Εκδήλωση με θέμα «Η θέση και ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας μέσα από ιστορίες ρεαλισμού και ιστορίες λογοτεχνίας, με τη συνοδεία ζωντανού εικαστικού δρώμενου» διοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας «Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντος», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν η κ. Βασιλική Κασάπη, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, η κ. Θεοδώρα Κατρανίτσα, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δράμας, και η κ. Όλγα Βασιλείου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Τον συντονισμό είχε η συγγραφέας κ. Πολύνα Μπανά, η οποία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέγνωσε ποιήματα και διηγήματα σχετικά με τη γυναίκα, ενώ η εικαστικός κ. Εύα Χαραλαμπίδου φιλοτέχνησε επί σκηνής ένα γυναικείο πορτρέτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας βραβεύτηκε κ. Χρυσούλα Αραμπατζή-Γιοβανοπούλου, καθηγήτρια – γυμνάστρια, χήρα του αείμνηστου Γυναικολόγου – Μαιευτήρα Γιοβανόπουλου, η οποία διέθεσε το σπίτι, φιλοξενώντας μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία, ενώ με πρόταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμας βραβεύτηκε η κ. Μαρία Γιουλούμη, οδοντίατρος, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης, για τη συμβολή της στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε η κ. Μπανά οι συνδιοργανωτές φορείς «ένωσαν δυνάμεις και συμπράττουν και φέτος, γιατί το ίδιο είχαν πράξει την αντίστοιχη ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το 2020, δηλαδή προ πανδημίας». Όπως είπε, οι φορείς «συμπράττουν για έναν ουσιώδη εορτασμό της ημέρας, όπως ακριβώς αρμόζει στην ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία και αξία που έχει η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Η εκδήλωση, εξήγησε η κ. Μπανά, είχε σπονδυλωτό και σύνθετο χαρακτήρα, καθώς «ένα μέρος αφορά και αναφέρεται στις τρεις συνολικά ομιλίες που θα γίνουν από τις τρεις ομιλήτριες εκπροσώπους των συνδιοργανωτών φορέων», «το δεύτερο μέρος αφορά τις λεγόμενες ιστορίες λογοτεχνίας, όπου διαβάζουμε στο κοινό ποιήματα και διηγήματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και διαχρονικά», ενώ υπήρξε και «ζωντανό εικαστικό δρώμενο», με την κ. Χαραλαμπίδου να φιλοτεχνεί επί σκηνής ένα γυναικείο πορτρέτο.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι πριν την πανδημία όλοι οι επιστημονικοί φορείς είχαν κάνει μια εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας και πλέον μετά το τέλος της πανδημίας λήφθηκε η πρωτοβουλία να επαναληφθεί. «Εμείς ως επιστημονικοί φορείς, υποστηρίζουμε το να συνεργαζόμαστε και στο να προβάλουμε ορισμένα πρότυπα. Ως Σύλλογοι, ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός, επικεντρωνόμαστε στον ρόλο της γυναίκας, στον εθελοντισμό και στην ενσυναίσθηση που έχει μέσα από το επάγγελμά της ή μέσα απ’ αυτό που πρεσβεύει με τον ρόλο της στην κοινωνία ως γυναίκα», ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Κάππος σημείωσε πως «τυχαίνει να έχουμε και στο επάγγελμά μας πολλές γυναίκες –όσο πάει γυναικοκρατείται και περισσότερο- οι οποίες μάλιστα δουλεύουν και με πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι δύσκολο και για την οικογένειά τους να ανταποκριθούν, με τα παιδιά τους, είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα», και πρόσθεσε πως «πάντα έχουμε στο νου μας να υπάρξει κοινωνική προαγωγή και εργαζόμαστε για αυτό».

Η κ. Κασάπη ανέφερε πως η ομιλία της αφορούσε «την κατοχύρωση της ισότητας σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά συγκρινόμενο με την πραγματική κατάσταση», με «ιστορική αναδρομή ουσιαστικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975, όπου για πρώτη φορά θεμελιώθηκε η ισότητα μεταξύ των δύο φίλων», «τα συνταγματικά δικαιώματα της εργασίας, πραγματεύεται το ζήτημα της γυναικοκτονίας που ως αδίκημα ποινικό αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται στον ποινικό κώδικα και γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και από μεγάλη μερίδα του νομού κόσμου, προκειμένου να θεσπιστεί και νομοθετηθεί ως άρθρο προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των γυναικοκτονιών», καθώς και σε ένα νόμο «προσφάτως θεσπισθέντα, ο οποίος έχει να κάνει κυρίως με τη σωματεμπορία, την σεξουαλική παρενόχληση, όμως σε αυτό τον νόμο στηλιτεύονται κάποια κακώς κείμενα που κατά την γνώμη μου υφίστανται μέσα στο συγκεκριμένο άρθρο».

