ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, για το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Περνάνε, όμως, τα έξι λεπτά οι ομιλητές, κύριε Πρόεδρε, σε βάρος των συναδέλφων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν είναι η πρώτη φορά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Συνάδελφε, χθες περνούσαν τα δέκα λεπτά. Σήμερα σας πείραξε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κυριαζίδη, δεν είναι θέμα εάν πείραξε τον κ. Μπάρκα, αλλά εάν όλοι μας θέλουμε να μιλήσουν περισσότεροι συνάδελφοι. Το ότι διαμαρτυρήθηκε ο κ. Μπάρκας, αυτό το θέμα εμένα με αφήνει αδιάφορο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έπρεπε από χθες να συμβεί αυτό και όχι σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Συμφώνησε ομόφωνα η Αίθουσα.

Έχετε τον λόγο, κύριε Κυριαζίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, υπάρχει μια ουτοπία σε ό,τι αφορά την Αριστερά. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται στις ημέρες μας με έναν τραγικό για την κοινωνία τρόπο.

Ειλικρινά, και ο ίδιος βρέθηκα πάρα πολλές φορές σε μια δυσχερή θέση κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ψηφίζοντας ανάλογα μέτρα. Είναι και ο συνάδελφος και συντοπίτης μου εδώ, που είναι και εισηγητής, ο οποίος δύο χρόνια δεν μου μιλούσε γιατί ήμουν μνημονιακός. Είναι δικαίωμά του βεβαίως.

Για αλλού κινήσατε και αλλού πάτε. Πράγματι, ήρθαμε πολλές φορές σε αντιπαράθεση και μεταξύ μας, αλλά και εσωτερικά ο ίδιος.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ηρεμήστε από κάτω. Κύριε Κέλλα, ο κ. Κυριαζίδης δεν θέλει συνήγορο!

Συνεχίστε, κύριε Κυριαζίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι όταν ήσασταν στο 3%, δεν είχατε γνώση το τι συμβαίνει στη χώρα. Όταν γίνατε, όμως, Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχα την αίσθηση ή την πεποίθηση ότι εν πάση περιπτώσει έχετε διδαχθεί σε έναν βαθμό, αλλά ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης ήταν τραγικός για τη χώρα.

Έτσι, μας οδηγήσατε τον Αύγουστο του 2015 να συνηγορήσουμε, έτσι ώστε η χώρα να μείνει σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινή πορεία που την έχουμε ανάγκη.

Αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο μας, και βεβαίως υπήρχε και μια συνακολουθία και στη συνέχεια.

Εσείς μας εμπαίξατε: Προχωρήσατε σε πρόωρες εκλογές, κερδίσατε και ελπίζαμε ότι στη συνέχεια έχετε βάλει μυαλό και ότι εν πάση περιπτώσει η χώρα χρειάζεται μια συναίνεση, μια κοινή πορεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε για πρώτη φορά, ευρισκόμενοι σε μια εμπόλεμη κατάσταση, ενώ πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η χώρα ήταν ενωμένη, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους κινδύνους, που και εσείς πάρα πολλές φορές ομολογήσατε.

Τουναντίον, προχωρήσατε μόνοι σας, καθυστερήσατε σε έναν βαθμό επικίνδυνο πάλι για τη χώρα και την οδηγήσατε σε μέτρα που δεν έπρεπε να ληφθούν. Και έρχεστε σήμερα να μας εγκαλείτε για το τι κάναμε εμείς.

Εμείς σε κάθε νομοσχέδιο ψηφίσαμε οτιδήποτε θετικό. Από την πλευρά σας, την περίοδο που είπα προηγουμένως, δεν ψηφίσατε ούτε ένα άρθρο. Να ποια είναι η διαφορά μας και σε πολιτικό, αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Τουναντίον, τι μας φέρνετε τώρα; Είχατε δεσμευτεί για την τήρηση του Συντάγματος σε κάθε βαθμό. Κάθε γράμμα του Συντάγματος, τόνιζε ο Πρωθυπουργός, θα τηρηθεί. Και τώρα παραβιάζετε κάθε γράμμα του Συντάγματος.

Με έναν νόμο και ένα άρθρο θα καταργούσατε τα μνημόνια, θα προχωρούσατε σε μονομερή διαγραφή του χρέους και σε επιμήκυνση. Και τώρα είστε παράκλητοι και πρόθυμοι βεβαίως να εφαρμόζετε ό,τι σας εντέλλουν.

