ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

  • Τέλος εποχής για την μετά τον Αμερικής Ιάκωβο Ομογένεια!

 

Έπρεπε να γράψω για τον Μητροπολίτη Μελόης Κυρό Φιλόθεο, πνευματικό μου Πατέρα, τον τελευταίο των Μοϊκανων, επί εποχής Ιακώβου, και μαζί με αυτόν ως μνημόσυνο αιώνιο να θυμηθώ τον Σίλλα Μητροπολίτη Υερσέης, τον Επίσκοπο Δορυλαίου Αθηναγόρα και νυν Μητροπολίτη Κεντρώας Αμερικής, με έδρα το Μεξικό, τον Επίσκοπο Τρωάδας Αλέξιο, νυν Μητροπολίτη Ατλάντας και τον πνευματικό μου Πατέρα Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Κυρό Ιάκωβο και δέομαι προς τον Παντεπόπτη Κύριο τας ψυχάς Κυρού ΙΑΚΩΒΟΥ, Κυρού ΣΙΛΛΑ, Κυρού ΦΙΛΟΘΕΟΥ εν κόλποις Αβραάμ και Ισαάκ γευομένων τα του Παραδείσου Αιωνία η μνήμη αυτών.

Δεν θα ξεχάσω, όσο ζω, το παράπονο που άκουγα από τα χείλη του ευγενούς και ανοιχτόκαρδου αειμνήστου Μητροπολίτη Μελόης Φιλοθέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που όσο παρέμενε Επίσκοπος έπρεπε κάθε φορά που λειτουργούσε να πηγαίνει τελευταίος στη σειρά και οπωσδήποτε μετά και από Μητροπολίτες που είχαν εκλεγεί και χειροτονηθεί ακόμη και την προηγούμενη μέρα. Το έθετε ως θέμα και παράπονο στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

Στη Σύνοδο της 8ης Ιουλίου 2015, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισηγήθηκε την ανύψωση της Επισκοπής Μελόης σε Μητρόπολη και ένας εκ των συμμετεχόντων Συνοδικών Μελών τότε Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ενίστατο και ο οποίος είπε ότι δεν είναι ωραίο να γεμίσουμε από Μητροπολίτες!

Προφανώς διότι δεν ήθελε την προαγωγή Βοηθού Επισκόπου του που είχε συμπεριλάβει στην εισήγησή του ο Πατριάρχης. Ίσως είναι πιο εύκολο για τον Σεβ. Γερμανίας να συνυπάρχει και να συμπροσεύχεται με ετεροδόξους, παρά με Ορθόδοξους Μητροπολίτες μετά την προαγωγή του Φιλοθέου σε Μητροπολίτη.

Η χαρά του αειμνήστου Γέροντα Φιλοθέου ήταν μεγάλη. Μου το ανακοίνωσε τηλεφωνικά μετά δακρύων. Το χάρηκε σαν παιδί, μολονότι είχαν περάσει τα χρόνια και η υγεία του είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

Δεν θα έπρεπε η Εκκλησία να αποκαταστήσει αυτή την αδικία ή περιμένει να το κάνει όπως στην περίπτωση του Μελόης;

Ασφαλώς και δεν είναι μείζον εκκλησιαστικό θέμα και όποιος έχει την υγεία του τα έχει όλα! Αλλά γιατί κάποιοι να θέλουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον άσπλαχνο τρόπο και να αδιαφορούν για τους συνεπισκόπους τους; Όλοι την ίδια κατάληξη θα έχουν, «χους εις και εις χουν απελεύσει».

Έφυγε την Τετάρτη 10 Μαΐου ο Μητροπολίτης Μελόης κυρός Φιλόθεος, ο όποιος μαζί με τον Μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Κυρό Ιάκωβο ήταν επί πολλά χρόνια που παρεπιδήμησα στην Αμερική, Πνευματικοί μου Ταγοί, ο τελευταίος των ανθρώπων που υπηρέτησαν και συνδέθηκαν με τον Μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.

Ο Φιλόθεος είχε εισαχθεί και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, σε νοσοκομείο της Νέας Υερσέης, μετά από συμπτώματα χαμηλής πίεσης που παρουσίασε μετά την συνήθη αιμοκάθαρση που του παρείχετο από την ειδική μονάδα νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο Φιλόθεος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την 1η Σεπτεμβρίου του 1924. Υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου από το 1971 μέχρι και το 1996. Ήταν πάντα στο πλευρό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου. Ο άνθρωπος που συναντούσες πρώτο από όλους, όταν έμπαινε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν. Το γραφείο του, ακριβώς απέναντι από το Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο, έμοιαζε με τον φάρο που προετοίμαζε τους επισκέπτες για τον υπέρλαμπρο ήλιο που φώτιζε όλη την ομογένεια και ήταν ο αείμνηστος Μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Ο Φιλόθεος μαζί με τον επίσης τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Υερσέης Σίλα, ήταν οι εξ απορρήτων ιεράρχες του Ιακώβου. Τους χρησιμοποιούσε πάντα σε ειδικές αποστολές και ήταν οι πλέον έμπιστοί του συνεργάτες! Μαζί τους πήρε μεγάλες χαρές και μοιράστηκε χιλιάδες πίκρες!

