Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το σώμα ήταν και ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Οι βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν παρουσιαστεί ήδη από πλευράς Κυβέρνησης και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου εισήχθη προς συζήτηση μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιου Ηλιόπουλου και με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων παρατάξεων.

«Συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα»

Στην εισήγησή του ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το νέο εκλογικό νόμο ως «συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα» και πρόσθεσε: «Γυρίζουμε πίσω τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ενισχύεται το δημαρχοκεντρικό πλειοψηφικό σύστημα ακόμη περισσότερο, ακόμη και από το 2006». Για το γεγονός ότι μειώνεται το ποσοστό εκλογής Δημάρχου από το 50% στο 43%, ο κ. Ηλιόπουλο είπε πως «στην ουσία υπάρχει μια κλοπή της ψήφου των πολιτών», ενώ για το ότι τα 3/5 των εδρών σε όλα τα συμβούλια (Δημοτικό Συμβούλιο, επιτροπές, νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις) θα το κατέχει η πλειοψηφούσα παράταξη, επεσήμανε πως θα οδηγήσει σε «έλλειμμα ελέγχου, αδιαφάνεια, κατασπατάληση χρήματος και τις διευκολύνσεις των ημετέρων». Σχετικά με το πλαφόν 3% για εκλογική μιας παράταξης, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως «στην πράξη στο Δήμο της Δράμας το όριο για την είσοδο μιας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι περίπου στο 6%». Για αυτό, συνέχισε, στο νέο σύστημα θα υπάρχει πιο συγκεντρωτικός και αυταρχικός τρόπος διοίκησης, ενώ επιβάλλεται ο διπολισμός και ο ακραίος κομματισμός στην Αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ο νέος εκλογικός νόμος «καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων, την ξεχωριστή κάλπη στα κοινοτικά συμβούλια, υποχρεώνοντας έτσι ενεργούς πολίτες που είδαμε να αναδεικνύονται στις προηγούμενες εκλογές να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, με σκοπό να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στις υποθέσεις του τόπου τους». Ακόμη, ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε πως δημιουργούνται «προϋποθέσεις να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και στην Αυτοδιοίκηση» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «δίνεται ο ρόλος του βασικού υποτομέα της γενικής κυβέρνησης για να εφαρμόσει όλες τις μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και τις έχουν υιοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις».

«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο αυτές τις αντιδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και τόνισε πως ως παράταξη ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, κάλεσε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν θέση υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής. Ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο νόμο.

«Η Κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση»

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής τις θέσεις της παράταξης παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης. «Η Κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης και πρόσθεσε πως «αυτή είναι και η άποψη της ΚΕΔΕ». Όπως είπε η Κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές, αφού ο προηγούμενος εκλογικός νόμος ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Πάντως, εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να υπάρχει η δυνατότητα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

«Ο Δήμαρχος θα κάνει ό,τι θέλει»

Από την παράταξη «πόλη+ζωή» τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μελισσινός, ο οποίος εκτελούσε χρέη επικεφαλής στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Όπως είπε ο κ. Μελισσινός, «είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής», επισημαίνοντας πως «στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εκφράζονται περισσότεροι σύμβουλοι από διάφορες παρατάξεις». Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη του, καθώς με το νέο τρόπο εκλογής οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν κομματικές.

«Στο χρόνο που έχουμε διανύσει με την απλή αναλογική, αποδείξαμε και ως παράταξη, αλλά και γενικά ως Δημοτικό Συμβούλιο, ότι οι συνεργασίες είχαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη λήψη σωστών αποφάσεων» σημείωσε ο κ. Μελισσινός, εκφράζοντας, παράλληλα, τη διαφωνία του και για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής κοινοτικών συμβουλίων. Όπως είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή», «ο Δήμαρχος θα κάνει ό,τι θέλει» και «για μένα δεν είναι δημοκρατικό».

«Μεγάλη οπισθοχώρηση στο θέμα των κοινοτήτων»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης εξέφρασε τη συμφωνία του ως προς την έκδοση ψηφίσματος και πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής η οποία θα επεξεργαστεί το ψήφισμα, καθώς η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» έδωσε ταξική διάσταση στο θέμα. Όσον αφορά τις αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου, σημείωσε πως «το χειρότερο κομμάτι» είναι το ζήτημα των κοινοτήτων, κάνοντας λόγο για «μεγάλη οπισθοχώρηση». Ειδικά για τον τρόπο εκλογής των κοινοτήτων, τόνισε, πως ο ισχύων νόμος πέτυχε, καθώς «έχει βάλει συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε κατ’ εξοχήν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια» και «αρκετοί νέοι και καινούργιοι στην Αυτοδιοίκηση συμμετείχαν». Επίσης, ο κ. Τσιαμπούσης χαρακτήρισε «εντελώς στρεβλό» να επιλέγει μια τοπική κοινωνία με μεγάλο ποσοστό κάποιον για Πρόεδρο, όμως αυτός να μην εκλέγεται καθώς θα εκλέγεται όποιος είναι με την παράταξη του Δημάρχου. Όπως είπε, «αναιρείται τελείως η λογική της δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «άλλα θα ψηφίζουν στο χωριό και άλλος άνθρωπος θα βγαίνει».

Ακόμη, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» είπε πως θα είναι πολύ δύσκολο να κατατεθούν ψηφοδέλτια έως τις 30 Ιουνίου, όπως θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι σε όλες τις κοινότητες χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 3 υποψήφιοι για να μπορέσει να κατεβεί κάποιος στις εκλογές. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στη δημοκρατία, όπως τη θέλουμε και όπως πρέπει να είναι, για να συμμετάσχουν περισσότεροι», ανέφερε. Σχετικά με την απλή αναλογική, ο κ. Τσιαμπούσης είπε πως «δεν πέτυχε, ούτε όμως απέτυχε» και τόνισε ότι «σε γενικές γραμμές, οι αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου στη μεγάλη πλειοψηφία τους λαμβάνονται με απόλυτη ομοφωνία». Όπως επεσήμανε, «υπήρξαν προβλήματα και δυσκολίες. Οφείλονται κατά βάση στο γεγονός ότι οι Δημοτικές Αρχές, όπως είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν, έμαθαν να λειτουργούν με ένα Δήμαρχο ο οποίος κάνει κουμάντο στα πάντα». Τέλος, για την εκλογή Δημάρχων με 43% ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι αντίθετος, καθώς με ένα ποσοστό 39-40% γίνεται η εκλογή Πρωθυπουργού.

«Κανένας δεν θα μπορέσει στο μέλλον να κατέλθει, πλην δύο ψηφοδελτίων»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος ανέφερε πως ο εκλογικός νόμος είναι «χειρότερος από την 21η Απριλίου» και πρόσθεσε πως «καταργεί τα πάντα» και «η Δημοκρατία πάει στον κάδο των αχρήστων». Μάλιστα, σημείωσε πως ενδεχομένως το 2023 στις εκλογές να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος, καθώς μπορεί να υπάρχει μέχρι τότε μια άλλη Κυβέρνηση. «Ας είμαστε λίγο σε αναμονή, γιατί οι καιροί είναι οι κρίσιμοι», επεσήμανε. Απευθυνόμενος προς την Δημοτική Αρχή, ο κ. Καλαϊδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του, «γιατί ως παράταξη υιοθετείτε και δεν αντιδράτε και θέλετε να προχωρήσετε σε αυτό τον εκλογικό νόμο, ο οποίος πριν μερικά χρόνια ήταν δύσκολο και σε εσάς να καταρτίσετε το ψηφοδέλτιό σας». «Κανένας δεν θα μπορέσει στο μέλλον να κατέλθει, πλην δύο ψηφοδελτίων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα».

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής έφερε πάρα πολλά και σημαντικά προβλήματα»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος διευκρίνισε πως θα εκφράσει προσωπική γνώμη, η οποία δεν θα δεσμεύει την παράταξή του. «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής από το 2019 και μετά έφερε πάρα πολλά και σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Και δεν ξέρω κατά πόσο εν τέλει δεν νόθευσε τη βούληση των πολιτών» ανέφερε ο κ. Τάσσου και παρέθεσε ως «τρανό παράδειγμα» τη διάλυση της ΔΕΚΠΟΤΑ, αν και οι πολίτες επέλεξαν στον δεύτερο γύρο τον κ. Μαμσάκο και την παράταξή του που δεν το είχε στο πρόγραμμά της.

Στα θετικά του νέου νόμου ο κ. Τάσσου συμπεριέλαβε το γεγονός ότι η παράταξη που θα κερδίζει θα έχει την πλειοψηφία, το ότι δίνεται δυνατότητα εκλογής από την πρώτη Κυριακή, αλλά και την επαναφορά της πενταετούς θητείας. Θετικό επίσης, συνέχισε, είναι και το γεγονός ότι «το νομοσχέδιο έρχεται δυόμιση χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές και όχι την τελευταία στιγμή, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τάσσου εξέφρασε τη διαφοροποίησή του στο σύστημα εκλογής Προέδρων, μετά από συνάντηση που είχε, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, με τους Προέδρους των κοινοτήτων. Όπως είπε, με μια επιφύλαξη ως προς την αντισυνταγματικότητα θεσμοθέτησης τρίτης κάλπης, «το σύστημα λειτούργησε. Κινητοποίησε δυνάμεις στα χωριά. Κινητοποίησε ανθρώπους που δεν ήθελαν να μπουν υπό την ομπρέλα μιας παράταξης και βοήθησε να εκφραστούν δυνάμεις, οι οποίες σε κάποια άλλη περίπτωση ίσως δεν θα εκφραζόταν». Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Τάσσου, επεσήμανε πως η προσωπική του άποψη είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να επανεξεταστεί.

Τελικά, το σώμα αποφάσισε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταλήξει σε κάποιο ψήφισμα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε και από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να είναι ομόφωνο, αλλά θα εκφράζει την πλειοψηφία των μελών του σώματος.