Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στα Κουδούνια Δράμας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος τέλεσε τα εγκαίνια του παλαιού ιερού ναού, που χτίστηκε από τους πρόσφυγες, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και ανακατασκευάστηκε.

Ο ναός αφιερώθηκε στη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντος Αγίου Δαυίδ του Μεγάλου Κομνηνού, των τριών τέκνων του βασιλοπαίδων Γεωργίου, Βασιλείου, Μανουήλ και του ανεψιού του και διαδόχου του θρόνου Αλεξίου, που μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη την 1η Νοεμβρίου του 1463.

Είναι ο πρώτος ναός που αφιερώθηκε στους αγίους αυτούς μάρτυρες όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκδηλα συγκινημένος γιατί τον αξίωσε ο Θεός να εκπληρώσει το χρέος του Ποντιακού Ελληνισμού εδώ στη μαρτυρική Δράμα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Παύλος: ««…θεωρώ ιδιαίτερη τιμή και ευλογία που εγώ ως Πόντιος Ιεράρχης εκίνησα τις ιεροκανονικές διαδικασίες για την κατάταξη στο αγιολόγιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του τελευταίου αυτοκράτορος της Τραπεζούντος και του Ελληνισμού Δαυίδ του Μεγάλου Κομνηνού, των τριών τέκνων του Βασιλείου, Γεωργίου, Μανουήλ και του ανεψιού αυτού και διαδόχου του θρόνου Αλεξίου που μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη την 1ην Νοεμβρίου του 1463.

Το ιερό έργο της αγιοκατατάξεως πραγματοποιήθηκε το 2013 κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 550 χρόνια από το μαρτύριο τους. Σήμερα ολοκληρώσαμε το ιερό αυτό χρέος με τον εγκαινισμό του ναού τους, του πρώτου σ’ όλον τον κόσμο…».

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Χαράλαμπο Παπαεμμανουήλ και τους ενορίτες για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού και απένειμε στον π. Χαράλαμπο το Οφφίκιο του Οικονόμου.