ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ Π. ΚΙΟΡΤΕΒΕ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Ι. ΣΙΡΛΑΝΤΖΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας επισκέφτηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κα Παρθένα Κιόρτεβε, τον Πρόεδρο του Σωματείου Νοσηλευτών κ. Ιάκωβο Σιρλαντζή και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιάννη Παπαδόπουλο.

«Η διαρκής φροντίδα της Περιφερειακής Αρχής θα συνεχίσει και στο μέλλον»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε: «Με αφορμή την 7η Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήρθαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας να κάνουμε μια συνάντηση με την Πρόεδρο των Γιατρών, τον Πρόεδρο των Νοσηλευτών και τον Πρόεδρο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας. Να τους ακούσουμε, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς τους και να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας υλοποιεί τρία έργα από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκ. ευρώ. Το ένα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Γενικού Νοσοκομείου της Δράμας και το έργο προχωρά ικανοποιητικά. Το άλλο αφορά την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων των κτηρίων, το οποίο βρίσκεται κι αυτό σε εξέλιξη. Και ετοιμάζεται ο διαγωνισμός, ο οποίος θα αναρτηθεί στο ΕΣΗΔΗΣ σε ένα μήνα από τώρα. Αυτή είναι μια πρόσφατη ενημέρωση για το τρίτο έργο της υγειονομικής αναβάθμισης που είχα από την κα Κεφαλίδου, την Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών και Περιβάλλοντος.

Επίσης, σε επίπεδο διοίκησης της Περιφέρειας, όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία, όπου και όποτε μας ζητήθηκε συνδράμαμε τόσο και με τις κλινικές Covid, όταν υπήρξε η έξαρση του κορωνοϊού, όσο και με την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

Αυτή η διαρκής φροντίδα της Περιφερειακής μας Αρχής θα συνεχίσει και στο μέλλον, αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας άπτονται και της κεντρικής διοίκησης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να τα μεταφέρουμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πράγμα που πραγματοποιούμε, και θα προσπαθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να δώσουμε όπου μπορούμε τις λύσεις που απαιτούνται, για να έχει ο κόσμος που επισκέπτεται το Νοσοκομείο μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες φροντίδας υγείας».

«Το Νοσοκομείο Δράμας βρίσκεται σε επίπεδα προ κορωνοϊού»

Η Πρόεδρος των Γιατρών κα Κιόρτεβε, στις δηλώσεις της, σημείωσε: «Το Νοσοκομείο Δράμας μετά από δύο χρόνια που παλεύει με τον κορωνοϊό, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Όσον αφορά τους γιατρούς, το πραγματικό νούμερο των γιατρών είναι το ίδιο. Έχει γίνει αυτή τη στιγμή η πρόσληψη μονίμων γιατρών, 4 γιατροί οι οποίοι προσλήφθηκαν πρόσφατα. Πολύ σημαντική η πρόσληψη, θα έλεγα όμως ότι αυτοί οι γιατροί ήταν ήδη εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, με άλλη σύμβαση εργασίας. Ήταν επικουρικοί γιατροί. Οπότε ο ουσιαστικός αριθμός των γιατρών που εργάζονται παραμένει ο ίδιος. Η πρόθεση της Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν ξέρω αν είναι να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι κινήσεις οι οποίες γίνονται μας ανησυχούν, για την είσοδο ιδιωτών, για τις συμπράξεις με ΣΔΙΤ. Είναι κάτι που τους επόμενους μήνες, απ’ ότι φαίνεται, θα ξεκαθαρίσει από την πλευρά της Κυβέρνησης. Εμείς είμαστε εδώ για να παλέψουμε για τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Ένα χρόνο μετά τα αιτήματα παραμένουν και διεκδικούνται από τους εργαζόμενους»

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Αν ανατρέξετε στα ρεπορτάζ που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια, θα δείτε πέρσι τέτοια ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν στην πύλη του Νοσοκομείου και διεκδικούσαν προσλήψεις γιατρών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Αιτήματα που και σήμερα, ένα χρόνο μετά, παραμένουν και διεκδικούνται από τους εργαζόμενους.

Με κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Δράμας. Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσληψη των 4 γιατρών και 1 διοικητικού συναδέλφου. Η συγκεκριμένη διοικητική υπάλληλος δουλεύει από το 2016 και οι γιατροί τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια. Είναι από προκήρυξη που έχει γίνει το 2019. Μέσα στα χρόνια της πανδημίας, μέχρι και τη στιγμή που συζητάμε, μόνο στα λόγια έχουμε ακούσει από την Κυβέρνηση ότι θα ανακοινώσει 4.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας. Το ακούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανά δύο μήνες ακούμε αυτές τις θέσεις, αλλά μέχρι και σήμερα που συζητάμε δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη. Τι έχει γίνει; Έχουν αποχωρήσει δεκάδες και χιλιάδες ανά τη χώρα εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. Κάποιες θέσεις από αυτές έχουν καλυφθεί με το λοιπό επικουρικό, το οποίο δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία πλήρως ανεπτυγμένα.

