«Σε λίγους και εκλεκτούς τα κέρδη»

 

«Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων, για την κοινωνία που θέλει ο καθένας μας να οικοδομήσει. Και οι αριθμοί που αντιπαρατίθενται από τις πολιτικές δυνάμεις, αφορούν ανθρώπινες ζωές, αφορούν την κοινωνία. Με την έννοια αυτή δεν είναι ένα τεχνοκρατικό αλλά ένα βαθιά ηθικό κείμενο», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ξεκινώντας την πρωτολογία του για τον προϋπολογισμό του 2024, στη Βουλή. Όπως είπε «αυτός ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να βυθίζει στην ανασφάλεια και την αγωνία τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Τον καταψηφίζουμε γιατί δεν αποτελεί βάθρο αναδιανομής πλούτου υπέρ των ασθενέστερων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στο πλεόνασμα του εθνικού πλούτου. Αντίθετα βλέπουμε ότι αποκλείονται. Τα κέρδη τα καρπώνονται οι λίγοι και εκλεκτοί του συστήματος», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Οι έμμεσοι φόροι μένουν ίδιοι. Δώδεκα χώρες έχουν μειώσει τον ΦΠΑ, δύο τον μηδένισαν και παρά τις παρεμβάσεις και προτάσεις μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί πεισματικά να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους. Η ρήτρα αναπροσαρμογής επανέρχεται, έρχονται τα πολύχρωμα τιμολόγια να μπερδέψουν και να συσκοτίσουν την αύξηση των τιμών που θα πληρώσει ο καταναλωτής ενώ αφήνεται το απεριόριστο ποσοστό κέρδους των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Στα 10,5 δις ανήλθαν τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο με την μερίδα του λέοντος να έχουν οι τράπεζες και οι εταιρείες ενέργειας. Ιδού ποιοι ωφελούνται. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι μικρομεσαίοι, τα λαϊκά νοικοκυριά αποκλείονται από την αύξηση του εθνικού πλούτου». Και συνέχισε:

«Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την αύξηση μισθών και συντάξεων που είναι μεν θετικό αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού λόγω πληθωρισμού και προηγούμενων μειώσεων δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Μειώθηκαν οι δαπάνες διατροφής της ελληνικής οικογένειας. Το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό είναι βαθιά ουσιαστικό και με αυτή την αύξηση δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. Ο πληθωρισμός απληστίας είναι 10,3% στα τρόφιμα και επιμένει. Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, γίνεται εφιαλτικό, υπονομεύει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. Οι πλειστηριασμοί πλέον είναι ελεύθεροι, δεν υπάρχει καμία προστασία της α’ κατοικίας, γίνεται ραγδαία μεταφορά πλούτου. Οi servisers κανουν πάρτι», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος στηλίτευσε επίσης τον τερματισμό του προγράμματος Στέγη την στιγμή που περίπου το μισό του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών πηγαίνει στη στέγαση και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί ενώ αναφερόμενος στη κλιματική αλλαγή και τις πρόσφατες δραματικές καταστροφές, σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα αποτελέσουν ευκαιρία για νέες μπίζνες και κερδοσκοπία ή αν θα υπάρξει κοινωνική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρεται στο Κυπριακό ως πρόβλημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους, επεσήμανε ότι το νέο σύμφωνα μετανάστευσης και ασύλου δεν διασφαλίζει τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης και επέκρινε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνει μηδενική αντίδραση στην εμφάνιση περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις με την ονομασία Turkaegean.