ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

  • Βράβευση έξι γυναικών, οι οποίες φοίτησαν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας και πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Ομιλία της δερματολόγου Β. Τζίρκα με θέμα «Η γυναικεία περιποίηση δεν είναι πολυτέλεια»
  • Προβολή της ταινίας «Η δουλειά της»

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας διοργάνωσε εκδήλωση με στόχο να ενημερώσει, να αφυπνίσει, και κυρίως να υπενθυμίσει σε κάθε γυναίκα τη δύναμη που κρύβει μέσα της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και περιελάμβανε βραβεύσεις γυναικών, οι οποίες την περσινή σχολική χρονιά ήταν μαθήτριες του Εσπερινού ΕΠΑΛ Δράμας και κατάφεραν να εισαχθούν με τις Πανελλήνιες του 2022 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ομιλία της δερματολόγου κ. Βασιλικής Τζίρκα, με θέμα «Η γυναικεία περιποίηση δεν είναι πολυτέλεια» και προβολή της ταινίας «Η δουλειά της», η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναικεία χειραφέτηση και δείχνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της γυναίκας να ορθοποδήσει στις δυσκολίες και να σταθεί βράχος στην οικογένειά της.

Νωρίτερα, στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πραγματοποιήθηκε δράση καλλωπισμού γυναικών (περιποίηση μαλλιών, νυχιών και προσώπου) με τη συνδρομή των Δ.ΙΕΚ Δράμας, ΙΕΚ και ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Δράμας.

Στην αρχή της εκδήλωσης στο Δημοτικό Ωδείο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη και ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Αντιδημάρχου του Δήμου Δράμας κ. Αναστασίας Τόλιου, η οποία αναφέρθηκε στην τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα. Συγκεκριμένα η κ. Τόλιου σημείωσε:

«Ο αγαπημένος μας Μάρτιος, μήνας σύμβολο της γυναικείας δύναμης, θα θέλαμε όλοι και όλες να μας επισκεφθεί με φως, ελπίδα, αισιοδοξία σηματοδοτώντας τον ερχομό της αγαπημένης μας εποχής. Μας εξέπληξε όμως δυσάρεστα έφερε σκοτάδι, απελπισία, πόνο.

Τέτοιες ημέρες πέρσι μιλούσαμε για τη γυναίκα της Ουκρανίας που δεν θα ξαναδεί άντρα και γιο, για έναν πόλεμο που ζωντάνεψε τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρωπότητας. Πριν λίγες μόλις ημέρες ήμασταν όλες η γυναίκα που πάλευε να βρει λίγη ζωή μέσα στα χαλάσματα της Αντιόχειας, για να μπορέσει εκείνη πάλι να ξαναδώσει ζωή στον ρημαγμένο από τον σεισμό τόπο της. Δυστυχώς η φετινή ημέρα της γυναίκας έχει στιγματιστεί από τον πόνο των γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους, τους γονείς, τους φίλους, τους συναδέλφους τόσο άδικα και απροσδόκητα στο δυστύχημα στα Τέμπη.

Εύχομαι με τη σημερινή μας εκδήλωση να καταφέρουμε να απαλύνουμε λίγο τον θυμό που νιώθουμε όλοι και να ανοίξουμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας με τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει».

Ακολούθησε η βράβευση έξι γυναικών οι οποίες εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές, μετά τη φοίτησή τους στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δράμας. Όπως επεσήμανε η κ. Τόλιου, με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται «η τόσο σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τις διαδικασίες της δια βίου μάθησης για ένταξη όλων στον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας, αλλά και η σημαντική συμβολή της στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων που είναι το κίνητρο για εξέλιξη και δημιουργία».

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι:

Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Κιοσίδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ειρήνη Κουτιάνη, φοιτήτρια στη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης

Έφη Μάρκου, φοιτήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Στυλιανή Παπαδοπούλου, φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Αγάπη Πετρίδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης στις Σέρρες

Σεβαστιανή Συμεωνίδου, φοιτήτρια στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στην Καβάλα

Οι απονομές έγιναν από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρο Κιουλάνη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Κύρτση, το μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας κ. Νίκο Κοκκινάκη και τον πρώην Διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Δράμας κ. Λάμπρο Τρυφωνίδη, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό, κατά τη διαδικασία των βραβεύσεων. Χαιρετισμό απεύθυνε και νυν Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Δράμας κ. Φανή Αθανασιάδου, η οποία στάθηκε κυρίως στις δράσεις εξωστρέφειας του σχολείου και στην προσπάθεια διάχυσης του σημαντικού εκπαιδευτικού έργου σε όλη την τοπική κοινωνία.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της δερματολόγου κ. Βασιλικής Τζίρκα, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Όπως είπε, «η σκέψη μου εδώ και μέρες είναι στις μανάδες και στις γυναίκες που τα παιδιά τους δεν έφτασαν ποτέ, στις γυναίκες που δεν έφτασαν στις οικογένειές τους. Αναρωτιέμαι γιατί, θλίβομαι και στεναχωριέμαι». Μάλιστα, η κ. Τζίρκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο θύματα με καταγωγή από το χωριό της, την Αδριανή, τη Βαγγελιώ και τη Χρυσούλα, τις οποίες γνώριζε και προσωπικά.

Σχετικά με το θέμα της ομιλίας της η κ. Τζίρκα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η γυναικεία περιποίηση είναι συνυφασμένη με την ομορφιά και την αντιγήρανση. Δεν υπάρχει άσχημη γυναίκα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η περιποίηση του δέρματός μας και ιδιαίτερα του προσώπου να αντανακλά υγεία, καθαριότητα και λάμψη. Η περιποίηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια ανάγκη ανανέωσης και αναζωογόνησης που είναι απαραίτητη για την επιδερμίδα μας όσο και για τη ψυχολογία μας. Η περιποίηση του δέρματος είναι ένα από τα πιο χαλαρωτικά και όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και για εμάς τις ίδιες. Η σύγχρονη γυναίκα είναι πολυάσχολη. Συνδυάζει επαγγελματικές υποχρεώσεις, καριέρα, οικογένεια, σπουδές και συμμετέχει με επιτυχία σε όλους τους τομείς της πολιτικής και της διοίκησης. Το να αφιερώνει χρόνο για να φροντίσει την υγεία του δέρματός της δεν είναι λοιπόν πολυτέλεια. Το αξίζει».

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η δουλειά της», ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχουσες γυναίκες έλαβαν γλύκισμα, καθώς και προϊόντα σχετικά με τη γυναικεία περιποίηση, προσφορά χορηγών.

Το μήνυμα στο κλείσιμο της βραδιάς αφορούσε τη συνέχιση της προσπάθειας, «όσο υπάρχουν γυναίκες, όσο υπάρχουν γυναίκες που περιμένουν ένα χέρι βοηθείας για να σηκωθούν και να πατήσουν στα πόδια τους, όσο υπάρχουν γυναίκες που νιώθουν αδύναμες και χρειάζονται βοήθεια να γίνουν δυνατές, όσο υπάρχουν γυναίκες που πονάνε και πρέπει ο πόνος τους να γίνει ελπίδα, όσο υπάρχουν γυναίκες που δεν ονειρεύονται γιατί ζουν σε κοινωνίες που φυλακίζουν τα όνειρα τους, για όλες τις γυναίκες που πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε εδώ έτοιμες να γίνουμε μια γροθιά και να παλέψουμε για όλες μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, τον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας, το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά, το ΔΙΕΚ Δράμας, το ΙΕΚ και ΕΠΑΣ μαθητείας ΔΥΠΑ Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας.