ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Στις 10 Μαρτίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου, της γνωστής μας δηλαδή γκάιντας, του παραδοσιακού αυτού πνευστού μουσικού οργάνου, τους ήχους του οποίου συναντάμε σε κάθε σχεδόν θρακιώτικο άκουσμα. Γιορτάζοντας λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Άσκαυλου, το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας με συνδιοργάνωση της Θρακικής Εστίας Δράμας και του Μουσικού Σχολείου Δράμας και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χαριλάου

Στη μουσική αυτή συνάντηση συμμετείχαν η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Δράμας με υπεύθυνο διδασκαλίας τον κ. Τσιπουρίδη Χάρη, η οποία παρουσίασε θρακιώτικα τραγούδια με κεντρικό όργανο τη γκάιντα και με τη συνοδεία ποικίλων παραδοσιακών οργάνων, καθώς και η παραδοσιακή ορχήστρα μαθητών της Θρακικής Εστίας Δράμας με υπεύθυνο διδασκαλίας τον κ. Καλαβρινό Γιώργο, η οποία συνόδευσε μουσικά τα τραγούδια που ερμήνευσε η παραδοσιακή χορωδία Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Δράμας με χοράρχη τον κ. Στεφανάκη Νικόλαο. Προβλήθηκε επίσης το άκρως ενδιαφέρον εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Γκάιντες λαλούν» του εθνομουσικολόγου κ. Χάρη Σαρρή, διδάκτορα Μουσικών Σπουδών, ο οποίος εισέφερε στην εκδήλωση ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές πληροφορίες από τη μελέτη του πάνω στον άσκαυλο. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός ότι πολλά νέα παιδιά, που αγαπούν και ασχολούνται με τη μουσική, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και ασχολούνται με την εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων, δράση άλλωστε που στηρίζει έμπρακτα και η Θρακική Εστία Δράμας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολική Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Εκ του Δ.Σ. της Θρακικής Εστίας Δράμας