Μετά από εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Στην 8η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την Τετάρτη 31/03/2021, εγκρίθηκαν από αυτήν τέσσερα σημαντικά τεχνικά έργα-παρεμβάσεις και δράσεις στην περιοχή του Νομού Δράμας, των οποίων και η υλοποίηση δρομολογείται.
Πρώτον, έγινε έγκριση του 1ου Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το έργο: «Επισκευή Συντήρηση του Κτιρίου του Δημόσιου Κ.Τ.Ε.Ο. της Π.Ε. Δράμας», με προϋπολογισμό μελέτης 340.000,00 ευρώ.
Δεύτερον, έγινε έγκριση της Διακήρυξης και της Προκήρυξης για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας: «Συντήρηση και αποκατάσταση τμήματος του χειμάρρου Δοξάτου του Νομού Δράμας (δύο χιλιόμετρα άναντι της συμβολής των χειμάρρων Αγίας Βαρβάρας και Δοξάτου)», με προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.
Τρίτον, έγινε έγκριση του 1ου Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού και κατακύρωσης αναδόχου του έργου: «Αποκατάσταση Τμήματος δρόμου από διασταύρωση Πρασινάδας-Διποτάμων προς Πρασινάδα Χ.Θ. 5+870, λόγω καταπτώσεων», προϋπολογισμού 74.000,00 ευρώ, σημαντική παρέμβαση οδικής ασφάλειας και αποκατάστασης της προσβασιμότητας στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή.
Τέλος, έγινε έγκριση εξειδίκευσης και υλοποίησης της δράσης «Καταγραφή, ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών γεφυριών Π.Ε. Δράμας», που περιλαμβάνεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ, παρέμβαση υψηλής πολιτιστικής και τουριστικής αξίας. Η δράση αφορά την ευρύτερη περιοχή Διποτάμων-Τραχωνίου και περιλαμβάνει τέσσερα χαρακτηριστικά γεφύρια-παραδείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, καθώς και τον εντοπισμό και τη φωτογράφηση και άλλων γεφυριών.
Σκοπός του έργου – δράσης είναι να αναδείξει τμήμα του ορεινού και ημιορεινού όγκου της Π.Ε. Δράμας που διαθέτει έναν απαράμιλλο φυσικό πλούτο και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δράσεις αθλητικού τουρισμού σε αρκετά σημεία της ευρύτερης. Στο Νομό Δράμας κυρίαρχο στοιχείο στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι το φυσικό περιβάλλον με τους μοναδικούς βιότοπους και τα εντυπωσιακά δασικά τοπία, τα οποία και αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε δραστηριότητα σε αυτόν.
Σε όλο την περιοχή του ορεινού όγκου και σε σημεία που υπήρχαν οικισμοί υπάρχουν παραδοσιακά πετρόχτιστα γεφύρια που αποτελούν μνημεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Τα γεφύρια αυτά, μικρά σε μέγεθος και κάποια από αυτά βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο και μικρή απόσταση από το οδικό δίκτυο, στην πλειοψηφία τους όμως είναι άγνωστα. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να είναι αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει την προβολή παραδοσιακών πετρόχτιστων γεφυριών στην ΠΕ Δράμας και με τον καθαρισμό, εργασίες συντήρησης και την σήμανση τεσσάρων γεφυριών με πινακίδες σήμανσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην περιοχή Διποτάμων–Τραχωνίου.
Μετά από αυτήν την έγκριση της δράσης από την Οικονομική Επιτροπή, θα μπορέσει η Περιφέρεια να προβεί σε ολοκλήρωση της διαδικασίας με προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Με την παρούσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για άλλη μία φορά προχωράμε, ως Περιφέρεια, σημαντικά τεχνικά έργα, παρεμβάσεις και δράσεις, παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και οδικής ασφάλειας, αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Σημαντική είναι η δράση με τα παραδοσιακά γεφύρια, μία δράση ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα, έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Η αγάπη μας για τον τόπο και η προσφορά μας σε αυτόν, φαίνονται με έργα και με πράξεις».