ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

 

 

Αναφορά προς τους Υπουργούς  Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, – Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα «Επιστολή Επιμελητηρίου Δράμας για τη χρήση του όρου “Μακεδονία” από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων», κατέθεσε η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Σας καταθέτω επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας σχετικά με τη συνεχή, παράνομη χρήση του όρου «Μακεδονία» από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων. Πρόσφατο παράδειγμα, η έκθεση Prowein 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, η οποία αποτελεί κορυφαία διοργάνωση της οινοπαραγωγής όλου του πλανήτη. Εκεί τα Σκόπια παρουσίασαν κρασιά με ετικέτες «Wines of Macedonia» – παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία – αφού η Ελλάδα έχει κατοχυρωμένο τον Μακεδονικό Οίνο ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε.

Ειδικά στη Δράμα, η οινοπαραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο με δυναμική αναπτυξιακή προοπτική. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται περισσότερα από 5.000 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατομμύρια φιάλες με το 30% – 50% να εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην τοπική οικονομία ο αμπελο – οινικός κλάδος έχει δώσει νέα πνοή και εξαγωγική προοπτική με προσέλκυση επενδύσεων και σημαντική συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, τα κρασιά της περιοχής έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ ο ρόλος της οινοπαραγωγής είναι καταλυτικός και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. στη Δράμα.

Όπως είναι ξεκάθαρο τεράστιες είναι ήδη οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα. Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

 

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου