ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 τα εγκαίνια του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Νικηφόρου, το οποίο βρίσκεται στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου. Παρόντες στη τελετή ήταν η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αναστασία Γκίκα, οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, η πρώην Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο Περιφερειακός Διευθυντή Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης κ.α.

Η Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έχετε βάλει ένα λιθαράκι γα να προχωρήσει η δημόσια εκπαίδευση ακόμα περισσότερο. Εξάλλου, η εκπαίδευση είναι η σημαντικότερο επένδυση στη χώρα. Μέσα από τις δράσεις που υλοποιείτε διευρύνονται οι εκπαιδευτικοί ορίζοντες των παιδιών και συμμετέχουν σε διαδικασίες βιωματικής μάθησης».

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησαν, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Νικηφόρου (με γιγαντοοθόνη και εκτός αίθουσας για να μπορούν όλοι  οι παριστάμενοι να παρακολουθήσουν την εκδήλωση) ομιλίες από τον κ. Ιωάννη Σειραδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ., με θέμα «Ύπαρξη οργανικών χημικών ενώσεων απαραίτητων για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα και σε μεγάλα μοριακά νέφη του γαλαξία μας» και από τον κ. Άγγελο Τσιάρα, μεταδιδακτορικό ερευνητή Αστρονομίας με θέμα «Πλανήτης Γη: μια σταγόνα στον ωκεανό του σύμπαντος».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι χορηγοί που συνέβαλαν στη δημιουργία του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου, ανακοινώθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου για την ονοματοδοσία σε «Άγγελος Τσιάρας» της αίθουσας του εργαστηρίου φυσικής του Γυμνασίου Παρανεστίου προς τιμήν του Δραμινού επιστήμονα, ενώ επίσης τιμήθηκε για την προσφορά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» και καθηγητής Φυσικής στο Γυμνάσιο Νικηφόρου κ. Μιχάλης Δογραματζίδης.

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου ανέφερε για την εκδήλωση: «Τα αστέρια φώτισαν τον Δήμο Παρανεστίου. Μια βραδιά αστέρων και μια υπόσχεση για την περιοχή του Δήμου μας, ότι θα λάμπει σαν φάρος για πάντα το αστρονομικό παρατηρητήριο Νικηφόρου. Με την παρουσία και την βράβευση του ακούραστου φυσικού κ. Μιχάλη Δογραματζίδη, του αξιότιμου καθηγητή κ. Ιωάννη Σειραδάκη και του ερευνητή κ. Αγγέλου Τσιάρα όπου και πήρε το όνομα του η αίθουσα φυσικής του Γυμνασίου-Λυκείου Νικηφόρου είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τον κόσμο της αστροφυσικής». Επίσης, ο κ. Καγιάογλου επεσήμανε: «Βλέποντας το υπέροχο ηλιακό πάρκο και το χώρο με τα πειράματα και τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν, αποκαλύφθηκε το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο που είναι μοναδικό στην χώρα μας. Η Γ.Γ. Αναστασία Γκίκα εντυπωσιάστηκε και μετά από πρότασή μου, άφησε υποσχέσεις για την δημιουργία πρότυπου πειραματικού Γυμνασίου- Λυκείου στο Νικηφόρο, όπου θα είναι ένας “μαγνήτης” για όλα τα σχολεία της χώρας μας».