ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗ «ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

  •  «Με τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να ενισχύσουμε τη Δραμινή οικονομία και να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός»
  • «Ο Περιφερειάρχης, πρώτος από όλους, έχει αντιληφθεί την αδικία που υπέστη η Δράμα τα τελευταία πολλά χρόνια και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Νομού, διαθέτοντας 200 εκατομμύρια ευρώ, σε έργα της Δράμας»
  • «Η “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” είναι η επίσημη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και οι Νεοδημοκράτες θα τη στηρίξουν, πετυχαίνοντας μια μεγάλη νίκη»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου.

 

Κύριε Παπαθεοδώρου, για ποιους λόγους αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος; Και πιο ειδικά, γιατί αποφασίσατε να συστρατευτείτε με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του κ. Χρήστου Μέτιου;

Κύριε Σιουτόπουλε, έχω πει δημόσια πολλές φορές ότι η πολιτική είναι μια δυναμική διαδικασία, που εξελίσσεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, κατά καιρούς, αναθεωρούνται προτεραιότητες, προκλήσεις και στόχοι. Κάπως έτσι, είχα αποφασίσει, εδώ και καιρό, να μη συμμετέχω στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μου στη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του γραφείου μου, της «Πράξης Δικαίου». Ωστόσο, η πρόταση του Περιφερειάρχη ήταν ιδιαιτέρως τιμητική και αφού τη συζήτησα με τους συνεργάτες μου στο γραφείο και τους πολιτικούς μου φίλους, βασιζόμενος κυρίως στη δική τους παρότρυνση και ενθουσιασμό, αποφάσισα να δηλώσω παρών στις Περιφερειακές Εκλογές δίνοντας μια διαφορετική μάχη, προς όφελος του Νομού. Βεβαίως, δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό, πλην του επισήμως στηριζόμενου από τη Ν.Δ., διότι σέβομαι και τιμώ τη διαδρομή μου στα κοινά όλα αυτά τα χρόνια. Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του κ. Μέτιου γιατί φέρει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ.. Το γεγονός ότι τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά και να πιστεύω ταυτόχρονα και στον άνθρωπο Χρήστο Μέτιο λειτουργεί επιβοηθητικά. Ωστόσο, ξεκάθαρα σας δηλώνω πως δεν θα συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του, αν δεν αποτελούσε την επίσημη επιλογή της Ν.Δ.. Γι’ αυτό, ξέρετε, ενοχλούμαι από διάφορους ανθρώπους, που αυτοαποκαλούνται στελέχη και οι οποίοι έχουν μάθει να επικαλούνται τη Ν.Δ., μόνο όταν τους βολεύει και όταν αυτό εξυπηρετεί τις προσωπικές στρατηγικές τους. Ευτυχώς βέβαια, η βάση της Ν.Δ. τους έχει καταλάβει και τους έχει απομονώσει.

 

Η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» στηρίζεται επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία. Σε μια περίοδο, όμως, που ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι προβάλλουν την ανεξαρτησία τους, μήπως τελικά αυτή η στήριξη δεν έχει τα ανάλογα οφέλη και στην κάλπη;

Δεν νομίζω πως ισχύει αυτό που λέτε. Οι Περιφερειακές Εκλογές είναι βαθιά πολιτικές εκλογές. Εκπέμπουν πολιτικά μηνύματα και διαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα, καθώς οι Περιφέρειες είναι μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις με πολύ πληθυσμό. Επιπλέον, ακόμη και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας, έχουν δώσει το ανάλογο στίγμα, διατυπώνοντας δημόσια τη θέση ότι οι επόμενες Περιφερειακές Αρχές θα υλοποιήσουν το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, λόγω της φύσης και των αρμοδιοτήτων τους. Επομένως, πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Διοίκηση και γι’ αυτό το λόγο κάθε κόμμα στηρίζει και μια συγκεκριμένη παράταξη. Τώρα σε ό,τι αφορά διάφορους «ανεξάρτητους» συνδυασμούς, σας αναφέρω μόνο, πως όλοι γνωριζόμαστε. Ξέρουμε ποιος είναι τι και τι σκοπούς εξυπηρετεί κάθε κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ακράδαντα, ότι κανένας ευκαιριακός σχηματισμός δεν μπορεί να έχει μέλλον. Η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» είναι η επίσημη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και οι Νεοδημοκράτες θα τη στηρίξουν, πετυχαίνοντας μια μεγάλη νίκη.

 

Ξέρετε διαχρονικά υπάρχει η αίσθηση της αδικίας στο Νομό… Έχει βάση; Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ενδοπεριφερειακή ανισότητα και αυτή λειτουργεί εις βάρος της Δράμας, δημιουργώντας την αίσθηση της αδικίας. Τούτο οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες. Πρώτον στις εγγενείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των Νομών και δεύτερον στο πολιτικό προσωπικό της κάθε περιοχής. Το πρώτο αλλάζει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας. Μπορεί να μην έχουμε λιμάνι και Εγνατία οδό, αλλά έχουμε τα καλύτερης ποιότητας μάρμαρα που εξάγονται σε όλον τον κόσμο και τα πιο φημισμένα κρασιά. Με τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να ενισχύσουμε τη Δραμινή οικονομία και να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Το δεύτερο, ήτοι το πολιτικό προσωπικό, αλλάζει μόνο με τις επιλογές μας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για αλλαγές.

 

Είστε ικανοποιημένος από το έργο της νυν Περιφερειακής Αρχής για τη Δράμα;

Ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος, όσα πράγματα και αν γίνουν, όσα χρήματα και αν δοθούν σε αναπτυξιακά έργα και υποδομές. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Περιφερειάρχης, πρώτος από όλους, έχει αντιληφθεί την αδικία που υπέστη η Δράμα τα τελευταία πολλά χρόνια και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Νομού, διαθέτοντας 200 εκατομμύρια ευρώ, σε έργα της Δράμας. Ποτέ μέχρι τώρα δε διατέθηκαν τόσα χρήματα στο Νομό μας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο. Προσωπικά, εύχομαι η παρουσία μου στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να διασφαλίσει την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου, το οποίο πιστεύω και υιοθετώ και το οποίο παρουσιάσθηκε αναλυτικά στην παρουσίαση των υποψηφίων της παράταξής μας στο Ωδείο.

 

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για τη Δράμα στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο; Ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της επόμενης Περιφερειακής Αρχής;

Η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, αλλά κανείς δεν κομίζει, έρχεται μόνο με την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επομένως, όλα τα καλά περνούν μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Για να ωθήσουμε ωστόσο συμπολίτες μας να επενδύσουν τα χρήματα τους στον τόπο μας και να δημιουργήσουν τοιουτοτρόπως νέες θέσεις εργασίας, χρειάζονται υποδομές. Η μαγική λέξη, όσον αφορά στα σημαντικότερα ζητήματα της Δράμας, είναι η λέξη «υποδομές». Βελτίωση του δρόμου Δράμας- Αμφίπολης (έως τα όρια της αρμοδιότητας της δικής μας Περιφέρειας), δρόμος Δράμας – Καβάλας και Ε61, σιδηροδρομική γραμμή που να συνδέει τη Δράμα απευθείας με Έβρο και Αθήνα, θρησκευτικός τουρισμός και κίνητρα σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους) είναι τα πιο θεμελιώδη μας ζητήματα και αυτά πρέπει να αποτελέσουν τις άμεσες προτεραιότητές μας. Για την προώθηση αυτών, απαιτούνται ολοκληρωμένες προτάσεις, στρατηγικός σχεδιασμός βήμα – βήμα, συνεχής πίεση στους αρμόδιους φορείς της κεντρικής Κυβέρνησης και συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων, διότι έως τώρα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, «μας έφαγαν» εκείνα τα περιβόητα «κατόπιν ενεργειών μου». Σε ό, τι με αφορά, θέλω να γίνω ο εποικοδομητικός «μπελάς» του Περιφερειάρχη και σε συνεργασία με όλους να προωθήσω όσα περισσότερα ζητήματα μπορώ.

 

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μου πείτε για ποιους λόγους ένας Δραμινός πολίτης να επιλέξει εσάς για να τον εκπροσωπήσετε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Γιατί μπορώ να δικαιώσω την επιλογή του. Έχω τη δύναμη, τη διάθεση και τις ικανότητες για να συμμετέχω στην επόμενη Περιφερειακή Αρχή. Η δουλειά μου, καθώς και τα προσωπικά και πολιτικά μου βιώματα, μου έχουν διδάξει πολλά για την κοινωνία. Έρχομαι σε καθημερινή επαφή με δεκάδες συμπολίτες μας και έχω γυρίσει το Νομό πάρα πολλές φορές. Ξέρω τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής και κάθε επαγγελματικής ομάδας. Γνωρίζω τον «Κλεισθένη», δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και έχω μάθει να ελίσσομαι προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Θέλω να προσφέρω στον τόπο που μεγάλωσα εγώ και που τώρα μεγαλώνει και ο γιος μου και ονειρεύομαι εκείνος, σε λίγα χρόνια, να μεγαλώνει σε μια Δράμα, που θα είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, να επισκέπτεται ένα Δοξάτο πλούσιο, φημισμένο για τον κάμπο και τους αγρότες του, να εκδράμει σε ένα Παρανέστι που δεν θα έχει έως τότε εγκαταλειφθεί, να μεταβαίνει σε μια αναπτυγμένη, βιομηχανική κωμόπολη, που λέγεται Προσοτσάνη και να μη πηγαίνει συχνά στη Βουλγαρία, όταν το ακριτικό Νευροκόπι θα είναι πιο ανταγωνιστικό και γεμάτο ζωή. Θέλω λοιπόν, να είμαι σε θέση να συμβάλω, έστω και ελάχιστα, σε κάτι από αυτά, ώστε, όταν στο σχολείο οι συμμαθητές του τον ρωτούν ποιος είναι ο μπαμπάς του, να απαντά και να νιώθει περήφανος γι’ αυτόν.