ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Κίνδυνος ακόμα και για ατυχήματα, αλλά και για την υγεία των πολιτών

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Μεγάλα παράπονα έχουν οι κάτοικοι του Οικισμού Πανοράματος απέναντι στη Δημοτική Αρχή του Χριστόδουλου Μαμσάκου αλλά και στη ΔΕΥΑΔ.

Αφορμή αυτών των παραπόνων σωρεία περιστατικών, με πρωτεύοντα τα μπάζα που έχουν πεταχτεί στον κεντρικό δρόμο, ακριβώς στους πρόποδες του Κορυλόβου, δίνοντας μια άσχημη εικόνα αισθητικά, αλλά παράλληλα δημιουργώντας και μία επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών κατάσταση.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν και με τη γραφειοκρατία, αλλά και με την ολιγωρία πολλών χρόνων από σειρά διοικήσεων του Δήμου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος κ. Χρήστο Μαυρίδη «τα κοινόχρηστα οικόπεδα είναι παντελώς παρατημένα στην τύχη τους και σε πολλές περιπτώσεις τα δένδρα που είναι μέσα σε αυτά ακουμπάνε τα παρακείμενα σπίτια. Σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθούν ακόμα και καταστάσεις που έχουμε δει κατά καιρούς ανά το πανελλήνιο».

Και συνεχίζει ο κ. Μαυρίδης: «Να μη συζητήσουμε για τα πεζοδρόμια τα οποία δεν υπάρχουν καθώς επίσης και για τους χώρους άθλησης που είναι σε κακή κατάσταση. Διάσπαρτα κλαδιά και κορμοί πεσμένων δένδρων συνθέτουν το σύνολο της εικόνας ενώ οι κάδοι που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τος ανάγκες των κατοίκων».

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στον Οικισμό Πανοράματος διαπιστώθηκε πως κάδοι απορριμμάτων βρίσκονται στον παράλληλο δρόμο της Ε.Ο. Δράμας Σιδηρονέρου και μόνο εκεί. Αυτό διότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλα σημεία ψηλότερα στον Οικισμό δεδομένου πως αυτό θα κάνει αδύνατη την περισυλλογή των απορριμμάτων λόγω της αδυναμίας των απορριμματοφόρων να φτάσουν στην κορυφή του οικισμού με το φορτίο που θα έχουν στα οχήματα.

«Ο φωτισμός σε πολλά σημεία δεν είναι επαρκής, ενώ συγκεκριμένα αντλιοστάσια βρίσκονται σε σημεία με όχι και τόσο εύκολη πρόσβαση» προσθέτει ο κ. Μαυρίδης.

«Για τους χώρους άθλησης καλό είναι να μη μιλήσουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων «για πλήρη και ολοσχερή εγκατάλειψη», αφήνοντας όμως και αιχμές πως «οι λύσεις που βρίσκονται για τους κατοίκους του Πανοράματος έχουν να κάνουν μόνο με οικονομικό κίνητρο υπέρ του Δήμου Δράμας και της ΔΕΥΑΔ».

Γεγονός πάντως είναι πως δεν έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οικισμού Πανοράματος, ενισχύοντας τη γραφειοκρατία, διότι οι παρεμβάσεις οι οποίες ζητούν οι κάτοικοι, στεκόμενη η Δημοτική Αρχή στο γράμμα του νόμου, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Πανοράματος είναι υπό εκκαθάριση, ενώ υπάρχουν και σημαντικές οφειλές (χρέη), γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις όποιες κινήσεις προκειμένου ο Οικισμός να παραχωρηθεί στον Δήμο Δράμας, ώστε να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά και «άνευ ουσίας» (κατά την άποψη ορισμένων διοικούντων) προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί του.

Αυτό είναι και το μεγάλο παράπονο των κατοίκων του Οικισμού λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όταν μας ζητήθηκε να πληρώνουμε το νερό στην τιμή που το πληρώνει η Δράμα δεν είπαμε τίποτα και μάλιστα συμβάλαμε οικονομικά για τη σύνδεση του δικτύου (επί της Δημαρχίας του κ. Θωμά Μαργαρίτη).

Στη συνέχεια επί Δημαρχίας κ. Κυριάκου Χαρακίδη τα χρήματα αυτά που είχαν εισπραχθεί για τη σύνδεση επιστράφηκαν στους κατοίκους του Πανοράματος, αλλά η τιμή του νερού (αν και έπρεπε να έχουμε τιμολόγιο Καλλιφύτου, καθώς ανήκουμε στο Αγρόκτημα Καλλιφύτου) είναι ίδια με αυτή την τιμή της Δράμας που είναι καθαρά αστική περιοχή».

Να σημειωθεί εδώ πως μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος των κάδων από τους κατοίκους του Οικισμού Πανοράματος η εφημερίδα «Εργασία… συν» επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιάννη Εφραιμίδη και δεσμεύτηκε να δει το θέμα άμεσα για ενίσχυση κάδων στην παράπλευρη οδό έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης επί του οδοστρώματος.

Εν αναμονή λοιπόν της αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής και πρωτίστως του κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου για το Πανόραμα Δράμας καθ’ ότι εκεί μένουν και πολλά στελέχη αιρετοί, αλλά και διοικητικοί της σημερινής Δημοτικής Αρχής και όπως είναι λογικό θα βλέπουν και ίσως να προσυπογράφουν, αν όχι όλα, αρκετά από αυτά που αναφέρει το ρεπορτάζ.