Όπως εξήγησε η κ. Κασάπη, «ο νόμος αυτός, με τροποποίηση του άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθιέρωσε την υποχρεωτικότητα εξέτασης του ίδιου του θύματος από ψυχολόγους ή από ψυχιάτρους, οι οποίοι οφείλουν να συντάξουν μια έκθεση και στην οποία πραγματογνωμοσύνη αυτή ουσιαστικά και εξέταση του θύματος, η οποία είναι υποχρεωτική, το θύμα δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη δήλωσή του. Αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο περιθώριο αφήνει σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους προκειμένου να τεθούν και ερωτήματα όπως, ποιο είναι το ερωτικό παρελθόν του ίδιου θύματος και όχι του δράστη, ποια ήταν η ενδυμασία του κατά τη στιγμή της τέλεσης του αδικήματος».

Για το ζήτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης της ισότητας, η κ. Κασάπη επεσήμανε: «Ενώ το 1975 θεμελιώθηκε ουσιαστικά η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, το 2001, δηλαδή 26 χρόνια μετά, ο νομοθέτης με ιδιαίτερο νόμο έκρινε ότι πρέπει να έρθει και να εξειδικεύσει επιπρόσθετα στο Σύνταγμα, αναθεωρώντας το, ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν στην πράξη πλέον οι ανισότητες. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι 26 χρόνια μετά την πρώτη νομική θεμελίωση της ισότητας έρχεται ο ίδιος ο νομοθέτης και αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των γυναικών, γιατί διαπιστώνει ότι στην πράξη, η νομοθεσία από την πράξη έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση».

Η κ. Κατρανίτσα μίλησε για το θέμα «η γυναίκα στο επιχειρείν και στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο». Όπως δήλωσε, «η γυναίκα δρα στον επιχειρηματικό κόσμο και συμβάλει στην τοπική οικονομία και όχι μόνο. Στη ψηφιακή εποχή μας όμως που έχουμε, αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες, έχει μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό, χρειάζεται να καταρτιστεί».«Θα πρέπει να τη βοηθήσουμε να αναδειχθεί και σε ηγετικές θέσεις μέσα σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, να μπορέσει να μη δέχεται μπούλινγκ από το άλλο φύλο», πρόσθεσε.

Ακόμη, η κ. Κατρανίτσα ανέφερε πως «εμείς στη μικρή κοινωνία της Δράμας, θεωρώ, είμαστε πιο οικογενειακά, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια έντονα προβλήματα. Ξέρω, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η γυναίκα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, επίσης οικονομικές. Το όριο της φτώχιας περισσότερο χτυπάει τις γυναίκες και δη τις ανύπαντρες μητέρες και τις εργαζόμενες ανύπαντρες γυναίκες από ότι τους άντρες».

Για το ζήτημα της ανισότητας, η κ. Κατρανίτσα επεσήμανε: «Θεωρώ ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανισότητα και ειδικά μετά την περίοδο του εγκλεισμού, τα πράγματα χειροτέρευσαν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το προσέξουμε πάρα πολύ. Είμαι πολύ τυχερή που προέρχομαι από μια οικογένεια όπου η γυναίκα είχε εξέχουσα θέση και αυτό με βοήθησε να μπορέσω να αναπτυχθώ εγώ η ίδια. Εάν δεν υπάρχει γυναίκα από μόνη της σαν εξέλιξη, σαν πρόοδος, δεν προχωράει όλη η κοινωνία μας, όλοι μένουμε πίσω».

Τέλος, στέλνοντας ένα μήνυμα στις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, η κ. Κατρανίτσα είπε: «Να τολμούν να πάρουν ρίσκο. Αν δεν τολμήσουν, δεν γίνεται τίποτα. Όσες φορές και να συμβεί μια αναποδιά, συμβαίνει γιατί κάτι καλύτερο περιμένει από πίσω. Να μην το βάλουν ποτέ κάτω και να είναι πάντοτε γερές και δυνατές να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα. Να μη φοβούνται επίσης να απευθυνθούν σε φορείς να τις βοηθήσουν. Να χαίρονται τη ζωή τους. Να είναι χαρούμενες».