Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το… κενό στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς λόγω της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σχεδόν σε στάση πληρωμών. Οι συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης προκαλούν τριγμούς στο υπερταμείο ασφάλισης, το οποίο καλείται εδώ και πολλούς μήνες να αντιμετωπίσει την «αιμορραγία» στα ταμεία του.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ασφαλιστικό ταμείο αποτυπώνεται και στα έσοδα του Ιανουαρίου, τα οποία σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας βαίνουν μειούμενα. Τον Ιανουάριο τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ήταν μειωμένα κατά 30%, καθώς στο ταμείο μπήκαν 243 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα έσοδα από εισφορές μη μισθωτών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες τον πρώτο μήνα του 2021 ήταν λιγότερα κατά περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η “τρύπα” στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μισθωτών και μη μισθωτών με το “καλημέρα” της νέας χρονιάς είναι λιγότερα κατά 323 εκατ. ευρώ.
Υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι όσο οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές η κατάσταση χειροτερεύει. Κι αυτό, γιατί οι επαγγελματίες όχι μόνο έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά δημιουργούν και νέες οφειλές. Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το enikonomia.gr το 2020 τα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα, από εισφορές μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων κλ.π) 250 εκ. ευρώ λιγότερα, ενώ και τα έσοδα από τις ρυθμίσεις συρρικνώθηκαν κατά 250 εκ. ευρώ.
Ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι ίσως το πιο δύσκολο από την αρχή της πανδημίας για τα ταμεία, εκτιμώντας ότι απόκλιση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Μόνη λύση για να πάρουν μια μικρή ανάσα οι ασφαλισμένοι είναι να υπάρξει μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση για κορονο-χρέη. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως έχει στην ατζέντα του το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να απεγκλωβίσει τις χιλιάδες επιχειρήσεις που βυθίζονται κάθε μέρα σε νέα χρέη λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη μετά Covid 19 εποχή προβλέπει 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο έως 2,5%, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και 120 δόσεις αλλά μόνο για αυτούς που έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Πηγή: enikonomia.gr