Βλέπουμε ότι η έξαρση της πανδημίας συνεχίζεται. Την Τετάρτη 6 Απριλίου είχε 33 νοσηλευόμενους στην Κλινική Covid. Συνεχίζουμε να έχουμε διασωληνώσεις ασθενών, μπορεί όχι με τον ρυθμό που διασωληνώναμε το προηγούμενο διάστημα, αλλά πριν 4-5 ημέρες διασωληνώσαμε έναν 62χρονο. Η κατάσταση, δηλαδή, παραμένει κρίσιμη. Τα νοσοκομεία παραμένουν νοσοκομεία μίας νόσου».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρουμε είτε σε τοπικό είτε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης τα ζητήματα που μας απασχολούν ως εργαζόμενοι στην υγεία γενικότερα, αλλά και ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο της Δράμας, που το έχουμε πει πολλές φορές είναι στο 50% περίπου οι εργαζόμενοι ιατροί και παρόμοιες καταστάσεις στο υπόλοιπο προσωπικό». «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και συζητάμε για το πώς θα έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που θα καλύπτει πραγματικά όμως τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού της χώρας και της περιοχής μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Δράμας.

«Φωνή απελπισίας, αγανάκτησης, αγωνίας για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων»

Τέλος, ο Πρόεδρος των Νοσηλευτών κ. Σιρλαντζής, με την ιδιότητα του Προέδρου του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Α.Μ.Θ. και του Αντιπροέδρου της πανελληνίας ομοσπονδίας ανέγνωσε ανοιχτή επιστολή που έχει συνταχθεί για σταλεί στην Κυβέρνηση. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Οι νοσηλευτές βγάζουν φωνή απελπισίας, αγανάκτησης, αγωνίας για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι νοσηλευτές παρέχουμε τις πολύτιμες υπηρεσίες μας με ποιοτική φροντίδα υγείας προς τους ασθενείς κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2021 τιμωρούν τους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας νοσηλευτές και τις οικογένειές τους με στέρηση μισθού.

Τιμωρούν τους εμβολιασμένους νοσηλευτές, που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες με μη ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών-ασθενών διαχρονικά στα δημόσια νοσοκομεία, με στέρηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης και αδεών, λόγω μη επάρκειας νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών στις νοσηλευτικές διευθύνσεις των νοσοκομείων.

Τέλος, τιμωρούν τους ίδιους τους ασθενείς που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, στις ήδη διαχρονικές ελλείψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω μη μόνιμων προσλήψεων, μεγάλης αποχώρησης, λόγω συνταξιοδότησης, αποχωρήσεων νοσηλευτών από το επάγγελμα με παραίτηση, μακροχρόνιων ασθενειών συναδέλφων, προστέθηκαν και οι συνάδελφοι νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Εμείς οι νοσηλευτές έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε συγγνώμη από τους ασθενείς που για τις εσφαλμένες πολιτικές, δεν μπορέσαμε να τους παρέχουμε τη νοσηλευτική φροντίδα που θα θέλαμε. Οι νοσηλευτές περιμένουμε για την ένταξή μας στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τη σύσταση ενιαίου επαγγελματικού νοσηλευτικού κλάδου, κάτι που το δικαιούμαστε και το αποδείξαμε με πράξεις όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δίνοντας ένα συνεχή αγώνα δίπλα στους ασθενείς. Όμως, η προσωπική υπόσχεση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργείου έμεινε υπόσχεση.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, δώστε τώρα λύση, με επιστροφή των συναδέλφων νοσηλευτών που έχετε σε αναστολή. Πάρτε πίσω τώρα την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για παράταση της αναστολής τους. Οι συνάδελφοι που είναι στην αναστολή πρέπει να επανέλθουν στην εργασία τους και οι σκέψεις του Υπουργείου Υγείας για παράταση της αναστολής τους ή και της απόλυσής τους, θα είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις σε ένα ήδη σύστημα υγεία που κανείς δεν περισσεύει.

Ζητάμε σύσταση ενιαίου νοσηλευτικού επαγγελματικού κλάδου και ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Γρήγορες διαδικασίες προσλήψεων, που ανακοινώθηκαν, για μόνιμο προσωπικό. Άμεση λύση για τους χιλιάδες συμβασιούχους νοσηλευτές που ενισχύουν με τις υπηρεσίες τους τις νοσηλευτικές διευθύνσεις των νοσοκομείων».

Ο κ. Σιρλαντζής ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Έχουν ανακοινωθεί και περιμένουμε αυτές τις 4.000 θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε ότι έχουν κατατεθεί περίπου 4.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι οι 4.000 δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό των ελλείψεων που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό».