Ο Π. ΓΙΑΓΚΟΥ ΚΑΙ Ο Θ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δύο Δραμινοί δρομείς, ο Πέτρος Γιάγκου και ο Θεόφιλος Σαρηγιάννης τρέχουν σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραπόστασης του κόσμου, το Σπάρταθλον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019
Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Το Σπάρταθλον είναι ένας αγώνας δρόμου μήκους 246 km και θεωρείται ένας από τους 10 πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων. Οι αθλητές καλούνται να διανύσουν αυτήν την απόσταση εντός 36 h και να φτάσουν από την Αθήνα στη Σπάρτη μέσα στον προκαθορισμένο αυτόν χρόνο. Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί για το πέρασμα από καθορισμένα σημεία ελέγχου.
Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων. Γίνεται πάνω σε ποικίλους δρόμους όχι μόνο σε άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους, λιθόστρωτους και ορεινά μονοπάτια.
Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα.
Η συνολική διαδρομή του αγώνα διαιρείται σε έξι τμήματα (τομείς) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου. Οι αθλητές οφείλουν να διέλθουν από όλα τα σημεία ελέγχου. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα. Διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα.
Ο αγώνας ξεκινά στις 7 π.μ., συνήθως την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Τερματίζεται στη Σπάρτη στις 19:00 του Σαββάτου, που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, ώστε ο αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες (μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης). Σημείο τερματισμού είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης.