ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Θρησκεία = Το σύνολο των ιδεών, αντιλήψεων και δοξασιών που έχουν σχέση με την πίστη σε Θεό.

Επιστήμη (ρήμα επίσταμαι – γνωρίζω καλά) = Ακριβής γνώση και σύνολο συστηματικών γνώσεων που αναφέρονται σε φαινόμενα (Δεν περιέχει δόγματα).

Θρησκεία – Επιστήμη καμία σχέση μεταξύ των δύο. Η επιστήμη χρησιμοποιεί την λογική, τον εμπειρισμό και τις αποδείξεις που προκύπτουν από την πειραματική διαδικασία, ενώ η θρησκεία στηρίζεται στην αποκάλυψη, την πίστη και την ύπαρξη του υπερφυσικού.

Είναι και τα δύο πολύτιμα, κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα που αλλάζουν στον χρόνο. Η σχέση μεταξύ τους είναι εχθρική; Δεν υπάρχει ούτε ια λέξη στα Ευαγγέλια που να επαινεί την ευφυΐα ή την χαρά.

Θρησκείες: α) Πολυθεϊστικές ή ειδωλολατρικές, β) Μονοθεϊστικές (ιουδαϊκή, μωαμεθανική), γ) εξ αποκαλύψεως (φέρνω στη δημοσιότητα) (ιουδαϊκή, χριστιανική). Οι Ορθόδοξοι δανείστηκαν μια ξένη νοοτροπία προς την παράδοσή τους. Οι Εβραίοι κατάφεραν χωρίς να ‘ναι Χριστιανοί να διαδώσουν τον Χριστιανισμό ανά τον κόσμο. Ο λαός συνήθως ακολουθεί την θρησκεία του κράτους που γεννήθηκε.

Η επιστήμη δεν χρειάζεται την θρησκεία για την πρακτική εφαρμογή της τεχνικής έρευνας. Ούτε χρειάζεται την θρησκεία όταν δίνει άμεσες φυσιοκρατικές επεξηγήσεις για φυσικά φαινόμενα (Μπρουκ Τζον). Κοπέρνικος, Νεύτων, Παστέρ, Πασκάλ, Φαραντέι, Αϊνστάιν ήταν πιστοί επιστήμονες. Ο Γέκκελ έλεγε: ένας άνθρωπος λογικός δεν μπορεί να αρνηθεί την επιστήμη. Πλάτων: Η επιστήμη αποτελεί γνώση βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα. Άλλωστε στη νεολιθική εποχή οι ανθρώπινες ικανότητες κατάφεραν να γίνουν αποτελεσματικότερες και ικανότερες για την επιβίωσή τους, χωρίς να λατρεύουν θεό.

Χιούμ Ντέιβιντ: Έβλεπε την θρησκεία σαν ένα πολιτιστικό και κοινωνικό, πολιτικό φαινόμενο της ανθρωπότητας.

Φουντέλ (1724): Όσο περισσότερη άγνοια έχει κάποιος ή λιγότερη εμπειρία, τόσο περισσότερο βλέπει θαύματα.

Φρόιντ (1927): Η θρησκεία είναι ψευδαίσθηση όταν κάποιος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τον κόσμο.

Έβανς: Η άγνοια δίνει γένεση στη θρησκεία.

Η θρησκεία θεωρείται από τον λαό αληθινή, από τους σοφούς ψεύτικη και από τους ηγεμόνες χρήσιμη (Σενέκας).

Η Επιστήμη και η Θρησκεία είναι δύο παράλληλοι δρόμοι, δεν συναντιούνται σε κανένα σταυροδρόμι, αλληλοεπηρεάζονται με κοινό σκοπό την ευημερία και την ολοκλήρωση του ανθρώπου (Γ. Γεωργιάδης, παιδίατρος). Η επιστήμη δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε πατρίδα. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν και θρησκεία και πατρίδα (Ακαδημία Γαλλίας).

Η θρησκεία είναι ατομική υπόθεση για τον λαό και το κράτος (Katiousa). Πλέον η θρησκεία έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί την εγκυρότητα αλλά και την χρησιμότητα της επιστήμης (iefimerida).

Σεβαστές οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, αλλά προέχει η προστασία από τον κορωνοϊό και η δημόσιο υγεία είναι σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές μεταφυσικές ιδεοληψίες. Από τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να εξαιρούνται οι εκκλησιαστικές λειτουργίες (Κ.Κ.Ε.).

Υπάρχουν ορθόδοξοι που δεν μετέχουν σε όλες τις θρησκευτικές λειτουργίες – μυστήρια. Είναι πιστοί με τον δικό τους τρόπο.

Παραδέχονται την Ανώτερη Δύναμη. Είναι άνθρωποι μορφωμένοι (με εκπαίδευση και με την ζωή…) με ήθος και προσφορά, ενεργοί πολίτες, χωρίς «τυμπανοκρουσίες» και εμφανίσεις, με τις δικές τους αντιλήψεις για την θρησκεία και παραδέχονται τις επεξηγήσεις των φαινομένων της πλάσης σε ό,τι λέει η επιστήμη.