Ο αείμνηστος Φιλόθεος είχε έλθει στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, όντας ακόμα διάκονος. Τον είχε ακούσει να ψάλει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, όπου ήταν τότε διάκονος μαζί με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Χίου Διονύσιο! Εκεί εντυπωσιάστηκε από την καλλιφωνία και την μελωδικότητα και των δύο διακόνων, αλλά έδειξε αδυναμία στο ψάλσιμο του Φιλοθέου το οποίο ευωδίαζε από «πολίτικο θυμίαμα», όπως του είπε τότε και τον προσκάλεσε στην Αμερική! Αυτό ήταν η αρχή! Έκτοτε βαθμηδόν τον ανέδειξε.

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σκράντον της Πενσυλβάνιας από το 1961 μέχρι το 1965 και επίσης στην κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το 1965 έως και το 1971.

Στη συνέχεια, στις 6 Ιουνίου 1971, σε ηλικία 47 ετών χειροτονήθηκε από τον Ιάκωβο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τιτουλάριος Επίσκοπος Μελόης, Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Όταν το 1978 έγινε η δημιουργία Επισκοπών και οι Επίσκοποι απέκτησαν τις ονομασίες των τοπικών πόλεων, Σικάγου, Ντιτρόιτ, Βοστώνης, κ.λπ. ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε καλέσει στο γραφείου του τον Επίσκοπο Φιλόθεο και του είπε να επιλέξει σε ποιά Επισκοπή θα ήθελε να πάει, προτού εισηγηθεί στο Πατριαρχείο και ανακοινώσει τις τοποθετήσεις.

Ο Επίσκοπος Φιλόθεος του απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να πάει σε καμία Επισκοπή, αλλά να παραμείνει πλησίον του ως βοηθός του, πράγμα που έγινε γιατί αυτό επιθυμούσε ο Ιάκωβος! Και όταν αργότερα, το 1983, απομάκρυνε τον Βοστώνης Άνθιμο για τους γνωστούς λόγους και πριν καταλήξει στον νυν Βοστώνης Μεθόδιο, είπε στον Φιλόθεο να τον πάει Βοστώνης για να επουλώσει τις πληγές που είχαν δημιουργηθεί! Αλλά και πάλι τότε αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι τον πρόλαβαν πια τα χρόνια του.

Ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε όσο λίγοι Ιεράρχες! Στις ΗΠΑ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς ομογενειακούς φορείς και συλλόγους, των οποίων τις εκδηλώσεις τίμησε επί πολλές δεκαετίες και εξακολουθούσε και μέχρι την τελευταία του πνοή να τιμά και με την παρουσία του και τους λόγους του, τους οποίους εκφωνούσε πάντοτε στην ελληνική γλώσσα. Αυτό ήταν και ένα θέμα τριβής του με τον Ιάκωβο όταν αποφάσισε να φέρει την αγγλική γλώσσα στη λατρεία της Εκκλησίας με πιο έντονο τρόπο! Στο τέλος του ο Ιάκωβος παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν ένα από τα τρία μεγάλα λάθη του!

Την 1η Οκτωβρίου 1997, μετά την εξαναγκαστική από το Πατριαρχείο παραίτηση του Ιακώβου και την έλευση του νέου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, ο Φιλόθεος απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας. Δεν τον ήθελε στα πόδια του ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Αλλά συνέχισε να λειτουργεί και να παρίσταται σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομογένειας!

Στις 8 Ιουλίου 2015, με εισήγηση του ίδιου του Πατριάρχη και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη! Κάτι που το εδικαιούτο από πολλά χρόνια, του το έδωσε, δυστυχώς, η Μητέρα Εκκλησία δύο μόλις χρόνια προ της κοίμησής του!

Με τον αείμνηστο καλό μου Φιλόθεο, συνδεόμουν φιλικά πολλά χρόνια! Τα έτη σπουδών μου στις ΗΠΑ ήταν για μένα ένας δεύτερος πατέρας! Θα μένουν στην ιστορία οι περίφημες μακαρονάδες και πολίτικες σαλάτες που μας έκανε η αδελφή του Έλλη, ο φύλακας Άγγελός του έως το τέλος της ζωής του! Ήταν οι ίδιες μακαρονάδες και σαλάτες και όχι μόνο που τρώγαμε, κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη ο Χριστόδουλος ως Δημητριάδος και έμενε σε διπλανό διαμέρισμα στο πολυώροφο κτίριο του Φιλοθέου στο Φορτ- Λη, στη Λεόνια στη Νέα Υερσέη!

Τελευταία φορά που συνομίλησα τηλεφωνικά μαζί του ήταν δύο ημέρες προ της μοιραίας εγχείρησης! Έκτοτε μάθαινα νέα του από της αδελφή του Έλλη, τον άνθρωπο που του αφιερώθηκε σε όλη του τη ζωή.

Ο Θεός να τον αναπαύσει! Και τώρα που θα βρεθεί και πάλι κοντά στον αείμνηστο Ιάκωβο, θα έχουν πολλά να πουν για όλους και για όλα και κυρίως για τους άσπονδους φίλους τους, που όσο ζούσαν τους… έθαβαν και τώρα που έφυγαν από ζωή τους… υμνούν!