Για ενενήντα οκτώ χρόνια πλέον δεσμεύσατε τη χώρα, την υποθηκεύσετε, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία. Αυτός είναι ο μόνος σκοπός σας και τίποτα άλλο.

Φέρνετε σκληρά μέτρα και το χειρότερο όλων είναι ότι τα δυο χρόνια, που ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία έφερε τη χώρα σε έναν ισοσκελισμό, σε μια ισορροπία, σε μια αξιοπιστία, πήγαν χαμένα. Και η ευθύνη είναι δική σας.

Δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυο μνημόνια, το ένα σκληρότερο από άλλο, με δυσβάσταχτα νέα μέτρα: Περικοπή συντάξεων, περικοπή ειδικών μισθολογίων, περικοπή επιδόματος θέρμανσης, περικοπή επιδόματος τέκνων, περικοπή επιδόματος ένδειας, περικοπή πόρων από τους ΟΤΑ, κατάργηση, μείωση φόρου για ιατρικές υπηρεσίες, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, μείωση αφορολογήτου, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και βεβαίως, το χειρότερο όλων για τους εργαζόμενους, οι ελεύθερες πλέον απολύσεις. Αυτό είναι δικό σας έργο. Και βεβαίως και για το ενιαίο δίκτυο των συνταξιούχων έγινε η αναφορά προσφάτως: Δεκαέξι μειώσεις κατά τη δική σας διακυβέρνηση των δυο χρόνων. Δεκαέξι μειώσεις!

Επίσης, είχατε το παράλληλο παραμύθι –συγγνώμη- «παράλληλο πρόγραμμα» τα προηγούμενα δυο χρόνια και τώρα έχετε ένα άλλο παράλληλο παραμύθι, τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα γνωρίζουμε –αν θέλετε- πότε και ποιοι θα τα εφαρμόσουν. Θα τα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία. Και γι’ αυτό, βεβαίως, υποθηκεύετε και την επόμενη κυβέρνηση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αναφέρθηκαν εδώ σαράντα επτά φορείς που ήρθαν και ειδικά εκπρόσωποι των αγροτών στο εξής: Δημιουργείτε ξανά τους τσιφλικάδες. Δημιουργείτε ακριβώς αυτή την κατάσταση που δήθεν εσείς πολεμήσατε ή πολεμάτε ιδεολογικά. Τι δημιουργείτε; Δημιουργείτε κολχόζ, δημιουργείτε συσσίτια, δημιουργείτε κουπόνια στη σειρά. Ως Δραμινός στη γειτονική μου χώρα τα έζησα και τα έβλεπα αυτά καθημερινά. Αυτό ακριβώς –αν θέλετε- προετοιμάζεται για την ελληνική κοινωνία.

Σε ό, τι αφορά ένα ειδικό θέμα, τα ειδικά μισθολόγια, είχε δεσμευθεί κατ’ επανάληψη και ο Πρωθυπουργός και ο συγκυβερνήτης σας, ο κ. Καμμένος. Ο δε κ. Καμμένος είχε πει ότι αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα παραιτηθεί. Και το ίδιο συνέβη και πέρυσι τον Μάιο, όταν έφερε τροπολογία με τα ισοδύναμα. Έλεγε ότι αυτά θα έρχονταν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και θα υπήρχε θεσμοθέτηση. Πέρασε και ο Σεπτέμβριος και δεν είδαμε καμμία παραίτηση και πάλι.

Χθες και ο κ. Τόσκας και ο κ. Βίτσας δεσμεύθηκαν ότι θα φέρουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις, σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Μέχρι στιγμής δεν τις έχουμε δει.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Εκείνο που πάλι δημιουργείται είναι και μια διάσταση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Περικοπές μέχρι και 400 ευρώ! Αν είναι δυνατόν! Δεν σέβεστε ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ούτε και αυτά στα οποία δεσμευθήκατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, κύριε Κυριαζίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί και για την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την έννοια –αν θέλετε- της υποχρέωσης της πατρίδας, της πολιτείας να δώσει πράγματι προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αυτά που τους αρμόζουν, όπως επίσης και για ένα άλλο ειδικό νέο μισθολόγιο κάτω από τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)