνή αμφισβήτησης, βαφτίζοντας σε «διασπορά ψευδών ειδήσεων» κάθε κριτικό – αντιπολιτευτικό λόγο που δεν ανήκει στη γνωστή λίστα των φιλικών Μ.Μ.Ε.

-ενώ διαφημίζει ότι νοιάζεται για τους ανηλίκους την ίδια ώρα έχει ακυρώσει το «Σπίτι του Παιδιού», ένα κρίσιμο θεσμό προστασίας για το παιδί-θύμα κακοποίησης.

-εξισώνει διαφορετικής βαρύτητας αδικήματα, προβλέποντας συχνά οριζόντια την ισόβια κάθειρξη, αποσαρθρώνοντας το σύστημα ποινών βασική αρχή του οποίου είναι η διαζευκτική πρόβλεψη της ισόβιας με την πρόσκαιρη κάθειρξη, ώστε να αφήνεται στο δικαστή το περιθώριο να κρίνει την κάθε περίπτωση.

-αυστηροποιεί την έκτιση των ποινών (υφ’ όρον απόλυση) χωρίς καμιά εγκληματολογική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά αντεγκληματική στόχευση, απλά και μόνο από τιμωρητική εμμονή.

-προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των φυλακών, καθώς την βέβαιη εκτόξευση του αριθμού των κρατουμένων δεν θα μπορεί να διαχειριστεί το δημόσιο σωφρονιστικό σύστημα.

Δυστυχώς το σχέδιο νόμου που πομπωδώς παρουσίασε η Κυβέρνηση δείχνει ότι η ίδια δεν διστάζει να παίζει επικοινωνιακά ακόμα και με κρίσιμους θεσμούς της πολιτείας, όπως το ποινικό μας δίκαιο. Οι επιλογές της καθόλου δεν στοχεύουν στην πρόληψη του εγκλήματος αλλά στη απλή δημιουργία εντυπώσεων. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει το «πόρισμα» της επιτροπής που φέρεται να συνέταξε το σχέδιο νόμου, πράγμα το οποίο αρνείται μέχρι τώρα ο αρμόδιος Υπουργός. Θα πρέπει να φανεί τι πρότειναν οι νομικοί και τι οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι…