«Οι διαδικασίες είναι σχετικά δύσκολες, καθώς πάρα πολλά ακίνητα στον Ν. Δράμας φαίνεται να έχουν προβλήματα»

Παράταση για την προθεσμία των ενστάσεων μέχρι τις 19 Νοεμβρίου

 

Εκδήλωση με θέμα «Διόρθωση κτηματολογικών εγγράφων – Κτηματογράφηση – Εθνικό Κτηματολόγιο» διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Πλιάτσικα, επισκ. Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς στον Νομό Δράμας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των ενστάσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Έτσι, ανάμεσα στο κοινό βρέθηκαν δικηγόροι, οι οποίοι καλούνται να χειριστούν τέτοιου είδους υποθέσεις, αλλά και πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ιδιοκτησίες τους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος ανέφερε τα εξής: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, και τα μέλη του και το Διοικητικό Συμβούλιο, από την επιτυχία της εκδήλωσης για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Θέλω να ευχαριστήσω και τον εισηγητή, τον Λέκτορα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Πλιάτσικα, ο οποίος ασμένως δέχτηκε την πρόσκληση για να είναι ο βασικός εισηγητής στην εκδήλωση αυτή, αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση από συναδέλφους και από πολίτες, οι οποίοι την παρακολούθησαν, υπέβαλλαν ερωτήσεις και λύθηκαν πάρα πολλές απορίες.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση, λίγο πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ο οποίος εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανώσει και άλλες παρόμοιες και όχι μόνο εκδηλώσεις, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να κάνει, τόσο όσον αφορά τους δικηγόρους συναδέλφους, αλλά γενικά και εκδηλώσεις που αφορούν όλους τους Δραμινούς».

Όσον αφορά τη φάση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Κτηματολόγιο στη Δράμα και τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Πούλιος σημείωσε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά όσον αφορά τον χώρο του Κτηματολογίου. Αυτή την περίοδο η υποκτηματογράφηση στις περιοχές του Νομού Δράμας βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων. Η φάση αυτή αρχικά είχε προθεσμία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Ήδη δόθηκε παράταση μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά ολοκληρώνεται η φάση των ενστάσεων και θα αναμένουμε την πρώτη ανάρτηση των ιδιοκτησιών του Κτηματολογίου. Δυστυχώς ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει αυτή, δεν τον ξέρουμε ακόμη, αλλά οι διαδικασίες είναι σχετικά δύσκολες, από την άποψη ότι πάρα πολλά ακίνητα φαίνεται να έχουν θέματα, να έχουν προβλήματα, και επομένως οι συνάδελφοι χρειάζεται να προβούν σε αυτή τη φάση σε ενστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουμε την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, οπότε θα μπορούμε να δούμε πόσο καλά πήγε η διαδικασία των δηλώσεων και των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο».